Trei companii, în cursa pentru aurul românesc

ALEXANDRA CRĂCIUN
Ziarul BURSA #Companii #Industrie Extractivă / 26 noiembrie 2013

Trei companii, în cursa pentru aurul românesc

Singurele companii care deţin licenţe de explorare sau exploatare sunt RMGC, Deva Gold şi Romaltyn Exploration

Doar trei companii deţin, în prezent, licenţe de explorare sau exploatare a metalelor arginto-aurifere din ţara noastră, conform datelor furnizate de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANMR).

Compania care deţine recordul în materie de licenţe de explorare a aurului este Romaltyn Exploration, având 4 licenţe active, potrivit ANRM. Compania are drept asociaţi alte două firme - Romaltyn Limited (cu sediul în Insulele Man, cu o cotă de participare de 95%) şi Romaltyn Mining, având o cotă de participare de 5%, conform datelor de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

Companiile Romaltyn Mining SRL şi Romaltyn Exploration SRL au făcut parte din portofoliul celui mai mare producător de aur din Rusia, Polyus Gold, până în 2012, când au fost achiziţionate de către compania SAT&Company, deţinută de statul Kazahstan.

Un an mai târziu, în 2013, în acţionariatul companiei Romaltyn Mining a intrat şi fondul de private equity Fribourg Investments, controlat de fostul premier al Republicii Moldova, Ion Sturza, care a cumpărat 49% din capitalul social al firmei.

Romaltyn Exploration deţine licenţe active de explorare a minereurilor de aur în perimetrele Camarzana Nord din Satu Mare, Aluniş Piatra Handal - zona estică şi Aluniş Piatra Handal - zona vestică din Maramureş, şi Poprad din Maramureş, conform ANRM.

Pe lângă licenţa de explorare a aurului din Satu Mare şi Maramureş, ANRM a mai acordat doar două licenţe de exploatare pentru compania DEVA GOLD, pentru perimetrul aurifer din Certej, şi pentru Roşia Montana Gold Corporation (RMGC), conform sursei citate.

În mod oficial, nici una dintre companiile deţinătoare de licenţe nu a demarat operaţiuni de exploatare, Deva Gold având licenţa de exploatare suspendată din cauza unui proces cu agenţia de mediu din Timişoara, iar RMGC aşteaptă avizul de mediu ca să poată trece la exploatarea propriu-zisă.

Cu toate acestea, potrivit surselor din presă, din cele aproximativ 300 de tone de aur, 80 de tone ar fi fost expediate în Australia, sub formă de mostre de explorare, de-a lungul timpului.

Ţara noastră se situează pe locul 35 în clasamentul rezervei de aur, potrivit unui raport din iulie al Consiliului Mondial al Aurului, dintr-un total de 107 state, având o rezervă bancară de 103,7 tone.

Primele locuri sunt ocupate de Statele Unite ale Americii, cu o rezervă de 8133 de tone de aur, Germania, cu 3408 de tone, Fondul Monetar Internaţional, 2814 tone, urmate de state precum Italia, Franţa, China, Elveţia şi Rusia cu aproximativ 1000 de tone de aur fiecare.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Cum au foat date aceste licente ?

    Cine a cedat totul aproape pe nimic ?

    Cum se pot anula ?  

    1. Ancheta --> inculpare --> condamnare --> anulare

      ha-ha. mii de tone de aur la trei firme straine. RO este pe val

    ...bat campii cu gratie cand fac afirmatii de genul: "din cele aproximativ 300 de tone de aur, 80 de tone ar fi fost expediate în Australia, sub formă de mostre de explorare, de-a lungul timpului"; sau reporteru' doar a dat mai departe fara sa verifice "sursa".

    Ca sa exporti 80 de tone de aur mai intai trebuie sa produci 80 de tone de aur! 

    Are Romania capacitatea de a produce 2,6 milioane de uncii de aur "de-a lungul timpului" si noi habar nu avem? (Imi imaginez ca aici "sursele" se refera la perioada dintre 1996 cand companiile in cauza si-au inceput activitatea prin Romania si prezent, adica 140 de mii de uncii de aur produs pe an.) 

    Ca sa produci 140 de mii de uncii de aur intr-un an din minereul de la Rosia Montana, care are un continut mediu de 1,46 grame de aur pe tona de minereu, este necesara procesarea a aproape 3,1 milioane tone de minereu in anul respectiv. 

    3,1 milioane de tone de minereu, adica un volun de 1,1 milioane metrii cubi de roca stimata reporter!!! Poti sa-ti imaginezi cantitatile / dimensiunile? 

    "Pe surse!!!" 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb