Trei zile de doliu naţional în Turcia, după dublul atentat din Ankara

ANDREI STAN
Internaţional / 11 octombrie 2015

Sursa: Youtube.com

Sursa: Youtube.com

Actualizare 14:48 Confruntări la Ankara între poliţie şi persoane care voiau să depună flori la locul atentatului

O serie de confruntări au izbucnit astăzi în capitala Turciei, după ce poliţia a împiedicat politicieni pro-kurzi şi alte persoane să depună garoafe la locul celor două explozii de sâmbătă, care au ucis 95 de persoane şi au rănit alte 246, relatează Associated Press.

----------

Actualizare 13:50 Statul Islamic şi "militanţi de extremă stânga", suspectaţi pentru comiterea atentatului

Anchetatorii turci nu au reuşit până acum să identifice autorii atacului terorist din Ankara, care a ucis aproape 100 de oameni şi a rănit în jur de 200 de persoane, transmite The Guardian.

Unul dintre autorii atacului este un bărbat în vârstă de 25-30 de ani, după analizarea cadavrelor la faţa locului şi luarea amprentelor digitale.

Până acum, nu au existat revendicări ale atentatului, care a survenit pe fondul tensiunilor dintre Turcia şi Rusia în contextul intervenţiilor militare din Siria.

Prim-ministrul turc, Ahmet Davutoglu, expunând un mozaic de pericole politice interne, a declarat că Statul Islamic, militanţii kurzi sau militanţii de extremă stânga ar putea fi autorii atentatului. Experţi au declarat, totuşi, că este puţin probabil ca grupările de stînga să fie în spatele atacului.

---------

Actualizare 11:33 Oprea: "Îmi exprim regretul faţă de tragicul eveniment petrecut în Turcia"

Vicepremierul Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Interne, şi-a exprimat solidaritatea faţă de poporul turc şi a transmis condoleanţe familiilor victimelor dublului atentat comis ieri în Turcia, la Ankara, informează surse din presă.

"Vreau să îmi exprim regretul faţă de tragicul eveniment care s-a petrecut ieri dimineaţa în Turcia, la Ankara, în urma căruia foarte mulţi oameni nevinovaţi au căzut victime unui atentat terorist, inclusiv poliţişti care se aflau la datorie. Ca viceprim-ministru pentru securitate naţională transmit mesajul meu de solidaritate faţă de poporul turc şi condoleanţe familiilor victimelor. Turcia este şi rămâne un partener important pentru România şi un aliat de nădejde în cadrul NATO, în regiunea Mării Negre", a declarat Gabriel Oprea astăzi la sediul MAI.

---------

Actualizare 11:03 Bilanţul atentatului din Turcia a crescut la 95 de morţi

Obama i-a transmis condoleanţe lui Erdogan

Dublul atentat sinucigaş ce a vizat sâmbătă o manifestaţie pentru pace organizată de opoziţia pro-kurdă la Ankara a făcut cel puţin 95 de morţi, potrivit unui nou bilanţ publicat de biroul prim-ministrului Ahmet Davutoglu şi citat de agenţiile France Presse şi Reuters.

Acest atentat, cel mai mare ce a avut loc vreodată pe teritoriul turc, a făcut de asemenea 246 de răniţi, dintre care 48 încă erau la terapie intensivă în spitalele din Ankara, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul prim-ministrului.

"Ancheta continuă", adaugă comunicatul, precizând că rezultatele investigaţiilor poliţiei "vor fi făcute publice cât de curând posibil".

Tot ieri, preşedintele american Barack Obama i-a telefonat omologului său turc Recep Tayyip Erdogan pentru a-i exprima "solidaritatea" Statelor Unite cu Turcia contra "terorismului" după dublul atentat de la Ankara, transmite AFP.

----------

Guvernul islamo-conservator turc a decis să decreteze trei zile de doliu naţional după dublul atentat comis sâmbătă la Ankara, soldat cu cel puţin 86 de morţi şi aproape 200 de răniţi, a anunţat premierul turc Ahmet Davutoglu, potrivit agenţiilor internaţionale de presă, citate de Agerpres.

"Am decis să decretăm trei zile de doliu naţional", a declarat primul ministru turc, într-o conferinţă de presă, potrivit AFP.

Dublul atentat care a vizat sâmbătă la Ankara o manifestaţie pentru pace a fost comis foarte probabil de doi atentatori sinucigaşi, a specificat Ahmet Davutoglu."Există probe concludente care demonstrează că acest atac a fost comis de doi kamikaze", a subliniat premierul turc, în faţa presei.

Totodată, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a condamnat "atacul plin de ură" de sâmbătă, conform AFP.

"Condamn ferm acest atac plin de ură împotriva unităţii noastre şi a păcii din ţara noastră", a reacţionat Erdogan, într-o declaraţie postată pe site-ul internet al preşedinţiei turce.

"Hotărârea şi solidaritatea pe care le vom arăta după acest atac va fi răspunsul cel mai puternic şi cel mai semnificativ dat terorismului", a adăugat el.

Bilanţul - încă provizoriu - al dublului atentat de la Ankara indică cel puţin 86 de morţi, a anunţat ministrul turc al sănătăţii, Mehmet Muezzinoglu, citat de AFP.

"62 de persoane au fost ucise pe loc şi alte 24 au decedat la spital", a precizat ministrul, într-o conferinţă de presă în capitala turcă, adăugând că cel puţin 186 de persoane au fost rănite în aceste două atentate care intervin cu trei săptămâni înaintea alegerilor legislative anticipate din Turcia la 1 noiembrie.

La rândul lor, Statele Unite ale Americii au condamnat sâmbătă atacul "terorist oribil" din Turcia. "Statele Unite condamnă cu fermitate atacul terorist de astăzi-sâmbătă - la Ankara, în Turcia. Faptul că acest atac a avut loc înaintea unei adunări pentru pace subliniază perversiunea celor care sunt responsabili", a afirmat Casa Albă, într-un comunicat.

"Dacă indiciile de atacuri teroriste se confirmă, este vorba atunci de un act cât se poate de laş, îndreptat direct împotriva drepturilor civice, democraţiei şi a păcii", a declarat şi cancelarul german Angela Merkel, într-un mesaj premierului turc. Ea şi-a exprimat convingerea că "guvernul turc şi întreaga societate turcă vor opune un răspuns de hotărâre şi democraţie terorii".

"Este vorba în mod evident pentru autori de a crea un climat de teamă şi de intimidare înainte de alegeri, precum şi de a aţâţa ura şi discordia", a afirmat, la rândul său, ministrul german al afacerilor externe, Frank-Walter Steinmeier într-un comunicat separat.

Într-un climat de tensiuni puternice alimentate de conflictul kurd şi apropierea alegerilor, şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini a lansat un apel sâmbătă Turciei "să rămână unită" împotriva "teroriştilor".

Preşedintele francez, Francois Hollande, a condamnat "atacul terorist odios", în timp ce omologul său rus,Vladimir Putin, a trimis un mesaj de condoleanţe preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Principalul partid prokurd din Turcia, care făcuse apel la manifestaţie, a denunţat "masacrul teribil" şi a atribuit guvernului responsabilitatea pentru atentate.

"A fost comis un atac barbar", a reacţionat liderul Partidului Democrat al Popoarelor (HDP), Selahattin Demirtas, potrivit căruia "ne-am confruntat cu un stat sângeros care s-a transformat într-o mafie".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb