Trezoreria din Turcia preia controlul Isbank

Ziarul BURSA #Internaţional / 12 februarie 2019

Participaţia deţinută de principalul partid de opoziţie în Isbank - cea mai mare bancă din ţară - va fi transferată "mai devreme sau mai târziu" către Trezorerie, conform preşedintelui Turciei, Tayyip Erdogan, citat de Reuters.

Declaraţia vine după ce, săptămâna trecută, Erdogan avertizase că Trezoreria va prelua participaţia de 28% deţinută de Partidul Popular Republican (CHP), ceea ce a dus la scăderea acţiunilor cu 6%. Luni, titlurile, Isbank înregistrau un avans de peste 2%, după raportarea unui profit peste aşteptări în trimestrul patru din 2018, conform Agerpres.

Isbank, al cărui nume complet este Turkiye Is Bankasi, a fost înfiinţată în anul 1924 de fondatorul Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk. La moartea sa, Ataturk a lăsat Isbank moştenire partidului său, Partidul Popular Republican (CHP), care în prezent deţine un pachet de 28% din acţiunile Isbank. Această participaţie are o valoare de aproximativ 7,32 miliarde lire (1,41 miliarde dolari) pe baza unei capitalizări de piaţă a Isbank de aproximativ 26,04 miliarde lire.

În replică, Partidul Popular Republican (CHP), care numeşte patru membri în boardul Isbank, s-a opus transferului participaţiei sale către Trezorerie, în numele "respectării voinţei lui Ataturk" şi a subliniat că atât membrii săi care fac parte din board cât şi partidul CHP nu primesc dividende din partea băncii.

Potrivit Isbank, dividendele datorate CHP sunt transferate direct Institutului de limbă turcă (TDK) şi Societăţii de istorie a Turciei, conform testamentului fondatorului.

Pe lângă participaţia deţinută de CHP la Isbank, un pachet de 40,5% din acţiunile băncii este deţinut de fondul de pensii Isbank şi un pachet de 31,4% flotează liber la bursă.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb