Tribunalul Uniunii Europene a decis rambursarea facilităţilor fiscale primite de Fiat, nu şi de Starbucks

D.V.
Internaţional / 24 septembrie 2019

Tribunalul Uniunii Europene a decis rambursarea facilităţilor fiscale primite de Fiat, nu şi de Starbucks

Tribunalul Uniunii Europene a decis marţi că producătorul auto Fiat Chrysler Automobiles trebuie să plătească statului Luxemburg taxe restante în valoare de 30 de milioane de euro, aşa cum i-a ordonat anterior Comisia Europeană în cadrul măsurilor de combatere a evaziunii fiscale a multinaţionalelor, transmite Reuters.

În schimb, aceeaşi instanţă a respins o hotărâre a Comisiei Europene într-un dosar similar, care viza lanţul de cafenele Starbucks, şi care potrivit executivului comunitar trebuia să plătească Olandei taxe restante în valoare de 30 milioane de dolari.

În urmă cu patru ani, Comisia Europeană a decis că Fiat şi Starbucks au beneficiat de avantaje fiscale incorecte din partea Luxemburgului şi Olandei şi în consecinţă, comisarul european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager, a somat în data de 21 octombrie 2015 Fiat şi Starbucks să ramburseze până la 30 de milioane de euro fiecare, primul către Luxemburg şi al doilea către Olanda. Cele două companii şi ţările vizate au depus fiecare recursuri împotriva acestei decizii a executivului comunitar iar tribunalul european a examinat marţi aceste recursuri.

În hotărârile sale publicate marţi, Tribunalul a luat decizii diferite în cele două dosare. "Tribunalul General confirmă decizia Comisiei cu privire la măsurile de sprijin acordate de Luxemburg pentru Fiat Chrysler Finance Europe" se precizează într-un comunicat de presă al Tribunalului. În schimb, în dosarul care priveşte Starbucks, Tribunalul General a apreciat că "Comisia Europeană nu a putut demonstra existenţa unui avantaj în favoarea Starbucks". Decizia pronunţată marţi poate fi contestată la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

Margrethe Vestager, fost ministru al Economiei în Danemarca, vrea să pună capăt tratamentului fiscal extrem de favorabil de care marile companii beneficiază din partea anumitor state membre, precum Belgia, Irlanda, Luxemburg şi Olanda. Potrivit lui

Vestager, fost ministru al Economiei în Danemarca, aceste avantaje fiscale constituie de fapt ajutoare de stat ilegale deoarece provoacă o distorsionare a concurenţei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb