Trimestrul al II-lea 2023 în cifre

A.V.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 20 iulie 2023

Trimestrul al II-lea 2023 în cifre

4 aprilie

- Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României hotărăşte menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an.

5 aprilie

- Guvernul aprobă plafonarea preţurilor poliţelor RCA după ce, în 17 martie, Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) a anulat licenţa companiei Euroins România din cauza neîndeplinirii cerinţelor de solvabilitate.

- Executivul adoptă o serie de acte normative menite să îmbunătăţească gradul de colectare a veniturilor bugetare.

- Guvernul aprobă un memorandum privind combaterea evaziunii fiscale în domeniul agroalimentar.

- Camera Deputaţilor adoptă, în calitate de for decizional, modificările propuse de Ministerul Justiţiei la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală.

11 aprilie

- Fondul Monetar Internaţional (FMI) îşi reduce previziunea de creştere economică pentru România, în 2023: 2,4%, de la 3,1%, cât preconiza în toamna anului trecut.

20 aprilie

- Guvernul aprobă o hotărâre prin care instituie o măsură de sprijin de urgenţă, pe baza unei scheme de susţinere financiară, având ca obiect acordarea unui grant producătorilor agricoli.

10 mai

- Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României decide menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an.

- Guvernul adoptă un proiect de lege care propune modificarea modului de calcul al contribuţiei clawback, care este o obligaţie de plată ce le revine trimestrial deţinătorilor autorizaţiilor de punere pe piaţă a medicamentelor.

12 mai

- Institutul Naţional de Statistică (INS) anunţă că rata inflaţiei a scăzut la 11,23% în aprilie 2023, de la 14,53% în martie 2023.

- Cabinetul Ciucă adoptă ordonanţa de urgenţă prin care introduce austeritatea în sistemul bugetar cu privire la cheltuielile publice.

15 mai

- Comisia Europeană îmbunătăţeşte estimările privind creşterea PIB-ului României în acest an şi anul viitor, şi menţine proiecţia privind inflaţia pentru 2023. Economia noastră ar urma să înregistreze o creştere de 3,2% în 2023 şi de 3,5% în 2024, potrivit Executivului european, care avertizează, însă, că întârzierile în implementarea PNNR ar putea reduce investiţiile. În previziunile de iarnă, Comisia Europeană estima un avans al PIB-ului României de 2,5% în 2023 şi de 3% în 2024.

16 mai

- Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) anunţă că a sancţionat 11 bănci din ţara noastră pentru practici comerciale înşelătoare.

22 mai

- Începe greva generală a profesorilor.

- Senatul, în calitate de for decizional, adoptă noile legi ale Educaţiei.

24 mai

- Executivul aprobă hotărârea de guvern privind Strategia naţională pentru dezvoltarea pieţei de capital în perioada 2023-2026.

26 mai

- Ministerul Finanţelor preia Fondul de Garantare a Creditului Rural prin intermediul CEC Bank, care a achiziţionat participaţiile BRD Groupe Societe Generale, BCR şi Raiffeisen Bank la respectivul fond.

30 mai

- Lucian Heiuş, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), îşi înaintează demisia, iar Bogdan-Lari Mihei - preşedintele Autorităţii Vamale Române - este demis.

31 mai

- Guvernul adoptă o ordonanţă de urgenţă pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat sub forma de grant acordat producătorilor agricoli pentru unele culturi înfiinţate în primăvara anului 2022 şi afectate de seceta pedologică din perioada martie - septembrie 2022.

2 iunie

- BNR anunţă că, la data de 31 mai 2023, rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) erau de 59.192 milioane de euro, faţă de 59.355 milioane de euro la 30 aprilie 2023.

8 iunie

- Institutul Naţional de Statistică (INS) anunţă că Produsul Intern Brut al României a înregistrat o creştere de 2,3% pe seria brută în primul trimestru din 2023, faţă de acelaşi trimestru al anului trecut. Creşterea fost de 2,8% pe seria ajustată sezonier.

- Guvernul aprobă o declaraţie privind politica sectorială de salarizare a personalului din sistemul naţional de învăţământ şi stabilirea unor principii generale în vederea îmbunătăţirii statutului personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic din sistemul naţional de învăţământ şi valorizarea carierei didactice.

12 iunie

- Nicolae Ciucă demisionează din funcţia de prim-ministru, în vederea realizării rocadei la guvernare între PNL şi PSD, iar funcţia din fruntea Guvernului îi revine lui Marcel Ciolacu.

13 iunie

- BNR anunţă că, în perioada ianuarie - aprilie 2023, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 5.465 milioane euro, comparativ cu 7.719 milioane euro în perioada ianuarie - aprilie 2022.

15 iunie

- Parlamentul aprobă, în plen, programul de guvernare, iar Marcel Ciolacu este învestit premier.

28 iunie

- Ministerul Finanţelor anunţă că, în primele cinci luni ale anului, deficitul bugetar a crescut la 36,9 miliarde lei (2,32% din PIB), de la 20,9 miliarde de lei (1,48% din PIB) în acelaşi interval din 2022.

30 iunie

- Premierul Marcel Ciolacu anunţă plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază printr-o ordonanţă de urgenţă care va intra în vigoare în 30 iulie.

- Indicele BET, al celor mai lichide 20 de titluri ale Bursei de Valori Bucureşti (BVB), a urcat cu 3,1% în cel de-al doilea trimestru, în timp ce BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a apreciat cu 2,5%.

- Indicele BET-XT, al celor mai lichide 30 de acţiuni ale pieţei noastre, a avut un avans de 2,8% în perioada aprilie-iunie 2023, în timp ce BET-XT-TR, ce include şi dividendele, a urcat cu 5,5%. Indicele BET-TR a urcat cu 5,9%, atingând pe parcursul lunii iunie un nou maxim istoric.

- Acţiunile transportatorului de mărfuri pe Dunăre Transport Trade Services au avut un randament total (evoluţie preţ acţiune plus dividende) de aproape 31% în trimestrul al doilea, în condiţiile în care compania are de câştigat de pe urma situaţiei din Ucraina.

- Titlurile Romgaz au avut o creştere de 11,6% în cel de-al doilea trimestru, compania urmând să plătească săptămâna viitoare un dividend cu un randament de 8,3%, comparativ cu preţul de la data de înregistrare.

- Acţiunile Nuclearelectrica s-au depreciat cu circa 2%, dar randamentul total se ridică la 7,4%, în condiţiile în care compania a acordat dividende.

- Acţiunile BVB au avut o creştere de 5,9% în cel de-al doilea trimestru şi un randament total de 8,7%, pe fondul aşteptării listării Hidroelectrica.

- Indicele BET-FI, al SIF-urilor şi Fondul Proprietatea (FP), a coborât cu 2,7% în cel de-al doilea trimestru, în contextul în care, cu excepţia SIF Muntenia, preţurile tuturor celor şase componente ale sale s-au depreciat.

- Titlurile FP, companie care şi-a vândut deţinerea la Hidroelectrica, au coborât cu 7,5%, pe fondul unor volume mari.

- În trimestrul al doilea al anului curent s-a derulat oferta prin care Fondul Proprietatea şi-a vândut întreaga deţinere la Hidroelectrica, la preţul de 104 lei pe acţiune. Valoarea tranzacţiei s-a ridicat la circa 9,3 miliarde de lei (1,88 miliarde de euro).

- Tot în al doilea trimestru s-a derulat oferta publică de vânzare a Agricover Holding, care a eşuat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nu mai confundați miliardele cu milioanele. Sigur, nu e mare diferență, dar totuși...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb