TRIUNGHIUL MORŢII PRESEI DE STAT Radioul şi Televiziunea publice, între tranşeele săpate de Guvern, PSD şi PNL

Ziarul BURSA #Media-Advertising / 26 octombrie 2016

Radioul şi Televiziunea publice, între tranşeele săpate de Guvern, PSD şi PNL

Peste 100 de taxe, inclusiv taxa radio-tv, eliminate

MediaSind: "Parlamentul României a votat pentru reîntoarcerea Radioului şi Televiziunii publice la cenzura comunistă!"

Camera Deputaţilor a adoptat, ieri, proiectul de lege iniţiat de liderul PSD, Liviu Dragnea, care prevede eliminarea a peste 100 de taxe nefiscale, menţinând şi eliminarea taxei radio-tv.

Printre taxele care vor fi eliminate se află timbrul de mediu pentru autovehicule, taxe la Registrul Comerţului, taxe consulare şi de cetăţenie, taxe pentru cazierul fiscal, taxele radio-tv, taxa suplimentară pentru eliberarea paşaportului temporar, taxa pentru pierderea sau modificarea actelor, taxe extrajudiciare de timbru, taxa pentru permisele de pescuit recreativ sau sportiv, taxa pentru serviciile prestate de MAI pentru public, tarifele percepute de Casa Naţională de Pensii.

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, a declarat că o mare parte din cele 102 taxe eliminate ieri nu se justifică din punct de vedere economic, dar eliminarea taxei Radio-Tv şi a timbrului de mediu vor avea un impact important asupra bugetului.

Radioul şi Televiziunea publice au devenit victime colaterale în scandalul politic dintre PNL şi PSD, după ce parlamentarii au votat, ieri, în unanimitate, eliminarea taxei radio-tv. Decizia este fără precedent, în condiţiile în care această taxă nu numai că există în alte ţări, dar este şi indexată cu inflaţia.

Analiştii media spun că eliminarea taxei radio-tv va duce la o creştere a influenţei politicului în emisiunile acestor instituţii de stat, la reducerea costurilor şi, cel mai probabil, la concedieri.

Televiziunea Publică este de mulţi ani în pragul insolvenţei, context în care ultimii şefi ai instituţiei au solicitat ca primă soluţie majorarea taxei tv.

Principala sursă de finanţare a televiziunii publice o reprezintă taxa TV, care în acest moment este printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană, în jur de 4 lei/familie lunar. Fondurile pe care Televiziunea Română le primeşte de la bugetul de stat merg în proporţie de peste 90% direct către Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, pentru transmisia terestră.

Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind a cerut, ieri, Preşedintelui României, Klaus Iohannis, să nu promulge Legea privind eliminarea a 102 taxe, considerând că eliminarea taxei radio- tv este un atac direct la adresa unui pilon important al democraţiei, libertatea de exprimare. Reprezentanţii MediaSind susţin: "Practic, prin eliminarea taxei radio tv, gradul de subordonare faţă de puterea politică a Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune va fi total. Această lege, odată promulgată, ar întoarce România în anii regimului comunist, când întreaga presă era controlată de partid.

Credem că acest demers este unul populist-electoral, întrucât eliminarea taxei radio-tv şi susţinerea acesteia prin bugetul de stat nu va degreva populaţia de plata unei taxe, deoarece echivalentul ei va fi suportat tot de cetăţeni, Guvernul fiind obligat să majoreze alte taxe pentru acoperirea cheltuielilor de funcţionare ale celor două instituţii".

Federaţia FAIR-MediaSind a cerut ieri tuturor forţelor politice să împiedice adoptarea acestei legi, inclusiv implicarea Preşedintelui României în vederea contestării la Curtea Constituţională ale acelor prevederi profund antidemocratice, în vederea eliminării taxei radio tv din lege.

FAIR-MediaSind a solicitat de asemenea sprijin de urgenţă tuturor organizaţiilor internaţionale la care este afiliată.

Reprezentanţii TVR au anunţat, ieri, că este prioritară clarificarea statutului instituţiei, deoarece posibila schimbare a sursei de finanţare nu trebuie să afecteze statutul juridic pe de o parte, şi nici cel de instituţie de presă independentă editorial, pe de altă parte.

Un comunicat al TVR precizează: "Aşa cum am precizat în comunicările precedente, din punctul de vedere al TVR, prima opţiune de finanţare a fost şi rămâne taxa".

Irina Radu, Preşedinte-Director General al TVR, a precizat: "În orice condiţii de finanţare, îmi exprim hotărârea de a continua procesul început, de eficientizare şi reorganizare a instituţiei, conform primei etape de strategie, aprobată de Consiliul de Administraţie".

TVR îşi desfăşoară activitatea sub controlul Parlamentului, în conformitate cu Legea nr. 41/1994, preşedintele Consiliului de Administraţie (CA), care cuprinde 13 persoane, desemnate prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, fiind numit de Parlament pe o perioadă de 4 ani.

Cioloş, despre eliminarea taxei radio-tv: "În momentul de faţă suntem în afara legii"

Premierul Dacian Cioloş a comentat, ieri, decizia Parlamentului de a elimina taxa radio-tv, afirmând că independenţa televiziunii şi a radioului public ţin şi de sursa de finanţare şi, ca urmare, această hotărâre plasează situaţia financiară a celor două societăţi în afara legii, potrivit Agerpres.

"În momentul de faţă, practic, suntem în afara legii pentru că, din câte m-au informat colaboratorii, legea spune că statul nu poate să finanţeze o televiziune publică 100% din bugetul de stat din diferite motive. Unul din elementele de independenţă a televiziunii publice e legat şi de sursa de finanţare. Trebuie să ne gândim la ce vrem în loc şi chiar m-aş bucura ca cei care au decis aceste lucruri să vină să ne spună la ce se gândesc pentru viitor", a declarat Cioloş.

Dragnea: "Directorul Radioului public să spună dacă i se pare moral să plătească bonusuri de 4.000 de euro"

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, ieri, că directorul Radioului, Ovidiu Miculescu, ar trebui să spună dacă i se pare moral "ca milioane de români" să plătească taxe pentru serviciul public de radio şi din aceşti bani să se acorde în instituţie bonusuri de 4.000 de euro.

Liderul PSD a explicat: "Să spună (Ovidiu Miculescu - n.r.) dacă i se pare moral ca milioane de români să plătească taxe obligaţi pe factura de energie electrică şi din acest buget cu care se laudă să plătească bonusuri de 4.000 de euro. De exemplu, pentru un director de studiou teritorial, zilele trecute, de ziua lui de naştere. Dacă vi se pare normal ca din taxele pe care fiecare român le plăteşte obligat pentru radio să dea un bonus de 4.000 de euro. Cred că toate radiourile private care sunt ascultate de români sunt extrem de invidioase că Radioul public merge cu un buget de 95 de milioane de euro şi se laudă că n-are pierderi. E şi foarte greu să faci aceste pierderi".

El a adăugat că îi mai solicită directorului Radioului public să spună dacă a fost numit politic şi cine l-a numit, dacă a dat concurs şi în ce a constat acesta: "Este inadmisibil, din punctul meu de vedere, ca directorul Radioului, domnul Miculescu, dacă nu greşesc, să-l sune în timpul votului pe liderul de grup al PSD şi să-l ameninţe că «o să vedeţi voi ce păţiţi dacă nu votaţi această lege». Cum îşi permite aşa ceva? Îl rog pe acest domn să spună dacă a fost numit politic şi cine l-a numit. Dacă a dat concurs şi eu nu ştiu, să ne explice lucrul acesta şi ce concurs a dat".

Ovidiu Miculescu: "Afirmaţiile domnului Dragnea sunt neadevăruri flagrante"

Ovidiu Miculescu, preşedinte director general al Radio România, susţine că afirmaţiile liderului PSD, Liviu Dragnea, făcute, ieri, în Parlament sunt "neadevăruri flagrante" şi precizează că, prin astfel de atacuri la persoană, se încearcă manipularea opiniei publice.

Ovidiu Miculescu a transmis, prin intermediul unui comunicat de presă: "Contest ferm acuzaţiile domnului Liviu Dragnea, preşedintele Partidului Social Democrat, susţinute de la tribuna Camerei Deputaţilor. Precizez ca afirmaţiile domnului Dragnea sunt neadevăruri flagrante pe care le pot demonstra oricând. Dincolo de calitatea mea, de preşedinte director general al Radio România, calitate în care mi-am exprimat adeseori îngrijorarea şi dezamăgirea profundă faţă de această măsură, sunt un om obişnuit şi nu văd cum ar fi putut interpreta oricine, vreodată, oricare din argumentele ridicate de mine în cadrul dezbaterilor ca pe o ameninţare. Am subliniat mereu că această măsură aduce grave prejudicii independenţei şi echidistanţei serviciului public de radiodifuziune şi împiedică Radio România să-şi îndeplinească misiunea publică asumată cu 88 de ani în urmă. Uneori, mărturisesc, am fost chiar vehement, o vehemenţă pe care vă rog să o puneţi pe seama energiei şi speranţelor pe care le-am investit în proiectul radioului public, dar nu am afirmat vreodată ceva ce ar putea fi interpretat ca o ameninţare, oricât de vagă. Mai mult, declar acum, public, că această pretinsă discuţie telefonică cu vreun lider de grup parlamentar, invocată de domnul Dragnea, nu a avut loc şi subliniez încă o dată că toate afirmaţiile acestuia sunt neadevăruri flagrante. Ceea ce se întâmplă în cazul de faţă este în egală măsură înfricoşător şi revoltător".

Potrivit lui Miculescu, prin eliminarea taxei Radio-TV, prevăzută în proiectul legislativ al lui Liviu Dragnea, asistăm la o "incredibilă ambuscadă politică", al cărei unic scop este de a "vulnerabiliza" şi, ulterior, "acapara politic" Radio România.

Directorul postului public de radio a precizat: "Avem aici, dacă privim cu atenţie, prima ciocnire între ceea ce ar fi trebuit să rămână media publică independentă şi echidistantă pe de o parte şi politică, ba chiar "realpolitik" pot spune, pe de altă parte. Sensul unei dezbateri - care de fapt nu a existat - despre independenţa media publică a fost deturnat şi reinterpretat politic. Se deturnează atenţia de la concepte şi principii şi se încearcă, prin atacuri ad hominem, manipularea opiniei publice. Primele victime au fost colegii domnului Dragnea, care au votat sub imperiul emoţiei stârnite de această falsă ştire.(...) Sub rezerva declaraţiilor politice se poate afirma orice despre oricine, iar media publică împinsă în arena unor astfel de dezbateri riscă să piardă mereu, pentru simplul motiv că nu are exerciţiul unui astfel de discurs manipulator, fals, partinic precum cel la care tocmai am asistat".

Acesta mai consideră că "următoarele victime" vor fi ascultătorii radioului public care vor descoperi la un moment dat că Radio România a devenit "doar un subcapitol" al unui buget guvernamental.

Turcan (PNL): Dragnea pune botniţă TVR-ului şi radiolului public

Vicepreşedintele PNL, deputatul sibian Raluca Turcan, acuză PSD că nu doreşte ca TVR şi SRR să aibă jurnalişti independenţi din punct de vedere financiar, acesta fiind motivul din spatele includerii taxei radio-tv pe lista acelor taxe care ar urma să fie desfiinţate.

"PSD-ului nu-i convine libertatea presei. Nu doreşte o televiziune şi un radiou public cu jurnalişti independenţi din punct de vedere financiar. Se urmăreşte controlul politic al presei publice, tocmai prin momeala financiară de la lună la lună, de la an la an a celor doua instituţii media", a afirmă Raluca Turcan, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Ea adaugă că liderul PSD Liviu Dragnea doreşte eliminarea taxei radio-tv "pentru a avea mai multe pârghii în impunerea cenzurii în cele două instituţii media".

"În acest moment, radioul public si TVR-ul sunt în prag de faliment. Dragnea a propus eliminarea taxei Radio-TV, nu pentru a veni în sprijinul cetăţenilor sau al presei, ci pentru a avea mai multe pârghii în impunerea cenzurii în cele două institutii media. Taxa radio-tv era o minimă garanţie a faptului că cele două instituţii de presă pot avea o independenţă economică şi politică. Aşa se pregăteşte PSD-ul de campanie electorală. Tot aşa va primi şi voturile din partea cetăţenilor care înţeleg importanţa televiziunii publice şi a radioului", a mai spus vicepreşedintele PNL.

Andreea Paul (PNL): Vom face toate demersurile pentru salvarea libertăţii de exprimare

Liberalii vor face toate demersurile pentru salvarea libertăţii de exprimare, luând în calcul inclusiv atacarea eliminării taxei radio tv la Curtea Constituţională, a declarat, ieri, deputatul PNL Andreea Paul.

Domnia sa a spus: "Articolul 35 din Constituţie garantează autonomia Televiziunii şi Radioului public. Se spune explicit în Constituţie că noi avem obligaţia - Parlament şi Guvern - să le respectăm. Or, ce face astăzi PSD încalcă grav Constituţia. Vom lua în calcul şi această analiză, dar aici juriştii trebuie să se exprime''.

Ea le-a cerut jurnaliştilor să nu se lase "'încălecaţi de politică, indiferent care este culoarea ei'' şi a susţinut că propunerea social-democraţilor "este o minciună care vine în perioada campaniei electorale".

"Preşedintele PSD ne-a anunţat de la plenul Parlamentului că propune această eliminare, care va funcţiona până la terminarea campaniei electorale, iar anul viitor ne anunţă că o nouă propunere a PSD va intra în vigoare - 21 de lei şi 34 de lei - noile taxe (...) pentru fiecare cetăţean al României, pentru funcţionarea Radioului şi a Televiziunii publice. Asta înseamnă că PSD-ului îi este frică în timpul campaniei electorale de posturile publice mass-media. Preşedintele PSD s-a plâns în Parlamentul României că este criticat de aceste televiziuni şi radiouri publice", a mai susţinut Andreea Paul.

Deputatul PNL consideră că "primul risc major", în cazul în care se va plăti din bugetul de stat costul de funcţionare al celor două instituţii "ne aruncă" în mecanismul ajutorului de stat care trebuie menţionat la Comisia Europeană şi cerut acordul. Totodată, ea a atras atenţia că procedurile durează foarte mult.

"Introducerea de taxe pentru radio şi tv din anul 2017 din nou nu face PSD-ul decât să mintă românii. Îşi iau această protecţie în faţa mass-mediei publice numai pe perioada campaniei electorale. Este o uriaşă minciună a PSD. (...) În timpul campaniei electorale elimină taxa radio tv, anul viitor ne anunţă că o introduc. Asta se numeşte escrocherie electorală marca PSD. (...) România arată cum arată pentru că PSD a guvernat 15 ani în ultimul sfert de veac, lor li se datorează în mare majoritate imaginea României de azi. Astăzi ceea ce primează în Parlament, sub presiunea preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, este că PSD vrea să elimine aceste taxe numai pe perioada campaniei electorale şi asta înseamnă pumnul în gura Radioului şi TVR", a mai spus deputata PNL.

Dragnea: "Acuzaţiile PNL despre preluarea controlului politic asupra Radioului şi Televiziunii, o manipulare grosolană"

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat ieri că este "o minciună, o manipulare grosolană" afirmaţia liberalilor că prin eliminarea taxei radio-tv se încearcă preluarea controlului politic asupra celor două instituţii publice, menţionând că acest control se poate exercita prin procedura în vigoare prin care sunt desemnaţi cei care conduc Radioul şi Televiziunea.

Liderul PSD a spus: "Îmi puteţi defini această prostie a PNL, îmi puteţi explica cum se poate exercita acest control? Mi-e foarte greu să comentez nişte minciuni atât de gogonate de la acest personaj (Andreea Paul - n.r.). Acum, aproximativ 48% din bugetul Radioului, dacă nu greşesc, sau al TVR este asigurat de la bugetul de stat. Deci şi acum depind de legea bugetului de stat şi TVR, şi Radioul. Mare parte din bugetul lor, de la bugetul de stat, aprobat de Parlament. Deci, asta pică, această manipulare grosolană că se preia controlul. În acelaşi timp, controlul politic nu se exercită prin asta - se dă mai mult de la buget decât se dă acum -, ci prin procedura prin care sunt desemnaţi cei care conduc cele două instituţii. Procedură pe care eu spun încă de anul trecut să o modificăm şi sper ca anul viitor să reuşim să o modificăm. Foarte simplu: consiliul care este votat de către Parlament să nu mai aibă rol executiv, acel consiliu să aibă doar rolul de a organiza un concurs de manager foarte bun, manager care să primească obiectivele de redresare a Televiziunii publice şi care să nu aibă niciun fel de influenţă politică. Atunci se elimină controlul, restul sunt minciuni".

Liderul PSD a adăugat că pentru fondurile alocate celor două instituţii publice se va face un calcul, care e deja realizat şi urmează să fie introdus în legea bugetului de stat pe anul viitor.

"Pentru fiecare cetăţean român care acum ar trebui să plătească taxa radio-tv se calculează un cuantum de 21 de lei, se înmulţeşte cu numărul de cetăţeni şi acea sumă va fi pusă din bugetul de stat, nu din taxe, ci ca prevedere pentru Radio, care înseamnă 480 de milioane de lei, mai mult decât au acum. Pentru TVR, o taxă de 34 de lei, care duce la un buget de 620 de milioane de lei, din bugetul de stat. Deci, nu se pun taxe, este doar un calcul care se face. Poate acea doamnă (Andreea Paul - n.r.) nu ştie aritmetică. Se face un calcul, se stabileşte suma şi ăla este bugetul pentru TVR, adică un buget mai mare decât bugetul pe care îl au acum", a explicat Dragnea.

Dragnea despre eventuala atacare la CCR a legii eliminării a 102 taxe: "Ordinul, executat imediat de miniştri"

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a criticat, ieri, o eventuală atacare la Curtea Constituţională de către Guvern a legii privind eliminarea a peste 100 de taxe nefiscale.

Domnia sa a spus: "Astăzi (n.r. ieri), toate partidele au fost de acord şi s-a aprobat în unanimitate această lege. Abia ce a fost aprobată, am înţeles că doamna ministru al Finanţelor a declarat că vor ataca şi această lege la CCR. Doar după aceste trei evenimente, pentru mine lucrurile sunt clare şi eu cred că de azi lucrurile s-au limpezit. Noi am susţinut şi susţinem în continuare interesele românilor, iar acest Guvern, această coaliţie de fapt, că noi suntem într-o campanie: PSD cu poporul român şi, de cealaltă parte, Iohannis, Cioloş - premier tehnocrat şi PNL, care nu susţin interesele românilor. (...) Imediat după vot, PNL a ieşit şi a zis că va ataca legea pe care a votat-o. Bineînţeles că ordinul a fost executat imediat de miniştrii din acest Guvern".

El a subliniat că, în ultima perioadă, PSD a susţinut câteva legi "importante pentru români": "Prima lege se referea la darea în plată, oameni, români care au avut de suferit şi pe care noi, împreună cu alte partide, am încercat să-i ajutăm printr-o lege, Guvernul, condus de Dacian Julien Cioloş şi de Klaus Iohannis, au hotărât să atace aceste legi la CCR. Ulterior, un proiect de lege iniţiat de o colegă a noastră, Ana Birchall, în 2014, şi de alţi colegi de la PSD, respectiv reconversia creditelor în franci elveţieni a fost dus până la final şi aprobat prin vot de toate partidele zilele trecute. (...) Toată lumea a votat această lege şi această lege a fost atacată la CCR de acest Guvern, Guvernul Iohannis - Cioloş - PNL".

Sursa de finanţare lipseşte la proiectul privind eliminarea celor peste 100 taxe, iar Guvernul ia în calcul sesizarea Curţii Constituţionale, a declarat, ieri, Anca Dragu, ministrul Finanţelor Publice.

"Analizăm această opţiune (de sesizare a Curţii Constituţionale n.r.). Pot să vă spun că impactul global este de 1,6 miliarde lei, fără indicarea sursei de finanţare aşa cum prevede legea responsabilităţii fiscale, legea finanţelor publice şi chiar Constituţia. La nivelul Guvernului susţinem eliminarea unor taxe, acesta a fost şi punctul nostru de vedere, dar acolo unde era un efort financiar rezonabil şi pe care îl puteam susţine în 2017", a spus Dragu.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Extras de cont si era rezolvat cazul.

    Dragnea e mincinos. Plus ca e pesedist. Ce poate fi mai rau?

    Dar si liberalii sunt mincinosi. 

    Cum putem noi, cetatenii sa controlam Televiziunea si Radiodifuziunea prin cei 4 + 2.5 lei pe care ii platim? Evident ca nu putem si ca tot partidul cel mai tare al momentului le controleaza. 

    Asa ca mai lasati-ne cu abureala asta. Bravo Dragnea! 

    Acea taxa nu este normala indiferent cat de mare sau mica este. Eu de exemplu nici nu am televizor. Si nici nu vreau sa imi cumpar desi imi permit. 

    Normal ar fi ca televiziunea sa dea faliment, sau sa se zbata, sa caute surse de finantare, sa devina publica cotandu-se la bursa si atragand fonduri de la investitori, si in orice caz, sa concedieze minim 70% dintre angajati, fiindca foarte multi sunt frecatori destoinici de menta, iar altii muncitori sarguinciosi insa nerentabili. 

    Daca televiziunea este importanta pentru cetateni, iar cetatenii vor informatii adevarate, atunci ei o vor prefera-o si ii vor creste audienta, iar televiziunea va castiga mai mult din reclame. Daca cetatenii sunt niste tampiti carora nu le pasa de grozavele informatii furnizate de televiziune in comparatie cu alte surse, atunci ar fi mai bine sa dea faliment, iar daca cetatenii s-au inselat, vor plati ei in viitor. Acesta este un spirit liberal, laissez faire, laissez passe, sau cam asa ceva, ca franceza nu stiu. :-)

    Asa zisii liberali nu sunt in nici un caz liberali când interesul lor personal le-ao dicteaza, dupa cum nici pesedistii socialisto-comunisti nu sunt socialisti când interesul personal le-o dicteaza. 

    Parlamentul e SUVERAN ... punct( . )

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb