Trump afirmă că a câştigat şi votul popular împotriva lui Clinton şi evocă "milioane de voturi ilegale"

Amalia Ionescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 noiembrie 2016

Donald Trump (Sursa foto: Facebook)

Donald Trump (Sursa foto: Facebook)

Preşedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, a declarat duminică faptul că a câştigat, pe 8 noiembrie, nu doar majoritatea marilor electori, ci şi sufragiul popular, împotriva rivalei sale democrate Hillary Clinton, vorbind despre "milioane de voturi ilegale", informează AFP.

O polemică s-a extins în weekendul lung de Ziua Recunoştinţei, după ce fosta candidată ecologistă la Casa Albă Jill Stein a decis să ceară renumărarea voturilor în statele Wisconsin, Pennsylvania şi Michigan.

Acestea sunt state-cheie care au basculat în favoarea lui Trump. Tabăra lui Clinton a anunţat că va participa la renumărare în Wisconsin.

"În afară de o victorie zdrobitoare în Colegiul Electoral, am cârştigat votul popular, dacă deduceţi milioanele de oameni care au votat ilegal", a acuzat, într-un tweet plin de furie, noul preşedinte al Statelor Unite, care se va instala pe 20 ianuarie la Casa Albă.

Potrivit sistemului scrutinului universal indirect, Donald Trump a învins-o în alegerile prezidenţiale cu 290 de mari electori la 232 pe Clinton, dintr-un total de 538 de electori în cele 50 de state americane şi în capitala Washington. Cei 16 mari electori din Michigan care urmează să-i revină lui Trump, nu au fost atribuiţi încă în mod oficial.

În schimb, în ceea ce priveşte sufragiul popular, democrata Clinton a primit cu două milioane de voturi mai mult decât republicanul Trump.

În cele trei state disputate, republicanul a obţinut victorii cu 100.000 de voturi în plus - aproximativ 20.000 în Wisconsin, 70.000 în Pennsylvania şi 10.000 în Michigan.

Anterior, duminică, Trump şi consilierii săi i-au reproşat aprins echipei lui Clinton faptul că vrea să participe la renumărarea voturilor în Wisconsin, relatează News.ro.

Pe Twitter, miliardarul i-a amintit rivalei sale înfrânte declaraţiile prin care ea l-a îndemnat, pe când era candidată, să respecte rezultatul în cazul în care ea ar fi învins.

"Atât de mult timp şi atâţia bani vor fi cheltuiţi - pentru acelaşi rezultat!", a scris omul de afaceri.

"Poporul s-a exprimat, iar aceste alegeri s-au încheiat", a lansat el sâmbătă, catalogând drept "ridicolă" iniţiativa ecologistei Jill Stein, care a colecta câteva milioane de dolari cu scopul de a-şi finanţa solicitarea.

Atunci când a anunţat că vrea să participe la iniţiativa lui Stein, tabăra Clinton a precizat că nu a constatat nereguli în Wisconsin.

Însă o consilieră a lui Donald Trump, Kellyanne Conway, a denunţat o "renumărare deconcertantă" şi i-a îndemnat pe democraţi să nu fie nişte "răi perdanţi".

Conway a declarat pentru NBC că preşedintele-ales şi predecesorul său Barack Obama au discutat sâmbătă la telefon timp de 45 de minute.

"Vreau să vă spun, din partea preşedintelui-ales Trump, că îi place mult să vorbească cu preşedintele Barack Obama, să evoce chestiuni grave cu care se confruntă această ţară şi lumea", a spus ea.

"Ei se înţeleg bine. Sunt în dezacord asupra multor puncte, iar acest lucru nu se va schimba. Însă ei se respectă şi respectă procesul şi tranziţia lină a puterii", a adăugat Conway.

Donald Trump şi-a petrecut weekendul prelungit de Ziua Recunoştinţei la luxosul său teren de golf din Florida, unde a lucrat la elaborarea Guvernului.

Însă alegerea strategică a şefului său al diplomaţiei rămâne în suspans.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb