Trump ameninţă cu sancţiuni dacă Venezuela va crea Adunarea Constituantă

Cristina Radu
Internaţional / 18 iulie 2017

Preşedintele american Donald Trump a ameninţat azi că va întreprinde "acţiuni economice puternice şi rapide" dacă preşedintele Venezuelei Nicolas Maduro continuă planurile de creare a unei super-legilaturi cunoscută sub numele de Adunarea Constituantă în cadrul votului din 30 iulie, potrivit CNBC.

Doanld Trump a declarat: "Ieri, poporul venezuelean a clarificat din nou că este vorba despre democraţie, libertate şi supremaţia legii. Cu toate astea,acţiunile lor puternice şi curajoase continuă să fie ignorate de un lider rău care visează să devină dictator".

Preşedintele american a afirmat: "Statele Unite nu vor sta degeaba în timp ce Venezuela se va distruge. Dacă regimul Maduro va impune Adunarea Constituantă pe 30 iulie, Statele Unite vor lua măsuri economice puternice şi rapide".

Inamicii lui Nicolas Maduro cer alegeri prezidenţiale şi vor să oprească planul liderului stâng de a crea Adunarea Constituantă, care are puterea de a rescrie constituţia şi de a anula legislatura condus de opoziţie. Duminică, 98% dintre susţinătorii opoziţiei au respins printr-un vot neoficial adunarea propusă.

Maduro insistă că liderii opoziţiei sunt pioni americani care intenţionează să saboteze economia şi să-l tragă în jos prin violenţă, ca parte a unei conspiraţii internaţionale conduse de Washington şi de reţelele media private şi străine.

Oficialii Casei Albe au declarat în iunie că administraţia Trump ia în considerare sancţiunile asupra sectorului energetic al Venezuelei, inclusiv asupra companiei petroliere de stat PDVSA. Mişcarea reprezintă o creştere majoră a eforturilor SUA de a exercita presiuni asupra guvernului ţării în urma unei represiuni împotriva opoziţiei.

Ideea de a lovi în centrul economiei Venezuelei, care se bazează pe petrol pentru aproximativ 95% din veniturile din export, a fost discutată la niveluri înalte ale administraţiei, ca parte a unei revizuiri ample a opţiunilor SUA, conform sursei.

Oficialii Casei Albe, vorbind sub condiţia anonimatului, au declarat pentru Reuters că SUA ar putea lovi PDVSA ca parte a unui pachet de sancţiuni sectoriale, care va avea ca obiectiv pentru prima dată întreaga industrie energetică a naţiunii OPEC.

Aceştia au făcut clar faptul că administraţia se mişca cu prudenţă, deoarece, dacă s-ar face acest pas fără precedent, el ar accentua criza economică şi socială a ţării, în care milioane de oameni suferă din cauza penuriei de alimente şi a creşterii inflaţiei.

Un alt factor care complică situaţia este potenţialul impact asupra transporturilor petroliere către Statele Unite, pentru care Venezuela este al treilea cel mai mare furnizor de petrol după Canada şi Arabia Saudită. Aceasta a reprezentat 8% din importurile de petrol din S.U.A. în luna martie, potrivit cifrelor guvernului SUA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb