Trump anunţă că va demara în curând renegocierea NAFTA

Ion Marian
Internaţional / 23 ianuarie 2017

Enrique Pena Nieto (sursa foto: Wikipedia)

Enrique Pena Nieto (sursa foto: Wikipedia)

Preşedintele american Donald Trump a anunţat ieri că intenţionează să discute în curând cu liderii Canadei şi Mexicului pentru a da startul renegocierii Acordului De Liber-Schimb în America de Nord (NAFTA), informează agenţia Reuters.

"Vom începe negocierile privind NAFTA", a spus Trump la ceremonia de învestire în funcţie a principalilor săi consilieri la casa Albă. "Vom începe renegocierea privind NAFTA, privind imigraţia şi privind securitatea la graniţă", a adăugat el.

În cursul campaniei sale prezidenţiale, Trump a promis că, dacă va fi ales în funcţie, va renegocia NAFTA pentru a oferi termeni mai favorabili pentru Statele Unite.

NAFTA, care a intrat în vigoare în 1994, precum şi alte acorduri comerciale au atras furia electoratului din statele industriale, care l-a adus la putere pe Trump în noiembrie.

Ambasadorul canadian în SUA a declarat că, din punctul său de vedere, este clar că echipa Trump este îngrijorată, în primul rând, de deficitele comerciale cu Mexicul şi Canada.

"Nu cred că în centru se află Canada", le-a spus reporterilor David MacNaughton la Calgary, Alberta, înainte de o reuniune guvernamentală de două zile pentru a analiza atitudinea privind noua administraţie Trump.

Experţii şi oficialii guvernamentali au subliniat că atât Canada, cât şi Mexicul, vor căuta concesii dure şi că taxele vamale zero prevăzute de NAFTA vor fi greu de modificat. Orice proces de renegociere va dura, probabil, ani de zile.

Trump a anunţat că se va întâlni cu premierul canadian Justin Trudeau şi cu preşedintele mexican Enrique Pena Nieto pentru a începe renegocierea acordului.

Preşedintele american l-a lăudat pe omologul său din Mexico City, deşi acesta se confruntă cu o poluaritate scăzută în ţara sa, pe fondul inflaţiei crescute şi al al scandalurilor de corupţie.

Criticii lui Pena Nieto afirmă că acesta nu are un plan pentru a contracara intenţiile lui Trump privind limitarea comerţului şi controlul migraţiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb