Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a participat joi la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveţia, printr-un discurs susţinut online, marcând astfel prima sa apariţie majoră la un eveniment internaţional de la întoarcerea sa la Casa Albă, în care s-a referit la dobânzile băncilor centrale, reglementările europene prea dure şi preţurile petrolului, relatează CNBC.
Pe parcursul a 45 de minute, Trump a vizat autorităţile europene de reglementare despre care a spus că sunt prea duri cu companiile de tehnologie din SUA, producătorii de petrol despre care a spus că ţin preţurile prea ridicate şi marile bănci, despre care a spus că refuză să ofere servicii conservatorilor.
El a cerut, de asemenea, naţiunilor din întreaga lume să investească în Statele Unite, promiţând cote scăzute de impozitare şi o structură de reglementare mai relaxată.
Pe plan intern, Trump a spus că a făcut presiuni asupra Rezervei Federale pentru reducerea ratelor dobânzilor, scrie CNBC.
"Voi cere ca ratele dobânzilor să scadă imediat. Şi, la fel, ar trebui să cadă peste tot în lume. Ratele dobânzilor ar trebui să ne urmeze peste tot", a spus Trump.
Remarca a fost văzută pe scară largă drept salva de deschidere a unei campanii de lobby a lui Trump, care îl vizează pe preşedintele Fed, Jerome Powell.
"Statele Unite au cea mai mare cantitate de petrol şi gaze din orice ţară de pe Pământ şi o vom folosi. Acest lucru nu numai că va reduce costul practic pentru toate bunurile şi serviciile, ci va face din Statele Unite o superputere de producţie şi capitala mondială a inteligenţei artificiale şi criptomonedei", a mai spus Trump.
Preşedintele american a mai spus că va cere Arabiei Saudite şi Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) să scadă preţul petrolului, notează CNBC.
Imediat după declaraţiile lui Trump, preţurile ţiţeiului au scăzut.
După declaraţiile sale, Trump a participat la o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu preşedintele Blackstone, Steve Schwarzman preşedintele şi CEO-ul Bank of America Brian Moynihan, preşedintele executiv al Banco Santander, Ana Botin, şi Patrick Pouyanne, preşedintele şi CEO-ul al TotalEnergies.
Lor li s-au alăturat fondatorul WEF Klaus Schwab şi CEO-ul Borge Brende.
Apariţia lui Trump vine la câteva zile după ce a semnat ordinele executive de retragere a Statelor Unite din Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Acordul de la Paris privind clima.
El a cerut, de asemenea, ca SUA să-şi afirme controlul asupra Canalului Panama şi şi-a reînnoit oferta de "a cumpăra" Groenlanda, un teritoriu autonom al Danemarcei.
De la preluarea mandatului, Trump a spus că ia în considerare tarife de 25% pentru produsele din Mexic şi Canada şi că a propus tarife suplimentare de 10% la importurile din China, notează CNBC.
El a promovat, de asemenea, acţiunile controversate pe care le-a întreprins săptămâna aceasta pentru a solicita agenţiilor americane să anuleze eforturile de decenii privind diversitatea forţei de muncă federale.
"Administraţia mea a luat măsuri pentru a aboli toate prostiile discriminatorii privind echitatea şi incluziunea în diversitate... politicile care erau absolut absurde în guvern şi în sectorul privat".
"America va deveni din nou o ţară bazată pe merit", a spus Trump.
Opinia Cititorului