Trump l-a numit dictator pe Zelenski şi i-a înfuriat pe ucraineni

R.S.
Internaţional / 20 februarie

Trump l-a numit dictator pe Zelenski şi i-a înfuriat pe ucraineni

După ce preşedintele american Donald Trump l-a atacat pe liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, numindu-l incompetent şi un "dictator fără alegeri" care a păcălit SUA să ofere miliarde de dolari ca sprijin militar, oficialii, soldaţii şi politicienii ucraineni, chiar şi cei din opoziţie, au sărit în apărarea preşedintelui lor, relatează POLITICO.

După mai bine de cinci ani la conducerea Ucrainei, timp în care ţara s-a confruntat cu Rusia beligerantă la graniţa sa estică, Volodimir Zelenski are criticii săi interni, dar aceştia s-au raliat în jurul său după comentariile nedrepte ale lui Donald Trump.

"Ucraina este un stat suveran! Volodimir Zelenski este preşedintele Ucrainei. Legitim, până când este ales altul. Doar ucrainenii pot decide când şi în ce condiţii ar trebui să-şi schimbe guvernul. Astăzi, nu există astfel de condiţii", a declarat miercuri Iulia Timoşenko, fost prim-ministru al Ucrainei şi lider al grupului Patria în parlamentul ucrainean, care face o opoziţie moderată.

Adoptarea uimitoare şi totală de către Trump a naraţiunii Kremlinului cu privire la Ucraina - care are ramificaţii uriaşe pentru arhitectura de securitate a Europei - a reverberat pe întreg continentul, dar nicăieri nu este resimţită mai acut decât la Kiev, care rezistă de trei ani unei invazii ruse la scară largă, scrie POLITICO.

Încercarea Casei Albe de a constrânge Ucraina să organizeze alegeri în timpul unui război care a determinat milioane de cetăţeni să fugă în alte ţări pentru a se pune la adăpost este deosebit de supărătoare pentru politicieni. Constituţia ucraineană interzice organizarea de alegeri în timpul legii marţiale şi al războiului activ, deoarece Kievul nu poate garanta siguranţa şi dreptul de vot al tuturor ucrainenilor, cum ar fi soldaţii şi persoanele care trăiesc în teritoriile ocupate de Rusia.

"Alegerile în timpul războiului sunt imposibile şi imorale, deoarece militarii noştri nu vor putea participa la ele. Şi fără ei, alegerile nu vor fi niciodată legitime. În timpul războiului, este sinucigaş să începi cursa electorală, rupând ţara în tabere politice. Acum, mai mult ca oricând, avem nevoie de unitate şi stabilitate", a declarat Timoşenko, care se opune ideii lui Zelenski de a oferi Occidentului acces la rezervele vaste de minerale esenţiale ale Ucrainei.

Supervizorii electorali au fost nedumeriţi de momentul diatribei electorale a lui Trump. "Da, lucrăm la alegerile postbelice şi dorim să avem toate deciziile în avans pentru a ne proteja democraţia de ruşi şi de provocările interne. Dar ele au nevoie de securitate şi garanţii", a declarat Olga Ajvazovska, activistă a OPORA, principalul organism de monitorizare a alegerilor din Ucraina.

Seismul intervenţiei lui Trump a fost resimţit chiar şi pe câmpul de luptă. "Logica lui Trump se bazează pe propaganda rusă. Iar faptul că preşedintele SUA transmite acest lucru este anti-moral şi anti-democratic", a declarat soldatul ucrainean Vitali Ovcearenko.

"CREATURA MINCINOASĂ"

Deputata Ivanna Klimpuş-Ţinţadze nu a sărit imediat în apărarea lui Zelenski, dar responsabila partidului Solidaritatea Europeană din Ucraina - al cărui lider, fostul preşedinte Petro Poroşenko, a fost recent sancţionat de Zelenski - a descris remarcile lui Trump drept "inacceptabile". Ea face presiuni pentru ca preşedintele să formeze un guvern de uniune naţională şi să implice toate partidele politice în procesul de negociere.

"Da, am auzit declaraţii complet inacceptabile din partea liderului american despre cine a început războiul, despre rezolvarea "conflictului din Ucraina" prin satisfacerea completă a "dorinţelor" lui Putin, despre forţarea potenţială de facto a Ucrainei să renunţe la tot ceea ce am luptat timp de 11 ani împotriva Rusiei dictatoriale agresive", a declarat Klimpuş-Ţinţadze. Ea a spus că Zelenski trebuie acum "să îngroape securea războiului (cu opoziţia) şi să unească ţara".

În toată Ucraina, politicienii locali au fost sinceri în opiniile lor despre atacurile lui Trump.

"Îl putem plăcea sau nu pe Zelenski, îl putem certa sau îl putem lăuda, îi putem condamna acţiunile sau le putem aplauda, pentru că el este preşedintele NOSTRU", a scris pe Facebook Boris Filatov, primarul oraşului industrial Dnipro, care adesea îl critică pe Zelenski. "Nicio creatură mincinoasă, nici la Moscova, nici la Washington, nici oriunde, nu are dreptul să deschidă gura împotriva lui", a adăugat Filatov.

Guvernatorul din Doneţk, Vadim Filaşkin - a cărui regiune se află pe linia frontului, confruntându-se cu atacuri ruseşti neîncetate - a declarat că poporul ucrainean l-a însărcinat pe Zelenski să conducă ţara în lupta împotriva unei puteri nucleare. "Într-o perioadă atât de dificilă, noi, poporul ucrainean, trebuie să fim alături de liderul nostru, care nu face nicio concesie. La fel ca noi toţi", a spus Filaşkin într-o declaraţie.

Deputatul Iaroslav Jelezniak, din partidul de opoziţie Holos, a scris pe Telegram că opiniile ucrainenilor despre Zelenski pot fi diferite, "dar singurii care au dreptul să evalueze sprijinul său sunt cetăţenii Ucrainei". Când un străin îl insultă pe Zelenski, a scris el, "nu atacă doar un anumit nume de familie - îl insultă pe preşedintele Ucrainei. Doar un gând pentru dezbaterile de mâine din social media, în lumina declaraţiei lui Trump privind necesitatea alegerilor prezidenţiale: exact aşa cum doreşte Kremlinul", a arătat Jelezniak.

Cunoscutul blogger Anton Hodza a scris pe Facebook: "Este momentul să ne unim în spatele preşedintelui ales, pe care Trump şi Putin încearcă să îl submineze, pentru că nu va preda ţara. Pentru Putin, rezultatul alegerilor în sine este mai puţin important decât haosul pe care îl va crea într-o ţară aflată în război. Iar el va exploata fără îndoială acest haos", a avertizat el.

Maria Berlinska, o voluntară celebră din armată, a scris, folosind înjurături, că Ucraina nu ar trebui să organizeze alegeri până când forţele ruse nu se retrag, nu predau prizonierii şi nu plătesc despăgubiri, iar partenerii nu trimit forţe de menţinere a păcii în ţară "Nu au putut să ne distrugă din exterior, aşa că acum vor încerca să ne destabilizeze din interior - prin alegeri", a scris ea. "Şi acum vor să ne spună când să votăm? Putin, care nu a câştigat niciodată un scrutin real în viaţa sa, şi Trump, care a petrecut patru ani în instanţă pentru propriile alegeri - aceştia doi ne vor ţine lecţii despre alegeri corecte?" - s-a indignat Maria Berlinska.

Oleksandr Zincenko, un proeminent regizor de documentare şi comentator care îl critică în mod regulat pe Zelenski, a scris pe Facebook că "după diareea verbală a lui Trump, până mâine, rata de aprobare a lui Zelenski va fi din nou peste 90% - la fel ca la 24 februarie, acum trei ani".

ECHIPA LUI TRUMP ARE NEVOIE DE "MAI MULT ADEVĂR"

Ca răspuns la izbucnirea iniţială a lui Trump de marţi seară, în care a dat vina pe Ucraina pentru invazia rusă şi a susţinut în mod fals că preşedintele ucrainean are o rată de aprobare de 4%, ZelenskI a declarat că îl respectă pe preşedintele american - dar a adăugat că este înconjurat de o "bulă de dezinformare".

"Povestea că 90 la sută din tot ajutor este din Statele Unite... voi şi cu mine înţelegem că adevărul este puţin diferit, deşi suntem cu siguranţă recunoscători pentru ajutor", a declarat Zelenski într-o conferinţă de presă. "De aceea mi-aş dori ca echipa Trump să aibă mai mult adevăr. Avem cifre total diferite. Ştiu că până acum (războiul) ne-a costat 320 de miliarde de dolari. Contribuabilii ucraineni au acoperit 120 de miliarde de dolari. Statele Unite şi Uniunea Europeană au acoperit 200 de miliarde de dolari în total. Statele Unite ne-au oferit până în prezent un ajutor militar în valoare de 67 de miliarde de dolari şi un ajutor bugetar direct de 31,5 miliarde de dolari", a detaliat Zelenski.

Cele mai recente date ale Institutului Kiel pentru economia mondială, care a urmărit în mod independent ajutorul occidental acordat Ucrainei, sugerează că Zelenski este mai aproape de adevăr decât Trump. Începând cu luna februarie 2022, ţările donatoare au acordat Ucrainei un ajutor de 267 de miliarde de euro în ultimii trei ani: 130 de miliarde de euro în asistenţă militară, 118 miliarde de euro în sprijin financiar şi 19 miliarde de euro în ajutor umanitar.

"Europa în ansamblu a depăşit în mod clar SUA în ceea ce priveşte ajutorul acordat Ucrainei. În total, Europa a alocat 70 de miliarde de euro (72,2 miliarde de dolari) în ajutor financiar şi umanitar, precum şi 62 de miliarde de euro în ajutor militar. Comparativ, SUA au alocat 64 de miliarde de euro în ajutor militar, precum şi 50 de miliarde de euro în ajutoare financiare şi umanitare", se arată în studiul publicat săptămâna trecută.

Atacul lui Trump şi rara demonstraţie de unitate politică pe care a provocat-o din partea unora dintre cei mai înverşunaţi critici interni ai lui Zelenski au avut loc în timp ce Keith Kellogg, noul emisar al lui Trump pentru Ucraina şi Rusia, sosea la Kiev.

Un sondaj publicat miercuri de Institutul Internaţional de Sociologie de la Kiev, o importantă organizaţie ucraineană de sondare a opiniei publice, arată că 57% dintre ucraineni au încredere în Zelenski, o creştere de cinci puncte procentuale faţă de un sondaj din decembrie, conform POLITICO.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. O lectie pentru Romania…la noi toti tradatorii nu mai stiu cum sa dezbine populatia si la ucrainieni in razboi fiind, pentru toti, patria Ucraina e mai presus de interesele personale… Tudor Vladimirescu- ”Patria este norodul, nu tagma jefuitorilor!”

    Nu l-a numit el dictator. El a folosit doar o realitate pe care o stie intreaga lumea.

    Comediantul se comporta identic cu marii criminali al umanitatii din Razboiul al 2-lea Mondial.  

    1. ...

    stim cum e cu demonstratiile la comanda!

    si aur a adunat zeci de mii pt unele,usr a adunat zeci de mii pt altele,ALEGERI URGENT SI REFERENDUM IN UCRAINA!

    RESTUL ,MANIPULARI DE MASE ESTE PRAF IN OCHII FRAIERILOR! 

    Zelensky vaneaza si asasineaza sistematic pe oricine indrazneste sa ridice privirea

    1. ...

    sifiliticul asta de mos il vede pe Zelenschi presedinte ilegal dar pe Putinel care este in functie de o viata il considera legitim,normal in primul mandat,cistigat de catastrofa asta mondiala de Trump,afost pus cu marele ajutor al lui Putinel,a doua catastrofa mondiala de nu l-ear mai muri multi inainte

    1. CORECT

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7543
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2911
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0152
Gram de aur (XAU)Gram de aur447.9253

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

aages.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
thediplomat.ro
tophotelawards.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb