Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat într-un interviu că va lua măsuri în prima sa zi în funcţie pentru a-i graţia pe cei implicaţi în asaltul de la Capitoliu din 6 ianuarie 2021, relatează Reuters.
"Voi acţiona foarte rapid, în prima zi", a declarat Trump în cadrul emisiunii "Meet the Press with Kristen Welker" de la NBC News, când a fost întrebat când intenţionează să îi graţieze pe susţinătorii săi care au fost acuzaţi de atacul menit să anuleze înfrângerea sa în alegerile din 2020.
Trump i-a spus lui Welker că ar putea exista "unele excepţii" de la graţieri dacă indivizii au acţionat "radical" sau "nebuneşte" în timpul atacului, care s-a soldat cu peste 140 de poliţişti răniţi şi a dus la moartea mai multor persoane.
Trump a descris însă urmărirea penală a susţinătorilor săi ca fiind coruptă şi nu a exclus graţierea celor peste 900 de inculpaţi care au pledat deja vinovaţi, inclusiv a celor acuzaţi că au acţionat violent în timpul atacului.
"Am de gând să analizez totul. Ne vom uita la cazurile individuale", a spus Trump.
Comentariile - cele mai detaliate ale lui Trump pe tema graţierii de când a învins-o pe vicepreşedinta Kamala Harris în alegerile din 5 noiembrie - vor spori probabil aşteptările deja mari pentru o acţiune de amploare odată ce Trump va depune jurământul la 20 ianuarie.
"El continuă să transmită un mesaj public din ce în ce mai apropiat de ceea ce comunitatea J6 cere, şi anume clemenţă pentru toţi cei din 6 ianuarie", a declarat pentru Reuters Suzzanne Monk, o apărătoare de mult timp a inculpaţilor acuzaţi de revoltă.
Speranţele inculpaţilor din 6 ianuarie şi ale susţinătorilor acestora pentru o clemenţă generală au crescut în ultima săptămână, după ce preşedintele Joe Biden l-a graţiat pe fiul său Hunter, marcând o inversare a promisiunii sale de a nu interveni în cazurile penale ale fiului său.
Biden a declarat că Hunter a meritat graţierea deoarece a fost victima unei persecuţii politice, un argument pe care Trump îl va folosi probabil pentru a justifica graţierile în masă. Unii critici ai lui Biden au afirmat că decizia sa ar diminua costul politic pentru Trump.
Kimberly Wehle, profesor la Facultatea de Drept a Universităţii din Baltimore, a declarat că este îngrijorată că amnistia generală pentru inculpaţii din 6 ianuarie ar putea stimula în mod eronat promovarea tulburărilor sau chiar a violenţei în numele unui preşedinte.
"Ideea că el va recompensa oamenii pentru încălcarea legii în numele său în legătură cu o încercare de a răsturna rezultatele alegerilor legitime... nu are precedent", a declarat Wehle, autoarea unei cărţi recente despre puterea de graţiere prezidenţială.
În ceea ce a fost catalogată drept cea mai mare anchetă penală din America, cel puţin 1 572 de acuzaţi au fost inculpaţi pentru atacul din 6 ianuarie, cu infracţiuni care variază de la intrarea ilegală în zone restricţionate la conspiraţie şi atac violent.
Din acest total, mai mult de 1 251 au fost condamnaţi sau au pledat vinovaţi, iar 645 au fost condamnaţi la închisoare, pedepsele variind de la câteva zile la 22 de ani, potrivit celor mai recente date ale Departamentului de Justiţie.
John Pierce, un avocat care a reprezentat zeci de inculpaţi, l-a îndemnat pe Trump să emită o graţiere generală pentru toţi cei care au fost acuzaţi de participare la revoltă.
"Pur şi simplu nu ştiu cum se poate face altfel", a spus el, observând că ar fi dificil să se analizeze care comportament din zecile de cazuri care au trecut deja prin sistemul juridic ar merita o graţiere.
"Cred că aţi vedea o mulţime de oameni nemulţumiţi în comunitatea 6 ianuarie" dacă graţierile ar fi acordate de la caz la caz, a spus el.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.12.2024, 17:53)
Normal ca el i-a chemat/insigat.