Actualizare 16:17 Şeful Băncii Centrale a Greciei dă asigurări că ţara sa va rămâne în zona euro
Guvernatorul Băncii Centrale a Greciei, Yannis Stournaras, a declarat marţi că este "foarte optimist" că ţara sa va rămâne în zona euro, transmite Reuters.
"Nimeni nu are mandat să scoată ţara din zona euro ... astfel încât sunt foarte optimist că o ieşire a Greciei din zona euro (Grexit) nu va avea loc", a afirmat Stournaras, care este şi membru în Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene.
Acesta a adăugat că recentele sondaje de opinie arată că 80% dintre greci vor să rămână în zona euro şi 65% dintre cei chestionaţi sunt dispuşi să facă sacrificii suplimentare pentru acest obiectiv.
(E.D.)
---
Actualizare 13:32
Guvernul Greciei a trimis creditorilor internaţionali un plan de reforme "cuprinzător" şi "realist", luni noaptea, a declarat marţi premierul elen Alexis Tsipras, care cere liderilor europeni să accepte propunerile pentru ca acordul mult-aşteptat să poată fi încheiat, transmite Reuters.
"Am prezent un plan realist pentru ca Grecia să iasă din criză. Un plan realist, a cărui acceptare de către instituţii, creditori şi partenerii europeni va marca sfârşitul scenariului dezacordurilor din Europa", a afirmat Tsipras în faţa reporterilor, după o întâlnire.
"Nu aşteptăm ca ei să facă o propunere, Grecia propune un plan. Este clar acum să decizia de a se adapta la realitate revine conducerii politice a Europei", a arătat Tsipras.
(E.D.)
---
Actualizare 11:52 Grecia va plăti vineri rata de 300 milioane de euro către FMI, dacă va ajunge la un acord cu creditorii
Grecia va face plata de 300 de milioane de euro către FMI scadentă vineri, dacă va ajunge până atunci la un acord cu creditorii, chiar dacă ajutorul internaţional nu va fi furnizat la timp, a declarat marţi un oficial guvernamental elen, transmite Reuters.
Plata de pe 5 iunie este prima din patru scadente în această lună, care totalizează 1,6 miliarde de euro. Autorităţile de la Atena au avertizat că ar putea să nu îşi respecte obligaţiile financiare către FMI în lipsa finanţării din partea creditorilor instituţionali.
"Dacă vom considera că s-a ajuns la un acord, atunci vom face plata pe 5 iunie", a spus oficialul, adăugând că aceasta ar avea loc dacă va exista un acord preliminar, fără să fie nevoie să fie aprobat şi în şedinţa Eurogroup", a arătat sursa.
Oficialul a precizat că guvernul grec nu a primit încă din partea creditorilor instituţionali vreun text sau document referitor la planul de salvare, în urma unei întâlniri a liderilor europeni, FMI şi ai Băncii Centrale Europene.
Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro din programul de susţinere financiară de 240 de miliarde de euro care se va încheia la sfârşitul acestei luni.
(E.D.)
---
Actualizare 10:06 Ministrul grec al muncii spune că Atena nu mai poate face alte compromisuri
Ministrul grec al muncii, Panos Skourletis, a declarat marţi că Atena nu mai poate face alte compromisuri pentru o înţelegere "bani contra reforme" şi că instituţiile internaţionale creditoare trebuie să îşi asume responsabilităţile ce le revin, informează Reuters.
"Nu mai este loc de alte compromisuri. Noi aşteptăm ca cealaltă parte să-şi asume responsabilităţile sale", a declarat Skourletis televiziunii Skai TV.
(E.D.)
---
Actualizare 09:37 Troica, Merkel şi Hollande au discutat despre criza elenă, la Berlin
"Troica" finanţatorilor Atenei (FMI, BCE şi UE), François Hollande şi Angela Merkel au căzut de acord în cursul unei reuniuni desfăşurate luni seară "să acţioneze cu şi mai multă intensitate" pentru a aduce pe linia de plutire Grecia, ţară aflată în pragul incapacităţii de plată, transmite AFP.
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, şi preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, s-au alăturat cu toată discreţia preşedintelui francez şi celui al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, primiţi la dineu de Angela Merkel, oficial pentru a discuta despre economia numeric.
La finalul reuniunii, cu puţin înainte de miezul nopţii (22.00 GMT), cancelaria germană a informat că participanţii intenţionează "să acţioneze cu mai multă intensitate" în acest dosar şi să rămână "în strâns contact în zilele următoare", atât "între ei, cât şi cu guvernul elen".
În schimb, conform unei surse diplomatice, cei cinci nu au discutat cu premierul grec, Alexis Tsipras.
Potrivit cotidianului Die Welt, cei cinci participanţi au dorit să definească "o poziţie comună" pentru a face Greciei "o ultimă ofertă", iar prim-ministrul Tsipras "ar fi primit telefon din partea troicăi".
(Elena Deacu)
---
Comisarul european al economiei: "Acordul cu Grecia ar putea fi semnat săptămâna aceasta"
Guenter Oettinger, comisar european pe economie, a declarat ieri că este în continuare posibil ca Grecia să ajungă, săptămâna aceasta, la un acord cu creditorii internaţionali, în privinţa programului de reforme, pentru deblocarea asistenţei financiare, informează Reuters.
Grecia ar urma să primească 7,2 miliarde de euro, din programul de susţinere financiară de 240 de miliarde de euro, care se încheie la sfârşitul acestei luni.
Oettinger a negat posibilitatea ca un astfel de acord să fi fost stabilit la întâlnirea de ieri, de la Berlin, la care a participat cancelarul german Angela Merkel, preşedintele francez Francois Hollande şi preşedintele Comisie Europene Jean-Claude Juncker.
De asemenea, comisarul european a mai adăugat că discuţiile au progresat în privinţa TVA, însă se menţin dezacorduri mari în domeniul modificării legislaţiei muncii şi a sistemului de pensii.
Grecia ar trebui să plătească Fondului Monetar Internaţional suma de 312 milioane de euro pe 5 iunie, iar acest lucru contribuie la creşterea presiunilor.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Zorba în data de 02.06.2015, 10:02)
......saptamana aceasta sau la....calendele grecesti.
2. De ce acum si nu mai incolo?
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 02.06.2015, 17:12)
Nu inteleg incapatinarea asta a creditorilor de a fi platiti acum. Cind s-au dat banii, si s-au tooot dat, n-a fost nici o problema, toata lumea a fost fericita. Dupa atita fericire, potrivita ar fi o perioada de indiferenta. De ce o cauta protagonistii fostei fericiri sa se zvirle direct in haul nefericirii?
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Ai dreptate: nu acum, ci la calendele grecesti în data de 02.06.2015, 18:47)
Ai dreptate, exact asta au vrut si grecii, tot timpul, inca de cand au iesit din imperiul otoman: sa primeasca de la stat fara sa dea nimic in schimb, iar statul grec sa primeasca banii de la creditorii europeni, urmand sa le returneze acestora la calendele grecesti.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 02.06.2015, 20:55)
Care stat nu-i dator? A fi dator inseamna in zilele noastre sa fii in rindul lumii. Dar li s-a pus pata pe greci. Si chiar acum, cind e vinzoleala asta-n lume, de nu se mai intelege om cu persoana.