Din ce în ce mai mulţi angajatori îşi cheamă angajaţii la muncă, deşi aceştia au contractele de muncă suspendate, iar în perioada următoare vom intensifica controalele, mai ales pe cazurile de muncă nedeclarată, a atenţionat, sâmbătă, Tudor Polak, secretar de stat în Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS).
"În ultima perioadă am început să primim din ce în ce mai multe petiţii şi sesizări care să ne atragă atenţia că sunt din ce în ce mai mulţi angajatori care cheamă la muncă angajaţi, deşi aceştia au contractele de muncă suspendate. Încercăm să facem o evaluare a tuturor acestor petiţii şi, în perioada următoare, controalele se vor înteţi. Guvernul României şi, mai ales, Inspecţia Muncii, nu poate tolera ca, în această perioadă care este destul de grea pentru toată lumea, să asistăm la astfel de abuzuri. Am centralizat petiţiile care au fost făcute din luna martie, vom avea o altă centralizare, luni sau marţi, cu ce petiţii au fost înainte în luna aprilie şi vom intensifica aceste controale, mai ales pe aceste cazuri de muncă nedeclarată", a declarat Polak, la Digi 24.
Oficialul MMPS a menţionat că, în această perioadă, au fost aplicate o serie de sancţiuni maxime unor societăţi care au chemat angajaţii la muncă, deşi contractele de muncă ale acestora erau suspendate.
"După cum bine ştim cu toţii, epidemia de COVID-19 a avut efecte majore asupra pieţei muncii. Conform datelor pe care le-am comunicat ieri (vineri, 24 aprilie 2020, n.r.), sunt aproximativ un milion de contracte de muncă suspendate. Guvernul României a venit în sprijinul acestor angajaţi şi a angajatorilor lor cu Ordonanţa 30, modificată ulterior, prin intermediul căreia s-a stabilit o indemnizaţie de 75% din venitul mediu brut. În acest sens, pot să vă spun că Inspectoratele Teritoriale de Muncă au efectuat controale şi în ultima perioadă. La începutul lunii martie, Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti s-a deplasat la sediul unei agenţii de turism unde angajatorul, înainte de emiterea stării de urgenţă şi înainte de a apărea Ordonanţa 30, a suspendat contractele a peste 100 de angajaţi, iar a doua zi a chemat o parte dintre aceştia la muncă. În momentul în care Inspectoratul Teritorial de Muncă s-a deplasat şi a constatat aceste lucruri a aplicat sancţiunea maximă de 200.000 de lei", a spus Tudor Polak.
Acesta a mai oferit, ca exemple, cazuri de încălcare a legislaţiei muncii atât pe un şantier din Bucureşti, cât la o fabrică din Brăila.
"Cazuri mai sunt. Pot să vă spun că, personal, a fost acum aproximativ două săptămâni la un şantier din Bucureşti, împreună cu colegii din Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti, unde, la fel, au fost găsiţi câţiva cetăţeni care nu aveau contractele de muncă semnate şi s-au aplicat mai multe amenzi şi a fost sistată activitatea, deoarece în respectiva locaţie nu erau respectate toate normele de securitate şi siguranţă în muncă. Mai departe, pot să vă spun că, în această săptămână, colegii noştri de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila, în urma unui apel anonim, s-au deplasat la o fabrică unde au depistat 13 angajaţi fără contracte de muncă şi s-a aplicat o amendă de 200.000 de lei", a subliniat secretarul de stat în Ministerul Muncii.
Conform datelor prezentate, vineri, într-o conferinţă de presă, de către ministrul Muncii, Violeta Alexandru, peste 600.000 de angajaţi au fost sprijiniţi prin măsura şomajului tehnic, în perioada 16 - 31 martie 2020, precum şi alţi 50.000 de profesionişti, persoane care lucrează prin PFA, prin întreprinderi familiale sau prin contracte de drepturi de autor.
1. Spagi, spagi, spagi...
(mesaj trimis de Cristian în data de 17.05.2020, 09:59)
Or sa ingramadeasca controale pentru spagi, cum se intampla de fiecare data cand PDL ajunge la putere.
Un guvern de manelisti retardati, pusi pe capatuiala.
Doamne fereste!