Taxa de solidaritate există în acest moment, ea este de 0,25%, iar Ministerul Finanţelor Publice (MFP) face calculele necesare pentru ca fondul de asigurare să rămână în sumă reală la fel, schimbându-se baza de raportare, a declarat, ieri, premierul Mihai Tudose.
Întrebat, într-o conferinţă de presă la Deva, despre taxa de solidaritate de 2%, premierul Mihai Tudose a declarat, potrivit Agerpres: "Astăzi (ieri, n.r.), când stăm de vorbă, această taxă există. Domnul ministru de Finanţe a intrat într-o zonă de similitudine cu ceea ce s-a vorbit acum trei luni, patru luni, cu acea taxă de solidaritate care era pusă pe cifra de afaceri. Astăzi, când stăm de vorbă, tot angajatorul plăteşte 0,25% această taxă, care este şi o taxă de asigurare cerută de Uniunea Europeană şi clamată şi de sindicate. Că este 0,25%, că este... va fi un fond de asigurare, că este 1%, aici Ministerul de Finanţe face calculele, fiindcă, dat fiind faptul că se schimbă baza de raportare, va trebui să rămână cifra în sumă reală identică. Despre asta este vorba. Astăzi, angajatorul dumneavoastră plăteşte 0,25%".
Fiind întrebat dacă a înţeles explicaţiile date de ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa, pe acest subiect, premierul a spus: "Acum, ca să fiu sincer, din ce a explicat ministrul Finanţelor am înţeles aproape ca dumneavoastră, doar că norocul nostru este că ştim că nu e aşa".
Pe un ton ironic, premierul a continuat: "Mai spun odată, eu încerc să vorbesc în româneşte, nu în «finanţista» domnului ministru Mişa, care, pe fond, din punct de vedere tehnic, a explicat bine, traducerea iese rău la domnia sa. Astăzi, repet, dumneavoastră, când vă luaţi salariul, angajatorul dumneavoastră plăteşte această taxă de 0,25%. Această taxă se va menţine, iniţial noi am spus că (...) rămân cele două, sănătate şi de pensie, s-a constatat că mai trebuie această taxă, este obligatorie, este o negociere şi la nivel de Uniune Europeană şi sindicatele o clamează, este responsabilitatea angajatorului pentru locul de muncă. Am înţeles, va rămâne, că este 0,25 % sau 0,30%, repet, Ministerul de Finanţe face calculele necesare pentru ca fondul respectiv să rămână în sumă reală la fel, schimbându-se baza de raportare".
Prezent în aceeaşi conferinţă de presă, vicepremierul Marcel Ciolacu a oferit, la rândul său, o serie de explicaţii pe acelaşi subiect.
Ciolacu a arătat: "În acest moment, cu toţii plătim 39,25% la asigurări. În programul de guvernare, odată cu transferul obligaţiilor sociale de la angajator la angajat, vom plăti 35%. Cei 39,25% erau formaţi din 22,75%, plătea angajatorul, şi 16% (16,5% - n.r.), se pare, angajatul. Nu este nicio taxă în viitor, de la 39,25% noi ne ducem la 37%, deci este o micşorare a acestor taxe prin transfer. Mai mult decât atât, există această directivă europeană, se numesc creanţe, care reprezintă 0,25%. Până acum, angajatorul plătea în mai multe conturi, la creanţe, la şomaj, erau vreo patru conturi. În acest moment, toate acestea care însumau până acum 2,25% se vor plăti într-un cont, mai puţin cu 0,25%, respectiv vor plăti 2%. Este un lucru pe care l-au cerut şi sindicatele, este responsabilitatea şi a angajatorului, nu numai a angajatului, care-şi va plăti direct cei 35%, normal, tot prin angajator, că el are întreaga sumă".
Vicepremierul a mai punctat că nu există nicio taxă nouă: "Domnul ministru Mişa, cu adevărat, a ieşit că există o nouă taxă. Nu există nicio nouă taxă. Mai mult decât atât, pentru grupele de muncă se plătea pentru grupa I - 5%, respectiv 10% de către angajator, în viitor se vor plăti 4%, respectiv 8%, deci este o scădere şi în acest domeniu. Deci, toţi cei care-şi vor face bugetul pentru anul viitor, multinaţionalele şi toate companiile pot să bugeteze, vor fi taxe mai puţine, deci cheltuielile vor fi mai mici cu angajaţii".
Miercuri seară, într-o emisiune televizată, ministrul Finanţelor Publice, Ionuţ Mişa, a anunţat că angajatorii vor plăti o taxă de solidaritate, care va fi de 2%.
"Va mai fi o taxă de 2% care va reveni angajatorului", a afirmat Ionuţ Mişa. Ulterior, el a precizat că aceasta este o taxă prevăzută la nivelul Comisiei Europene, care se aplică şi în sistemul de stat, şi în mediul privat.
"Există o directivă europeană care ne obligă să aplicăm un anumit procent fondurilor de salarii", a arătat ministrul de Finanţe, adăugând că această taxă nu poate fi eliminată sau comasată cu alte categorii de contribuţii.
Ionuţ Mişa a revenit joi cu explicaţii, spunând că taxa de solidaritate nu este o taxă nouă, ea fiind plătită şi până acum, şi că urmează să intre în vigoare, în actuala formă, la începutul anului viitor. Ministrul a declarat: "Această taxă nu este o taxă suplimentară, am vazut speculaţii că Guvernul ar institui o nouă taxă. A existat şi până acum această contribuţie. (...) Ea va fi aplicată de la 1 ianuarie 2018, este deja în circuitul de avizare".
• Europarlamentarul Daniel Buda solicită demiterea ministrului de Finanţe, în contextul declaraţiilor referitoare la taxa de solidaritate
Europarlamentarul PNL Daniel Buda a solicitat, ieri, demiterea ministrului de Finanţe, Ionuţ Mişa, în contextul declaraţiilor acestuia referitoare la taxa de solidaritate de 2%, potrivit unui comunicat trimis Redacţiei.
"Solicit public demiterea ministrului de Finanţe, Ionuţ Mişa, în contextul declaraţiilor privind taxa de solidaritate de 2% care ar fi prevăzută într-o directivă europeană", a anunţat Daniel Buda.
În comunicat, liberalul a precizat: "Recenta declaraţie a ministrului de Finanţe, Ionuţ Mişa, potrivit căruia UE ar fi stabilit printr-o directivă plata unei cote de 2% în sarcina angajatorilor, îl plasează pe acesta în zona nu doar a incompetenţei incomensurabile care ar trebui să îi atragă demiterea de îndată, demonstrând o dată în plus faptul că instrumentele UE îi sunt mai mult decât străine".
Daniel Buda a arătat că, potrivit paginii de internet oficiale www.europa.eu, la capitolul impozitare se stabileşte clar că Uniunea Europeană nu are rol direct în colectarea sau stabilirea cotelor de impozitare.
Europarlamentarul i-a transmis ministrului de Finanţe: "Directiva la care dumneavoastră, domnule ministru, faceţi referire este abrogată din 2008 iar directivele ulterioare vorbesc de cu totul altceva decât de o taxă de solidaritate în cuantum de 2%. Păstrarea dumneavoastră mai departe în structura ministerului de Finanţe este mai nocivă ca însăşi remanierea doamnei Sevil Shhaideh şi a doamnei Rovana Plumb. Oricâtă disperare ar cuprinde guvernarea PSD-ALDE, este inadmisibil ca mediul de afaceri să suporte şocul incompetenţei de care daţi dovadă, de aceea cred că se impune de îndată demiterea dumneavoastră ca urmare a acestor declaraţii iresponsabile".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.10.2017, 08:22)
Trăim în plin "O mie nouă sute optzeci și patru" al lui Orwell: taxa de solidaritate s-a micșorat de la 0.25% la 2%...
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.10.2017, 08:25)
Ministerul Abundentei, in vederea cresterii nivelului de trai, a micsorat toate taxele astfel ca, taxa de 0.25%, devine 2%!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.10.2017, 10:03)
1984 a fost in 2010 cand echipa lui Buda taia salarii dupa alegeri castigate pe legi promulgate de Basescu pentru majorare cu 50%.
La Securitate sa tineti cont ca nu toti au memori ca voi, de peste auriu.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.10.2017, 11:04)
Amice, esti idiot!
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.10.2017, 11:25)
24 octombrie 2008 Basescu promulga legea majorarii salariilor profesorilor.
Aprilie 2010 Basescu anunta taierea salariilor, guvern PDL, colegii lui Buda.
Amicii tai or fi idioti, istoria va retine clanul mafiot securist cu toate faptele colegilor lui Buda.
1.5. Concluzia este ca (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.10.2017, 12:46)
Nu avem nevoie de clasa politica mai bine ne guvernam noi.
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.10.2017, 12:53)
Te guvernezi singur o budă. Spune-i lui Buda și spune-le parintilor si bunicilor tai cum se guverneaza singuri.
Salbaticii needucati, propagandistii securisti, ancoratii in bugetul statului, se guverneaza singuri.
1.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.10.2017, 13:47)
1.3. are dreptate.
1.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.7)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.10.2017, 14:10)
Asteptam intensificarea marotelor pedeliste pentru a readuce in prim plan faptele buzilor, bocilor si predoilor băsiști.
În speranța că vor fi înregistrate progrese în comisia parlamentară care nu mai aparține SRI v-ați făcut cu vreo 3 decenii de opoziție.
1.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.7)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.10.2017, 14:14)
N-am nicio îndoială pentru că somalezii își duc singuri de grijă spre deosebire de scandinavi, occidentali în general și elvețieni, germani sau danezi în particular.
În România statul n-are decât grija securiștilor libertarieni, care se descurcă singuri cu bugetul românilor.