Turcia, în doliu după cel mai sângeros atentat din istorie

A.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 octombrie 2015

Turcia, în doliu după cel mai sângeros atentat din istorie

ISIS, PKK şi militanţi de extremă strângă, suspectaţi de autorităţile turce

Turcia ţine trei zile de doliu naţional, după dublul atentat comis sâmbătă la Ankara, soldat cu cel puţin 96 de morţi.

Atacul a avut loc în timp ce numeroase persoane se adunaseră în faţa gării pentru a participa la o manifestaţie în Piaţa Sihhiye, din apropiere. Participanţii la miting, organizat de Confederaţia Sindicatelor din Sectorul Public (KESK) şi mai multe ONG-uri, cereau încetarea conflictului dintre organizaţia teroristă PKK şi statul turc.

Atentatul este cel mai sângeros ce a avut loc vreodată pe teritoriul turc, făcând de asemenea 246 de răniţi, dintre care 48 încă erau la terapie intensivă în spitalele din Ankara, potrivit unui comunicat publicat sâmbătă pe site-ul prim-ministrului.

"Ancheta continuă", adaugă comunicatul, precizând că rezultatele investigaţiilor poliţiei "vor fi făcute publice cât de curând posibil".

Prim-ministrul turc, Ahmet Davutoglu a declarat că Statul Islamic, militanţii kurzi (PKK) sau militanţii de extremă stânga ar putea fi autorii atentatului, potrivit Today's Zaman.

Unii experţi au declarat că este puţin probabil, totuşi, ca grupările de stânga să fie în spatele atacului.

Un oficial din Partidul Popular Democrat (HDP), pro-kurd din Turcia, a respins afirmaţiile prim-ministrului Ahmet Davutoglu că militanţi kurzi sau de stânga ar fi fost în spatele atacului ce a vizat un miting de pace organizat de grupuri pro-kurde, conform agenţiei DPA.

"Acest lucru este un nonsens", a declarat el, adăugând că gruparea Statul Islamic este suspectată, dar că partidul său de asemenea dă vina pe statul turc susţinând că "fie l-a organizat sau nu l-a împiedicat".

Oficialul a avertizat că există temeri că guvernul va încerca să anuleze alegerile generale anticipate de la 1 noiembrie, adaugă agenţia DPA.

Premierul islamo-conservator turc a spus că dublul atentat a fost comis cel mai probabil de doi kamikaze.

Unul dintre atacatori a fost identificat drept un bărbat de 25-30 de ani, după autopsia şi amprentarea cadavrelor, conform gazetei pro-guvernamentale Yeni Safak.

Atacurile nu au fost revendicate, ceea ce înseamnă că ameninţările externe cresc pentru Turcia, stat membru Nato, prin intensificarea luptei la graniţa cu Siria şi prin incursiunile avioanelor de război ruseşti în spaţiul aerian turc.

Atacurile - cu bombe cu TNT şi bile metalice

Oficiali din domeniul securităţii au declarat pentru Anadolu, sub protecţia anonimatului, că atacul a fost comis de doi kamikaze care au folosit bombe cu TNT şi bile metalice.

Aceştia au adăugat că metoda folosită de atacatori şi cantitatea de explozibil seamănă cu atentatul de la Suruc, din 20 iulie. Zeci de oameni au fost ucişi în oraşul din sudul Turciei, când o bombă a explodat în timpul unei reuniuni a activiştilor pro-kurzi.

Poliţia a anunţat că a găsit fragmente din cadavrele presupuşilor autori ai atacului de sâmbătă şi încearcă să-i identifice. Autorităţile verifică de asemenea imaginile înregistrate de camerele de supraveghere.

Procurorul şef din Ankara a anunţat că a fost demarată o anchetă, condusă de cinci procurori.

Turcia interzice difuzarea imaginilor de la atentatul din Ankara, din "motive de securitate"

Turcia a interzis temporar difuzarea imaginilor de la atentatul de sâmbătă, din Ankara, din motive de "securitate publică", relatează agenţia Anadolu în pagina electronică, potrivit Mediafax.

Interdicţia vizează inclusiv imaginile cu urmările atacului.

Comisia Supremă pentru Radio şi Televiziune a precizat că Biroul premierului a hotărât să interzică difuzarea imaginilor.

Comisia a precizat într-un comunicat că interdicţia a fost impusă din "motive de securitate" şi pentru "securitatea publică". Astfel de interdicţii sunt impuse în general pentru a preveni difuzarea a ceea ce Guvernul numeşte "propagandă teroristă".

Liderii din întreaga lume au condamnat atacurile

Atacul a fost condamnat de lideri din toată lumea, iar mai multe sindicate din Turcia au anunţat o grevă de trei zile în semn de protest.

Sâmbătă seara, au avut loc demonstraţii în mai multe oraşe din Turcia, inclusiv la Istanbul, Izmir şi Eskisehir.

Preşedintele american Barack Obama i-a telefonat omologului său turc Recep Tayyip Erdogan pentru a exprima "solidaritatea" Statelor Unite cu Turcia contra "terorismului" după dublul atentat de la Ankara, transmite AFP.

Statele Unite ale Americii au condamnat sâmbătă atacul "terorist oribil" din Turcia. "Statele Unite condamnă cu fermitate atacul terorist de astăzi-sâmbătă - la Ankara, în Turcia. Faptul că acest atac a avut loc înaintea unei adunări pentru pace subliniază perversiunea celor care sunt responsabili", a afirmat Casa Albă, într-un comunicat.

"Dacă indiciile de atacuri teroriste se confirmă, este vorba atunci de un act cât se poate de laş, îndreptat direct împotriva drepturilor civice, democraţiei şi a păcii", a declarat şi cancelarul german Angela Merkel, într-un mesaj adresat premierului turc. Ea şi-a exprimat convingerea că "guvernul turc şi întreaga societate turcă vor opune un răspuns de hotărâre şi democraţie terorii".

"Este vorba în mod evident pentru autori de a crea un climat de teamă şi de intimidare înainte de alegeri, precum şi de a aţâţa ura şi discordia", a afirmat, la rândul său, ministrul german al afacerilor externe, Frank-Walter Steinmeier într-un comunicat separat.

Într-un climat de tensiuni puternice alimentate de conflictul kurd şi apropierea alegerilor, şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini a lansat un apel sâmbătă Turciei "să rămână unită" împotriva "teroriştilor".

Preşedintele francez, Francois Hollande, a condamnat "atacul terorist odios", în timp ce omologul său rus,Vladimir Putin, a trimis un mesaj de condoleanţe preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Oprea: "Turcia este şi rămâne un partener important pentru România"

Vicepremierul Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Interne, şi-a exprimat solidaritatea faţă de poporul turc şi a transmis condoleanţe familiilor victimelor dublului atentat comis în Turcia, la Ankara, informează surse din presă.

"Vreau să îmi exprim regretul faţă de tragicul eveniment care s-a petrecut ieri dimineaţa (n.r. sâmbătă) în Turcia, la Ankara, în urma căruia foarte mulţi oameni nevinovaţi au căzut victime unui atentat terorist, inclusiv poliţişti care se aflau la datorie. Ca viceprim-ministru pentru securitate naţională transmit mesajul meu de solidaritate faţă de poporul turc şi condoleanţe familiilor victimelor. Turcia este şi rămâne un partener important pentru România şi un aliat de nădejde în cadrul NATO, în regiunea Mării Negre", a declarat Gabriel Oprea, la sediul MAI.

Totodată, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a condamnat "atacul plin de ură" de sâmbătă, conform AFP.

"Condamn ferm acest atac plin de ură împotriva unităţii noastre şi a păcii din ţara noastră", a reacţionat Erdogan, într-o declaraţie postată pe site-ul internet al preşedinţiei turce.

"Hotărârea şi solidaritatea pe care le vom arăta după acest atac va fi răspunsul cel mai puternic şi cel mai semnificativ dat terorismului", a adăugat el.

Principalul partid prokurd din Turcia, care făcuse apel la manifestaţie, a denunţat "masacrul teribil" şi a atribuit guvernului responsabilitatea pentru atentate.

"A fost comis un atac barbar", a reacţionat liderul Partidului Democrat al Popoarelor (HDP), Selahattin Demirtas, care a spus: "ne-am confruntat cu un stat sângeros care s-a transformat într-o mafie".

Manifestaţii la Istanbul împotriva regimului, după atentatul de la Ankara

Circa 10.000 de persoane au denunţat sâmbătă seara la Istanbul responsabilitatea guvernului în dublul atentat sângeros care a vizat o manifestaţie pentru pace a opoziţiei la Ankara, relatează AFP, potrivit Agerpres.

În spatele unei largi pancarte, care proclama "Noi îi cunoaştem pe ucigaşi", manifestanţii au huiduit preşedintele islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan şi Partidul său al Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), aflat la putere din 2002.

"Erdogan ucigaş", au scandat ei pe bulevardul Istikal, marea arteră pietonală situată în inima părţii europene a celui mai mare oraş din Turcia.

Importante efective ale poliţiei au încadrat coloana manifestanţilor, care a mărşăluit fără incidente.

Adunări similare au fost semnalate în cursul după-amiezii în special la Diyarbakir, marele oraş din sud-est cu majoritate kurdă din Turcia, unde incidente au izbucnit între manifestanţi şi poliţie, aceasta făcând uz de grenade lacrimogene.

Agenţia de presă turcă Dogan a semnalat de asemenea marşuri de protest la Izmir (vest), Batman, Urfa şi Van (sud-est).

Partidul Democratic al Popoarelor (HDP, formaţiune politică prokurdă), unul dintre organizatorii manifestaţiei de sâmbătă din Ankara, acuză forţele de ordine turce că au întârziat operaţiunile de intervenţie, după atentat, lansând gaze lacrimogene asupra manifestanţilor foarte afectaţi de eveniment, comentează RFI.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb