Numărul vizitatorilor străini care au sosit luna trecută în Turcia a crescut cu 53% faţă de perioada similară din 2021, arată datele publicate luni, sporind aşteptările de redresare a sectorului, pentru a sprijini economia, afectată de deprecierea lirei turceşti şi de inflaţia ridicată, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
Nivelul din iulie este peste cel anterior pandemiei şi deschide calea pentru îndeplinirea obiectivului autorităţilor turce de a avea anul acesta 47 milioane de turişti şi venituri de 37 miliarde de dolari.
Dintre cei 6,67 milioane de turişti care au venit luna trecută în Turcia, mulţi sunt ruşi bogaţi, afectaţi de restricţiile de călătorie aplicate de statele occidentale după invadarea Ucrainei de către Rusia. Dar a crescut semnificativ şi numărul turiştilor din Germania şi Marea Britanie.
"Cifrele din iulie sunt solide şi aşa sunt şi pentru august. Când ne uităm la rezervările actuale, numărul de zboruri şi locuri alocate de operatori pentru septembrie, octombrie şi noiembrie, se pare că obiectivul autorităţilor turce va fi îndeplinit. Ruşii bogaţi, care preferau destinaţii de vacanţă mai scumpe, cum ar fi Spania, Franţa, Italia şi Grecia, s-au reorientat spre Turcia, în urma restricţiilor de călătorie impuse de statele occidentale", a apreciat Bulent Bulbuloglu, vicepreşedintele Federaţiei hotelierilor din Turcia (TUROFED).
În primele şapte luni din 2022, cei mai mulţi turişti au venit din Germania (2,99 milioane), Rusia (2,2 milioane) şi Marea Britanie (1,8 milioane). Numărul total al vizitatorilor străini în Turcia a crescut cu 128% în perioada ianuarie-iulie 2022, la 23,03 milioane, sub nivelul din 2019, de 24,7 milioane.
"În special numărul ruşilor creşte zilnic. Acum avem zilnic 80 de zboruri din Rusia în Antalya şi ştim că acest număr creşte", a afirmat Ulkay Atmaca, director general al Innvista Hotels. Acesta a adăugat că perspectivele pentru următoarele două luni sunt de asemenea optimiste şi se aşteaptă ca sezonul să fie prelungit până în noiembrie.
Deprecierea lirei turceşti face de asemenea Turcia o destinaţie mai atractivă pentru vizitatorii străini.
Pe parcursul anului 2021, lira turcească a pierdut 44% din valoare în raport cu dolarul, la care s-a adăugat o nouă depreciere de 26% de la 1 ianuarie 2022 şi până în prezent, în pofida intervenţiilor repetate pe piaţă ale Băncii Centrale. Moneda Turciei are una dintre cele mai slabe evoluţii în rândul monedelor de pe pieţele emergente.
"Turcia are un avantaj major în privinţa preţurilor, comparativ cu rivalele din Europa. Şi, fără îndoială, recenta depreciere a lirei face ţara mai atractivă", a declarat Bulbuloglu.
În 2021, veniturile din turism s-au dublat la aproape 25 miliarde de dolari, dar sub nivelul de 34,5 miliarde de dolari înregistrat în 2019, când 45,1 milioane de turişti străini au venit în Turcia.