TURCIA Preşedintele turc declară eşuat şi încheiat procesul de pace cu minoritatea kurdă

Alexandru Costea
Internaţional / 28 iulie 2015

Preşedintele turc declară eşuat şi încheiat procesul de pace cu minoritatea kurdă

Azi are loc a cincea întrunire de urgenţă a NATO din istoria sa

Actualizare 19:10 NATO sprijină Turcia în faţa ameninţării Statului Islamic

NATO a oferit Turciei, în cadrul întâlnirii de urgenţă de marţi, sprijinul politic deplin în lupta împotriva militanţilor din Siria şi Irak, însă mai multe naţiuni au cerut Ankarei să nu submineze procesul de pace kurd prin folosirea forţei militare excesive, scrie Reuters.

În urma unei întâlniri de 90 de minute de la Bruxelles, Turcia a câştigat sprijinul căutat pentru intensificarea rolului său în lupta condusă de Statele Unite împotriva Statului Islamic prin lovituri aeriene, precizează sursa citată.

Potrivit acesteia, Ankara nu a solicitat celor 27 de aliaţi ajutor militar, iar secretarul general Jens Stoltenberg a menţionat că ţara are cea de-a doua armată ca mărime din alianţă.

În schimb, anumite naţiuni europene s-au declarat îngrijorate că preşedintele turc Erdogan se foloseşte de această oportunitate pentru a bombarda grupuri kurde pe care le consideră o ameninţare la integritatea Turcei, dar care se bucură însă de simpatie în unele părţi din Occident.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi-a manifestat marţi "solidaritatea" cu statul turc faţă de ameninţarea islamistă şi a subliniat importanţa unităţii organizaţiei în acest context.

Summitul de urgenţă a fost organizat la cererea Turciei, care recent a bombardat organizaţia teroristă SI în nordul Siriei ca răspuns la atacurile pe teritoriul său, dintre care ultimul s-a soldat cu cel puţin treizeci de morţi, majoritatea studenţi, în localitatea de frontieră Suruc. Statul turc încearcă, de asemenea, să frâneze acţiunile miliţiilor kurde, considerate un grup terorist pentru Guvernul de la Ankara. Comisia Europeană îndeamnă, cu toate acestea, la prudenţă în ceea ce priveşte răspunsurile autorităţilor turce faţă de atacurile turceşti, după cum a declarat în această dimineaţă un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Reuniunea a avut loc la mai puţin de 24 de ore după ce Ankara şi Washington au confirmat intenţia să creeze o zonă liberă de jihadişti la frontiera turco-siriană. O bază militară NATO din sudul Turciei a fost deschisă avioanelor coaliţiei care luptă împotriva grupării Stat Islamic din Irak şi Levant (ISIL), în urma unei discuţii telefonice dintre preşedinţele turc şi cel american.

"Toţi aliaţii NATO participă la coaliţia împotriva terorismului jihadist", a semnalat secretarul general citat de El Pais, care a evitat, de asemenea, să răspundă dacă organizaţia se va implica mai mult în lupta împotriva SI sau dacă va lăsa acest lucru pe seama coaliţiei.

(E.D.)

---

Actualizare 14:51

Recep Tayyip Erdogan a declarat pentru agenţia Anadolu că "nu se poate continua un proces de pace cu cei are subminează integritatea şi unitatea Turciei". Anunţul preşedintelui turc vine după mai multe atentate teroriste atribuite organizaţiei Partidul Muncitoresc al Kurzilor (PKK). Acesta denunţase, în urmă cu câteva zile, un armistiţiu intrat în vigoare în 2013, după ce aviaţia turcă a bombardat PKK din Irak.

Turcia va continua operaţiunile sale militare împotriva poziţiilor organizaţiei Statul Islamic în Siria şi împotriva celor ale PKK din nordul Irakului, a mai spus şeful statului. "Un pas înapoi nu intră în discuţie", a asigurat Erdogan înainte de plecarea într-o vizită oficială în China.

Erdogan vrea şi ca toţi politicienii care au legături cu grupări teroriste să îşi piardă imunitatea şi să fie anchetaţi de justiţie. Referirea şefului statului pare ţintită către parlamentarii formaţiunii pro-kurde HDP. La ultimele alegeri parlamentare, acest partid a câştigat, în mod surprinzător, 13% din voturi, ceea ce l-a împiedicat pe Erdogan să aibă majoritatea absolută în legislativ.

Alt anunţ al preşedintelui turc se referă la intenţia de a crea o zona eliberată de Statul Islamic în nordul Siriei. Erdogan vede această operaţiune drept o premisă pentru întoarcerea acasă a celor 1,7 milioane de refugiaţi sirieni pe care Turcia îi găzduieşte acum. Declaraţia de la Ankara vine să confirme o alta a unui oficial american, care anunţase ieri intenţia SUA şi a Turciei de a crea această zona sigură în Siria.

(A.C.)

----------------

Pentru a cincea oară din istoria de 66 de ani a organizaţiei internaţionale, ambasadori ai Alianţei Nord-Atlantice se vor întâlni într-o sesiune de urgenţă astăzi pentru a evalua ameninţarea reprezentată de grupul extremiştilor Statului Islamic la adresa Turciei şi acţiunile dezbătute pe care autorităţile le pregătesc ca răspuns, transmite Associated Press.

Întâlnirea extraordinară la sediul NATO a fost cerută de Turcia în conformitate cu articolul 4 al tratatului care a fondat alianţa condusă de SUA. Articolul le dă dreptul celor 28 de state membre să ceară consultare când consideră că "integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea" sunt în pericol.

Aceasta vine pe fondul "deteriorării dramatice" a securităţii din statul turc, a declarat Bruno Lete, ofiţer superior pentru politica externă şi de securitate a Fondului Marshall al Germaniei, un think tank din Bruxelles.

"Ascensiunea Statului Islamic din nordul Irakului a destabilizat efectiv graniţa de sud a Turciei. Însă şi domestic ameninţarea terorismului a devenit foarte reală", a declarat Lete pentru AP.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care va prezida sesiunea din spatele uşilor închise, a spus că Turcia a cerut întâlnirea ca urmare a recentelor "atacuri teroriste grave", care au inclus un atentat sinucigaş cu bombă lângă graniţa Turciei cu Siria, în urma căruia 32 de persoane au decedat iar un atac ISIS asupra forţelor turceşti, în urma căruia a murit un soldat.

"Aliaţii NATO urmăresc evoluţiile din acest caz cu atenţie şi sunt solidari cu Turcia", a spus Stoltenberg la anunţarea întâlnirii programate pentru astăzi a principalului organism de decizie politică, Consiliul Nord-Atlantic.

Potrivit rapoartelor oficiale NATO, au mai fost doar patru aşa-zise întâlniri pe baza Articolului 4 de când alianţa condusă de SUA a fost creată, în 1949.

Recent, ambasadorii NATO s-au întâlnit în martie 2014 la cererea Poloniei, ca urmare a anexării Crimeii, de la Ucraina, de către Rusia.

După mai multe luni de reticenţă, avioanele militare turceşti au început săptămâna trecută să atace ţinte ale militanţilor din Siria şi au intrat într-un acord aşteptat de mult prin care SUA poate lansa propriile atacuri din baza aeriană Incirlik.

SUA şi Turcia finalizau ieri planuri pentru o campanie militară pentru a împinge grupul Statului Islamic în afara unei bucăţi de teritoriu sirian de-a lungul graniţei turceşti.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb