Turcia recunoaşte progrese ale Suediei şi Finlandei în vederea aderării la NATO

F.D.
Internaţional / 26 noiembrie 2022

Turcia recunoaşte progrese ale Suediei şi Finlandei în vederea aderării la NATO

Turcia consideră că Suedia şi Finlanda au realizat "progrese" în vederea aderării lor la NATO, potrivit unui declaraţii comune de la finalul unei reuniuni, la Stockholm, relatează AFP, potrivit News.ro.

Cele trei ţări îşi exprimă, într-un comunicat comun, "satisfacţia faţă de intensificarea cooperării (...) şi progresele realizate de Finlanda şi Suedia în respectarea memorandumului" semnat în marja summitului NATO de la Madrid din iunie.

"Suedia a respectat larg memorandumul trilateral şi avansează către NATO", a subliniat într-un mesaj postat pe Twitter, însărcinatul suedez cu negocierile aderării la NATO, Oscar Stenström, la finalul acestei reuniuni, vineri, anunţată la începutul lunii de către preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

În urma invaziei Ucrainei de către Rusia, Finlanda şi Suedia şi-au depus, în mai, o candidatură comună în vederea aderării la Alianţa Nord-Atlantică, abandonând astfel decenii de nealiniere militară.

Această candidatură, care este necesar să fie acceptată în unanimitate de către cele 30 de state membre ale NATO, a fost ratificată de către toate, cu excepţia Turciei şi Ungariei.

Ankara a acuzat cele două ţări - dar în primul rând Suedia - de faptul că servesc drept refugiu unor activişti apropiaţi Partidului Muncitorilor din Kurdtstan (PKK) şi Unităţilor Protecţiei Poporului (YPG), active în Siria, pe care Turcia le consideră teroriste.

Premierul suedez Ulf Kristersson s-a angajat, într-o vizită la Ankara, la începutul lui noiembrie, să răspundă tuturor îngrijorărilor Turciei în lupta acesteia împotriva terorismului.

Parlamentul suedez s-a pronunţat prin vot, la mijlocul lui noiembrie, în favoarea unei modificări a Constituţiei, care să permită Suediei să-şi înăsprească lupta împotriva terorismului, modificări care urmează să intre în vigoare în ianuarie.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Fara sa supere deloc aliatii ,desigur

    Iti dai seama ca lumea e vraiste cand o tara ca turcia "evalueaza" tari ca Suedia si Finlanda...it's just nuts:-)

    1. inca ne permitem nazbatii :)

    Ca sa lamurim talcul si pentru alti cititori. Turcia a recunoscut aceste progrese doar dupa ce a bombardat pe kurzi si Suedia si Finlanda nu au zis nici pas....

    Asta inseamna demagogia si ticalosia occidentala. Incurajeaza separatismul, terorismul in numele unor valori... pana cand, in scopul unor negocieri meschine, isi abandoneaza marionetele sa fie casapite pe front. Rusine Suedia, rusine Finlanda. 

    1. Gresit, turcii ca si rusii sunt frustrati ca nu sunt bagati in seama de Vest. Vesnic e razboi acolo unde se implica dictatorii...Turcia s-a bagat in Cipru, are ceva de impartit cu Kurzii, apoi cu Siria si Azerbaijan...aceeasi tactica ca si la mujici...sa abata atentia de la situatia economica catastrofala din tara, pui de un razboi, dai vina pe victima si ai rezolvat situatia

      inca mai gargarisesti mujicisme?

      Ca sa abata atentia de la situatia dezastruoasa, America a invadat vreo 7 tari si a omorat milioane de civili. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb