Circa 1.500 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar peste 8.500 au fost rănite în urma a două cutremure puternice, de 7,7, respectiv 7,6 grade pe scara Richter, care au zguduit ieri, în decurs de câteva ore, sudul Turciei.
Până la închiderea ediţiei, cifrele oficiale anunţate de Turcia, preluate de agenţia Anadolu, indicau cel puţin 1.498 de persoane decedate şi 8.533 rănite în zece provincii din ţară. Yunus Sezer Sezer, şeful agenţiei pentru gestionarea dezastrelor şi a situaţiilor de urgenţă din Turcia (AFAD), a declarat că seismele au avut în total 130 de replici şi că 2.834 de clădiri s-au prăbuşit.
După cutremur, un "coridor de ajutor aerian" a fost creat de forţele armate turceşti pentru trimiterea echipelor de căutare şi salvare în regiune. Peste 9.000 de salvatori au fost desfăşuraţi pe teren.
Ministrul Educaţiei Naţionale, Mahmut Ozer, a anunţat că toate şcolile din Turcia vor fi închise până lunea viitoare, 13 februarie, iar ministrul Tineretului şi Sportului, Mehmet Kasapoglu, a comunicat că toate evenimentele sportive naţionale din ţară au fost suspendate până la noi ordine.
Cutremurul a fost resimţit în mai multe ţări vecine din regiune, între care în Liban şi Siria. Turcia a emis o alertă de nivel 4, care include un apel la ajutor internaţional, a mai precizat AFAD într-un comunicat, notează Agerpres.
În acest context, personal al Naţiunilor Unite s-a deplasat în Turcia şi Siria pentru evaluarea situaţiei pe teren şi a nevoii de ajutor, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, conform Reuters. "Contăm pe comunitatea internaţională pentru a ajuta miile de familii afectate de această catastrofă, multe dintre ele având deja nevoie urgentă de ajutor umanitar în zonele greu accesibile", a spus Guterres.
Uniunea Europeană a activat Mecanismul de protecţie civilă, iar echipele de salvare provin din Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Franţa, Grecia, Italia, Malta Olanda, Polonia, România, Slovacia, Spania şi Ungaria. De asemenea, sistemul de sateliţi Copernicus al UE a fost activat pentru a furniza hărţi detaliate ale zonelor afectate. Turcia a cerut oficial ajutorul NATO, pe lista solicitărilor către aliaţi figurează echipe medicale şi echipamente pentru urgenţe, unităţi de căutare şi salvare a victimelor, precum şi spitale de campanie izolate împotriva condiţiilor meteorologice extreme. Marea Britanie a anunţat ieri un sprijin imediat pentru Turcia, inclusiv o echipă de 76 de specialişti în căutare şi salvare, echipamente şi câini de salvare. "Suntem pregătiţi să oferim sprijin suplimentar, dacă este necesar", a declarat pe Twitter ministrul de Externe, James Cleverly. Preşedintele SUA, Joe Biden, le-a cerut echipelor sale să ofere Turciei "orice fel de asistenţă necesară" şi să monitorizeze îndeaproape situaţia din această ţară. Şi premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat că a aprobat trimiterea de ajutoare în Siria, după o solicitare primită din partea Damascului pe canale "diplomatice", cele două ţări neavând relaţii oficiale.
La rândul său, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a promis să "pună la dispoziţie toate forţele sale" pentru ajutorul Turciei vecine. Şi Italia i-a propus Turciei ajutorul Protecţiei sale civile.
Ministrul român al Afacerilor Interne, Lucian Bode: "MAI este în continuare în prima linie în tot ceea ce înseamnă salvarea cetăţenilor aflaţi în dificultate. (...) Suntem solidari cu Turcia, o ţară prietenă, un vecin foarte bun al României. Am trimis deja prima echipă de salvatori în zona afectată de aceasta catastrofă, putem vorbi de dimensiuni apocaliptice a ceea ce s-a întâmplat în Turcia".
.......................................................................
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din România, Raed Arafat, a anunţat că ţara noastră trimite în Turcia o echipă de salvare RO-USAR formată din 60 de persoane şi 4 câini de căutare, precum şi trei aeronave, care vor transporta şapte tone de echipamente.