Turcii de la Yildirim Holding, interesaţi de Oltchim şi de Cupru Min

ALEXANDRA CRĂCIUN
Ziarul BURSA #Companii / 23 august 2013

Turcii de la Yildirim Holding, interesaţi de Oltchim şi de Cupru Min

Compania de origine turcă Yildirim Holding este interesată de încheirea unui posibil parteneriat de investiţii cu societatea de stat, Cupru Min Roşia Poieni, dar şi de privatizarea combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian a avut, ieri, o întrevedere cu oficiali ai grupului de companii Yildirim Holding, din Turcia, care s-au arătat interesaţi să participe şi la procesul de atragere de investiţii la Cupru Min SA Abrud şi de a investi, în general, în industria minieră de la noi din ţară.

Totodată, în viitorul apropiat, investitorii turci vor face vizite de documentare la Cupru Min, solicitând, în prealabil documentaţia de precalificare în vederea participării la procesul de investiţii de la compania cupriferă din Abrud, mai precizează oficialii de la ministerul de Economie.

Surse din cadrul companiei din Abrud ne-au declarat, ieri, că deocamdată nicio companie, exceptându-i pe cei de la Trafigura, nu a solicitat, în mod explicit, detalii cu privire la procesul de investiţii de la Cupru Min Roşia Poieni.

Compania turcă este una din cele mai mari din domeniul miner, având ca principal obiect de activitatea producţia de crom.

Totodată, compania se mai ocupă şi de transporturile maritime, logistică, investiţii şi energie, având, potrivit ultimului raport de activitate circa 5000 de angajaţi şi mai multe subsidiare.

Până în 2015, compania turcă plănuieşte să mărească valoarea flotei maritime pe care o deţine la mai mult de un miliard de dolari.

În ultimul timp, Yildirim Group a făcut şase oferte totalizând un miliard de dolari, pentru achiziţia a şase companii implicate în domeniul energiei şi în sectorul minier.

În plus, turcii de la Yildirim au cumpărat şi Mechel Chrome, divizia de crom a companiei ruse Mechel, pentru preţul de 425 de milioane de dolari.

Compania din Turcia mai deţine şi unităţile de producţie de crom de la companiile Eti Krom (Turcia) şi Vargon Alloys AB (Suedia).

Guvernul a aprobat, ieri, bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2013, la Cupru Min

Bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2013 pentru Societatea Comercială Cupru Min Roşia Poieni a fost aprobat, ieri, de către Guvernul ţării noastre, estimându-se ca veniturile totale ale companiei să se ridice la valoarea de 134.200 mii lei, în timp ce cheltuielile să fie în jur de 126.800 mii lei.

În ultima şedinţă de Guvern, reprezentanţii statului au mai propus şi majorarea numărului de personal cu aproximativ 11 persoane care să contribuie la susţinerea activităţii de producţie, pentru anul 2013.

Reamintim că, în această perioadă, Ministerul Economiei desfăşoară procedura de vânzare a producţiei de concentrat de cupru prin metode combinate pe şapte ani, de la "Cupru Min" SA Abrud.

Potrivit anunţului de atragere a investitorilor, statul român este dispus să vândă 331.890 de tone de concentrat de cupru, prin licitaţie, cu preţul de pornire de 6.900 de dolari pe tonă.

Anunţul de intenţie pentru atragerea unor investitori la Cupru Min publicat de către Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie a fost, până în prezent, modificat de două ori, urmărindu-se simplificarea demersurilor pentru "intrarea în competiţia investitorilor".

Decizia de simplificare a anunţului ar putea fi motivată de faptul că doar un singur investitor, Trafigura, şi-a exprimat cert intenţia de a participa la licitaţie, iar mai recent o companie australiană s-ar fi arătat interesată de exploatarea de cupru de la cariera din Abrud.

Un alt investitor, Glencore, ar fi dorit să intre în procedura de selecţie, însă nu a depus documentele de ofertare, până în prezent.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a recunoscut, într-o declaraţie anterioară că criteriile de calificare pentru investitori sunt destul de severe - scrisoare de garanţie bancară de 1,2 milioane euro, scrisoare de bonitate pentru 40 milioane euro şi condiţii de preţ minim de 6.900 dolari/tonă de cupru - şi a adăugat că, după consultări cu primul-ministru, a fost decis un nou termen pentru depunerea ofertelor, respectiv 1 septembrie.

Avansul solicitat în contract de către statul român este de 40.000.000 euro, sumă care ar trebui să fie achitată într-o singură tranşă, până la 1 decembrie, 2013.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Stimate domnule Ministru Vosganian,

    cel mai normal era sa angajati un auditor financiar din big 4 pentru a-i pune sa va realizeze un raport financiar in sistem IFRS , dupa care sa achizionati serviciile unei firme internationale pentru auditarea rezervelor (vedeti referinta OMV) , iar dupa acea organizati un roadshow la Londra, Istanbul, New York, Viena si pentru conformitate inclusiv in capitala financiara a Europei, orasul Frankfurt. Asa ati fi avut posibilitatea emiterii intai a unor obligatiuni in paralel cu vanzarea unei participatii de 24.99 % . Ati fi lovit asa mai multi iepuri deodata, cum ar fi recunoastere internationala a potentialului materiilor prime din Romania, existenta unui plan de dezvoltare industriala consecvent si nu in cele din urma un guvern care stie sa-si puna in valoare principiile morale si profesionalismul datorita carora au castigat alegerile cu o majoritate covarsitoare , echivalenta cu procentul de rezerve de hidrocarbui al concernului Petrom iin cadrul holdingului OMV.

    Prin desele modificari pe care le-ati introdus, asemeni celorlalte companii precum Oltchim sau CFR Marfa nu vom avea ocazia decat sa ne intalnim cu firme din esalonul doi mondial, asa cum a spus si domnul director Vuza intr-un interviu.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb