Oslo, Lisabona şi Lahti sunt pe cea mai recentă listă a celor mai verzi oraşe europene, pe care românii le au în plan atunci când îşi plănuiesc vacanţele, peste o treime dintre aceştia (37%) optând pentru deplasări de tip city break, în 2019, reiese dintr-un studiu de piaţă realizat de către reprezentanţii platformei momondo.ro.
În acest an, Capitala Verde Europeană este Oslo, locul în care turiştii care planifică un city break vor putea să se bucure de spaţiul tot mai mult oferit pietonilor, în detrimentul maşinilor, precum şi de spaţiile verzi care se împart în întregul oraş.
Lisabona este oraşul unde dezvoltarea transportului public electric (tramvai, maşini electrice, biciclete electrice) excelează. La fel şi performanţa în reducerea pierderii apei din sistemul public şi a refolosirii acesteia pentru irigaţii sau curăţenie stradală. În anul 2020, Lisabona va primi titlul de "Capitala Verde Europeană a anului".
Micuţul orăşel Lahti din Finlanda va fi următorul pe lista locurilor apreciate pentru eforturile sale de a contribui la sănătatea locuitorilor. Începând cu anul 1997, oraşul a început să lucreze la îmbunătăţirea calităţii aerului, iar astăzi 99% dintre cetăţeni locuiesc la maximum 300 de metri distanţă de un spaţiu verde urban, ceea ce permite turiştilor să facă drumeţii în timpul liber.
Din anul 2010, când a luat naştere proiectul "Capitala Verde Europeană", încă nouă oraşe au fost premiate pentru eforturile lor privind sustenabilitatea, iar dintre acestea cele mai vizitate de către turiştii români sunt: Stockholm (2010), Hamburg (2011), Nantes (2013) şi Copenhaga (2014). La nivelul ţării noastre, nu există încă oraşe cu strategii coerente privind dezvoltarea sustenabilă, dar cele care au fost norocoase privind suprafeţele verzi/cap de locuitor sunt: Cavnic (674,1 mp) şi Baia Mare (119,2 mp), conform Institutului Naţional de Statistică.