Actualizare 22:27
Grecia a formulat luni "primele sale propuneri adevărate după multe săptămâni", a declarat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, înainte de desfăşurarea summitului Eurogroup de la Bruxelles, informează AFP.
"Astăzi, vreau ca toate cărţile să fie pe masă", pentru a "opri jocul de poker politic", a spus Tusk, subliniind că vrea să evite "cel mai rău scenariu, care înseamnă un "Grexident" (noul termen care desemnează o ieşire accidentala a Greciei din zona euro) incontrolabil şi haotic".
Premierul Poloniei, Ewa Kopacz, le-a recomandat cetăţenilor polonezi care vizitează Grecia să aibă asupra lor sume mari în numerar, în contextul crizei financiare care afectează economia elenă.
"Dacă mergeţi în vacanţă în Grecia, urmăriţi cu atenţie situaţia, pentru că poate fi foarte dinamică", le-a recomandat Ewa Kopacz cetăţenilor polonezi.
"Nu vă bazaţi doar pe cardurile bancare şi pe bancomate, ci luaţi sume mari în numerar", a adăugat premierul Poloniei.
(A.C.)
----------------
Actualizare 16:15 Preşedintele Eurobank: "Băncile elene ar putea să se închidă în lipsa unui acord al Greciei cu creditorii săi"
Nikolaos Karamouzis, preşedintele grupului bancar Eurobank, a avertizat că în cazul în care guvernul elen nu reuşeşte să ajungă astăzi la un acord cu creditorii internaţionali, băncile greceşti ar putea să se închidă în zilele următoare, informează BBC.
De asemenea, domnul Karamouzis a confirmat faptul că Banca Centrală Europeană a fost de acord să majoreze finanţarea acordată băncilor elene şi astfel să le ajute să supravieţuiască.
---
Actualizare 15:30
Guvernul elen este dispus să facă o concesie majoră asupra reducerii deficitului sistemului de pensii, pentru a depăşii impasul în care se află economia Greciei, informează MarketWatch.
Grecia a prezentat astăzi, creditorilor săi, mai multe propuneri oficiale, care includ noi economii în domeniul pensiilor şi veniturilor suplimentare, estimat la 0,4% din PIB în acest an şi 1% în 2016. În urma acestor propuneri, Grecia s-ar apropia de obiectivele cerute de creditorii internaţionali.
În cazul în care acest măsuri vor fi confirmate de către creditorii Greciei - Fondul Monetar Internaţional, Banca Centrală Europeană şi guvernele din zona euro - atunci s-ar putea face un pas important spre încheierea unui acord, care a răspândit avertismente legate de ieşirea Greciei din zona euro.
---
Actualizare 15:16 Băncile din zona euro sunt mai bine poziţionate pentru a rezista unui Grexit
Băncile din zona euro sunt mai bine poziţionate şi pregătite pentru a face faţă unei ieşiri a Greciei din zona monedei europene (Grexit), ţinând cont că în ultimii trei ani situaţia lor financiară s-a îmbunătăţit, potrivit unui raport al Moody's Investors Service.
Pe de altă parte, băncile din ţările de la periferia zonei euro, printre care Irlanda, Italia, Spania, Portugalia, Cipru rămân cele mai vulnerabile în cazul unui Grexit.
---
Actualizare 13:25 Angela Merkel susţine că acordul cu Grecia va fi stabilit în zilele următoare
Angela Merkel preconizează că ar putea dura câteva zile pentru a stabili un acord între Grecia şi creditorii internaţionali, transmite The Guardian.
Merkel a avertizat că liderii UE nu pot lua nici o decizie la summitul de urgenţă de astăzi, cu excepţia cazului în care au o recomandare de la creditorii Greciei.
---
Actualizare 13:05 BCE a majorat finanţarea acordată băncilor elene
Banca Centrală Europeană (BCE) a mărit din nou plafonul liniei de finanţare de urgenţă acordat creditorilor eleni, informează MarketWatch.
În mai puţin de o săptămână, BCE extinde linia de finanţare de urgenţă pentru a treia oară, ca urmare a creşterii retragerilor din depozitele băncilor elene, care au ajuns la aproape 2 miliarde de euro în ultimele trei zile.
---
Actualizare 12:20
Alexis Tsipras, premierul grec, a declarat că "este timpul pentru o soluţie substanţială şi viabilă, care va permite Greciei să revină pe creştere în interiorul zonei euro, cu dreptate socială", informează The Guardian.
Prim-ministrul Greciei a ajuns la sediul Comisiei Europene (CE) pentru a discuta cu Jean-Claude Juncker, preşedintele CE.
Pe de altă parte, Juncker este mai precaut şi a spus că nu ştie dacă va exista astăzi o înţelegere.
---
Pierre Moscovici, comisarul european pentru afaceri economie şi financiare, a declarat că va fi găsită o soluţie pentru a aborda criza din Grecia, după ce Atena a prezentat noi propuneri ieri, informează The Guardian.
Moscovici a subliniat faptul că summitul european, care are loc asăzi, este "decisiv, vital" pentru Grecia.
"Vom avea întâlniri cu Tsipras, care, sper şi sunt convins, ne va permite să ajungem la un acord în această seară", a adăugat comisarul european.
De asemenea, el a mai evidenţiat că negocierile de astăzi "se îndreaptă în direcţia cea bună".
Premierul grec Alexis Tsipras a prezentat duminică, în cursul unor discuţii telefonice cu cancelarul german Angela Merkel şi cu preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, un set de propuneri "pentru un acord reciproc avantajos", a anunţat Guvernul grec într-un comunicat citat de Reuters.
"Premierul (Tsipras) a prezentat un set de propuneri pentru ajungerea la un acord reciproc avantajos, care va oferi o soluţie definitivă şi nu va amâna soluţionarea problemei" legate de datoria Greciei, arată comunicatul.
Grecia nu va beneficia de o perioadă de graţie dacă nu va plăti datoria de aproape 1,6 miliarde de euro către FMI, scadentă pe 30 iunie, a avertizat directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, presând astfel statul elen să ajungă la un acord cu creditorii. Programul de asistenţă financiară în valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, se încheie pe 30 iunie, în aceeaşi zi în care statul elen trebuie să facă plata către FMI.
Grecia are o datorie totală de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE).
1. fără titlu
(mesaj trimis de un nimeni în data de 22.06.2015, 12:40)
Hai scapam si noi odata de jugul ocultei modiale?!