• APAPS a redevenit majoritar în SNTR, pe 1 aprilie 2003, datorită terenului de cinci milioane de dolari din Băneasa
• Grupul "InterAgro" nu a participat atunci la majorarea de capital, cum procedase în alte dăţi, astfel că şi-a diminuat ponderea sub 50%
• Terenul respectiv era inclus de mai mulţi ani, în capitalul social al societăţii "Dragon Medical Complex" SA, societate disputată de Ioan Niculae şi BTT, cu obiect de activitate în promovarea imobiliară!
• Terenul din Băneasa figurează la cele două societăţi ca avînd suprafeţe diferite
APAPS a redevenit ac-ţionar majoritar, cu 56,4%, în "Tutunul Românesc" pe 1 aprilie 2003, tocmai datorită terenului din Băneasa (strada Gîrlei nr.1), care face obiectul unui imens scandal de presă, datorită valorii sale ridicate, comparativ cu preţul obţinut de stat pe acţiunile SNTR. Ovidiu Muşetescu a declarat, ieri, că terenul în cauză aparţine, de fapt, unei alte socie-tăţi, la care SNTR este acţionar, fără să nominalizeze societatea respectivă. Potrivit investigaţiilor noastre, societatea la care a făcut referire ministrul privatizării este "Dragon Medical Complex" SA din Bucureşti (companie cu activităţi în domeniul imobiliar, care a avut, pînă în aprilie 2001, sediul social chiar pe strada Gîrlei nr.1, iar de atunci împarte acelaşi sediu cu Grupul "InterAgro", controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, fostul patron al SNTR). Direcţia de comunicare a APAPS ne-a confirmat că "Dragon Medical Complex" este societatea în capitalul căreia figurează terenul din Băneasa: "< Regia Tutunul Românesc > a semnat, în 1991, un protocol cu firma < Dragon Medical Complex >, prin care terenul din strada Gîrlei era adus de regie ca aport în natură la capitalul social. Tot în 1991, printr-un ordin al ministrului agriculturii de atunci, terenul a fost scos din circuitul agricol şi transferat Regiei tocmai pentru asocierea cu firma < Dragon Medical Complex >. SNTR a obţinut dreptul de proprietate pe 26 martie 2003, şi, potrivit legii privatizării, valoarea lui a trebuit să fie inclusă în capitalul social al < Tutunului Românesc >, astfel că statul a redevenit acţionar majoritar în această societate".
Potrivit datelor noastre, acţionarii SNTR au aprobat pe 1 aprilie 2003 majorarea capitalului social cu suma de 147,8 miliarde de lei, din care valoarea terenului din Băneasa era de 147,5 miliarde de lei (4,8 milioane de dolari, la vremea respectivă), diferenţa de aproape 330 de milioane reprezentînd-o un teren din Videle. Reprezentanţii Grupului "InterAgro" nu s-au opus majorării de capital şi nici nu au pus în discuţie participarea societăţilor din grup la capitalizarea SNTR, aşa cum procedaseră altadată ca să îşi men-ţină ponderea. Spre exemplu, acţionarii SNTR au votat în, mai 2002, majorarea capitalului social cu 62,7 miliarde de lei, aport în natură, reprezentînd tot contravaloarea unor terenuri (23 la număr) pentru care se obţinuse dreptul de proprietate.
Numai că la acea majorare firmele din Grupul "InterAgro" au participat cu bani la capitalizare ca să nu scadă sub pragul majoritar.
• Terenul cu două suprafeţe!
În capitalul SNTR, terenul din Băneasa figurează cu o suprafaţă de aproape 7,3 ha şi o valoare de 147,5 miliarde de lei, iar, în capitalul "Dragon Medical Complex", el are o suprafaţă de 8,5 ha! Nu am putut afla, pînă la închiderea ediţiei, de unde provine această diferenţă. Cert este că acţionarii firmei "Dragon Medical Complex" au încercat să obţină, în februarie 2002, dreptul de proprietate asupra acestui teren, mandatînd departamentul juridic să facă demersurile necesare. "Tutunul Românesc" a devenit acţionar majoritar (cu 78,4%) al firmei "Dragon Medical Complex", pe baza reevaluării terenului din Băneasa (ultima evaluare, din 2002, fiind la 184 miliarde de lei). Pînă atunci acţionar majoritar a fost Ioan Niculae cu 82%, care şi-a disputat în instanţă pachetul majoritar de acţiuni cu "Biroul de Turism şi Tineret" (BTT). Pînă la urmă, BTT şi-a retras, la sfîrşitul anului 2002, aportul în natură (tot un teren) din societatea "Dragon Medical". Alţi acţionari nesemnificativi ai societăţii "Dragon Medical" au fost, în ultimii trei ani, "Centrocoop", IIRUC SA, APECIM SRL, Dumitru Dragomir şi Elena Stolojan.
Societatea Naţională Tutunul Românesc a fost privatizată la data de 21 ianuarie 2004, cînd APAPS a semnat contractul de vînzare-cumpărare cu consorţiul format din "Galaxy Energy International" Ltd. din Insulele Virgine Britanice şi CTS SRL Italia. Preţul pachetului de 56,4% din acţiuni a fost de 1,6 milioane de euro. Cumpărătorul şi-a asumat datorii comerciale de 5,5 milioane de euro şi s-a obligat la investiţii în valoare de 4,7 milioane de euro. În vederea privatizării, SNTR a beneficiat, potrivit spuselor minis-trului Ovidiu Muşetescu, de ştergerea unor datorii către buget în valoare de aproximativ 1.000 miliarde de lei.
Misterul care a învăluit aceas-tă tranzacţie a alimentat zvonurile vehiculate în piaţă, potrivit cărora Ioan Niculae, fostul acţionar majoritar la SNTR şi deţinătorul a 46% din societate, s-ar afla în spatele cumpărătorului. Ioan Niculae a negat orice legătură cu această tranzacţie, după ce presa a semnalat posibile legături ale lui Ioan Niculae cu cele două societăţi din consorţiu, dar şi faptul că societatea a fost vîndută cu tot cu terenul din Băneasa a cărui valoare ar fi de zece ori mai mare decît preţul plătit de cumpărător pe acţiunile SNTR. Ministrul Ionel Blănculescu a anunţat săptămîna trecută că a început un control asupra privatizării SNTR.