TYLER COWEN: Grecia, secată de bani în cel mult un an

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 mai 2012

Tyler Cowen priveşte cu optimism următorii douăzeci de ani, care, în opinia domniei sale, vor fi martorii revoluţionării lumii de către tehnologie.

Tyler Cowen priveşte cu optimism următorii douăzeci de ani, care, în opinia domniei sale, vor fi martorii revoluţionării lumii de către tehnologie.

"Introducerea euro nu a fost, probabil, o idee bună de la început, însă eşecul monedei europene nu echivalează cu eşecul UE"

Grecia urmează să fie "secată" de bani în cel mult un an, este de părere reputatul economist Tyler Cowen. Condiţiile economice dificile prin care trece statul elen determină populaţia să îşi plaseze banii în afara ţării şi reduc veniturile la bugetul de stat, până în momentul în care autorităţile nu vor mai avea banii necesari pentru a plăti salariile angajaţilor din sectorul public şi pensiile, explică domnia sa. În acel moment, statul va emite cecuri în locul euro, cecuri care se vor dovedi destul de dificil de convertit în moneda europeană şi care vor începe să fie tranzacţionate asemenea unei monede, devenind, astfel, noua monedă a Greciei, "noua drahmă", potrivit profesorul de economie.

Următoarea ţară care va trece prin acest proces este Portugalia, consideră Tyler Cowen. Referitor la Spania şi Italia, domnia sa a declarat că acestea, fiind mai bogate decât cele două, au şanse să supravieţuiască în zona euro, precizând, însă, că este sceptic în această privinţă. Toţi economiştii cu care a discutat despre situaţia din zona euro prevăd un colaps, fiind, însă, în dezacord asupra numărului de ţări care urmează să fie lovite de criză, a precizat Tyler Cowen. Cei mai pesimişti se aşteaptă ca şi Franţa să fie afectată, însă domnia sa consideră că aceasta va reuşi să evite criza, având în vedere dimensiunea economiei, precum şi capacitatea dovedită, de-a lungul istoriei sale, de a trece cu bine peste situaţii dintre cele mai dificile.

Dimensiunea problemei care exis-tă în acest moment în cadrul zonei euro este evidenţiată de eşecul emisiunilor Băncii Centrale Europene (BCE), de 1.000 miliarde euro, din decembrie şi februarie, de a o rezolva, consideră economistul. "Când 1.000 miliarde nu reuşesc decât să îţi amâne problema cu trei-patru luni, ce spune acest lucru despre problema ta?", a întrebat retoric Tyler Cowen.

În cazul în care Grecia ar ieşi din zona euro, iar situaţia sa economică s-ar îmbunătăţi, acest lucru ar încuraja şi alte ţări cu probleme să părăsească uniunea monetară, arată domnia sa. Eşecul monedei europene nu trebuie confundat, însă, cu eşecul Uniunii Europene, atrage atenţia profesorul de economie. "Construcţia europeană este, probabil, cea mai mare reuşită a omenirii, şi nu are de ce să fie determinată de eşecul euro, a cărui introducere se poate să nu fi fost o ideea bună de la început", consideră Tyler Cowen.

Domnia sa se declară pesimist cu privire la evoluţia economică în următorii cinci ani, despre care se aş-teaptă să fie caracterizaţi de stagnare la nivel mondial, în condiţiile în care ţările dezvoltate se confruntă cu o creştere economică timidă sau chiar absentă, iar marile economii emergente şi-au redus, de asemenea, prognozele de creştere. Provocarea cea mare pentru Europa nu o reprezintă, însă, contextul dificil din prezent, ci reducerea populaţiei, împreună cu tendinţa de îmbătrânire a aces-teia, care vor pune presiune pe sistemele de pensii şi asistenţă socială, subliniază economistul.

Tyler Cowen priveşte, totuşi, cu optimism următorii douăzeci de ani, care, în opinia domniei sale, vor fi martorii revoluţionării lumii de către tehnologie.

Tyler Cowen este profesor de economie în cadrul Universităţii George Mason din Statele Unite. Anul trecut, a fost inclus în Topul Celor 100 de Gânditori Globali de către revista Foreign Policy. De asemenea, tot anul trecut, Bloomberg Business Week l-a desemnat "Cel mai în vogă ecomomist al Americii". The Economist îl consideră unul dintre cei mai influenţi economişti ai ultimului deceniu, iar blogul său, intitulat The Marginal Revolution, ocupă poziţia a treia în clasamentul celor mai bune douăzeci şi cinci de bloguri financiare, întocmit de către Revista Times.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb