Sistemul bancar european are nevoie de consolidare şi "odată cu trecerea timpului acest proces va deveni din ce în ce mai inevitabil", a afirmat, ieri, directorul general al gigantului elveţian UBS Bank, Sergio Ermotti, într-un interviu acordat CNBC.
Adeseori investitorii, autorităţile şi experţii se referă la fragmentare ca la unul dintre cele mai mari obstacole cu care se confruntă băncile din Europa. Sergio Ermotti susţine că problema "nu este sustenabilă".
"Este ceva ce, pe măsura trecerii timpului, va deveni din ce în ce mai inevitabil, este o parte a soluţiilor. Desigur, consolidarea trebuie să aibă loc, în special în Europa, unde vedem multă fragmentare, care nu este sustenabilă", a declarat şeful UBS, conform Agerpres.
Acesta a adăugat că tehnologia va face sectorul bancar "din ce în ce mai eficient".
Şi directorul general al grupului bancar german Deutsche Bank AG, Christian Sewing, a transmis recent un mesaj dur pentru miile de bănci răspândite de-a lungul Uniunii Europene: "Creşteţi sau veţi dispărea!".
"Presiunile pentru consolidare vor creşte semnificativ în Europa", a avertizat Christian Sewing, la o conferinţă bancară organizată la Frankfurt.
Creşterea cerinţelor de reglementare, pe lângă nevoile presante de investiţii în tehnologia informaţională, va copleşi multe bănci, a apreciat Sewing.
"Europa nu are nevoie de cât mai multe bănci posibil. Europa are nevoie în primul rând de bănci puternice", a subliniat Sewing, adăugând că, în pofida măsurilor de restructurare, Deutsche Bank nu şi-a abandonat ambiţia de a fi una dintre cele mai mari bănci globale în sectorul corporate şi investment banking.
"Sub conducerea mea, această aspiraţie nu va fi pusă sub semnul întrebării", a spus Sewing.
Între timp, băncile europene continuă să se diminueze. Din cauza crizei financiare, a dobânzilor reduse sau a amenzilor pe care unele bănci au trebuit să le plătească, sectorul devine din ce în ce mai mic.
În opinia lui Christian Sewing, reglementarea bancară fragmentată din Europa este un obstacol în calea unor fuziuni transfrontaliere pe continent.
"Apariţia unor campioni europeni depinde de o reglementare unificată în Europa, de o piaţă financiară unică", a menţionat el.
În ultima perioadă au apărut speculaţii potrivit cărora primele două bănci germane, Deutsche Bank şi Commerzbank, ar putea fuziona. Cu active totale de aproape 2.000 de miliarde euro, o entitate rezultată în urma fuziunii Deutsche Bank-Commerzbank ar da naştere celei de a treia mari bănci din Europa, după HSBC şi BNP Paribas.