Acţiunile producătorului de echipamente hidro şi motoare "UCM" Reşiţa (UCM), controlat de grupul elveţian Inet, au consemnat cea mai mare creştere în ultima lună, apreciindu-se cu 91,27%, cu toate că lichiditatea a fost foarte scăzută. Creşterile semnificative ale titlurilor UCM s-ar putea datora speculaţiilor cu privire la o eventuală ofertă de delistare a companiei, acţionarul majoritar controlând peste 96,4% şi având astfel posiblitatea de a delista compania.
Investitorii care au cumpărat acţiuni de pe Bursă, în perioada 31 iulie - 2 septembrie, au avut şi ei de câştigat. Cei mai norocoşi au fost cei care s-au orientat către un portofoliu format din cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), indicele BET-FI, care le reprezintă, consemnând o apreciere de 9,06%, în timp ce indicele BET, care reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni cotate la bursă, a crescut cu 2,54%. În acelaşi ritm au mers şi cele mai lichide 25 de acţiuni de pe Bursă, grupate sub forma indicelui BET-XT, urcând cu 4,8%.
Tot pe plus au fost şi cei care au preferat, luna trecută, să achiziţioneze bijuterii şi alte obiecte din aur. Metalul galben a câştigat 1,14%, pe fondul scumpirii preţului acestuia la nivel mondial.
Cu toate acestea, investitorii care s-au hotărât să constituie depozite în lei la băncile comerciale, s-au dovedit mai puţin inspiraţi, înregistrând creşteri mai sensibile la această categorie de plasament. Cei mai norocoşi au fost cei care s-au orientat spre "Romanian International Bank" (RIB), care a continuat să ofere cele mai bune randamente, fructificând contul deponenţilor cu 0,37%.
Şi tradiţionaliştii care au preferat, la 31 iulie, să constituie depozite în euro, tot la RIB s-au putut considera norocoşi, în condiţiile în care au înregistrat un randament de 0,42%, peste media celorlalte bănci.
Mai mult însă au câştigat persoanele care au achiziţionat titluri la fondul "Active Dinamic", cel mai performant în perioada analizată. Astfel, investitorii care s-au orientat către acest fond au câştigat 11,90% din investiţia iniţială.
Cei care au decis să îşi schimbe banii în euro au fost şi mulţumiţi de alegere, în detrimentul celor care au preferat să-şi ţină economiile în lei, moneda europeană câştigând 0,58% comparativ cu moneda naţională.
Precizare
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament.