Ucraina a suspendat, începând cu data de 4 august, livrările de petrol rusesc spre trei ţări sud-europene, în condiţiile în care sancţiunile occidentale impuse grupului rus Transneft au împiedicat efectuarea unei tranzacţii bancare privind plata taxelor de tranzit datorate Ucrainei, anunţă Reuters.
Transneft, compania rusească responsabilă cu transportul de ţiţei, a informat ieri că a plătit în data de 22 iulie taxele de tranzit pentru luna august către operatorul ucrainean Ukrtransnafta, însă banii au fost returnaţi în 28 iulie, deoarece plata nu a fost procesată. Banca rusească Gazprombank, care a intermediat tranzacţia, a explicat că banii au fost returnaţi din cauza restricţiilor impuse de Uniunea Europeană, potrivit Transneft.
Transneft are în vedere sisteme alternative de plată, dar deocamdată a trimis o cerere pentru ca tranzacţia mai sus amintită să fie permisă, menţionează Reuters.
În condiţiile date, UkrTransNafta a încetat să mai furnizeze serviciile de transport de petrol începând cu data de 4 august, a precizat Transneft.
Conform sursei citate, livrările de petrol în cauză sunt efectuate printr-o ramură sudică a oleoductului Drujba care trece prin Ucraina şi deserveşte trei state europene fără acces la mare: Ungaria, Slovacia şi Cehia. În mod normal, Rusia furnizează aproximativ 250.000 de barili pe zi celor trei state.
Compania maghiară MOL şi Unipetrol din Cehia - societate controlată de PKN Orlen din Polonia - sunt principalii cumpărători de petrol pe ruta Drujba, în timp ce Lukoil, Rosneft şi Tatneft din Rusia sunt furnizorii de bază ai acestora. În urma opririi livrărilor de către Ucraina, MOL, PKN Orlen şi UkrTransNafta nu au răspuns solicitărilor de comentarii transmise de Reuters.
Conform Transneft, livrările de petrol rusesc spre Polonia şi Germania, care sunt efectuate printr-o altă ramură a oleoductului Drujba (ce trece prin Belarus), se derulează fără probleme.
În urma apariţiei informaţiei conform căreia Ucraina a oprit anumite livrări de ţiţei rusesc spre Europa, preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna octombrie a crescut cu 1,4% (în a doua parte a zilei de ieri), la ICE Futures Europe, atingând 98 de dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în septembrie a urcat cu 1,5%, la 92,09 dolari barilul la ora locală 08.58.
Cotaţia futures a gazelor cu livrare în luna septembrie era de 188,25 euro pentru un Megawatt-oră ieri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Cotaţia a urcat până la 192 de euro pe parcursul sesiunii, iar la ora 13.02 stingerea 189,5 euro.
_________________________________________________________________________
Cotaţia futures a aurului cu livrare în decembrie a crescut cu 0,3%, la 1.810,20 dolari uncia ieri, la Comex New York, la ora 08.58, cea spot - cu 0,5%, la 1.797,83 dolari/uncie.
__________________________________________________________________________
Preţul grâului cu livrare în luna septembrie a crescut cu 1,8% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), ajungând la 7,94 dolari/buşel la ora locală 08.44, cotaţia porumbului cu livrare în decembrie - cu 2,5%, la 6,22 dolari/buşel
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.08.2022, 12:39)
Prietenul V. Orban sper ca e calare pe telefoane!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.08.2022, 14:20)
El e mare maestru prietenos, ii plateste el pe ucrainieni in locul rusilor