Ucraina a reluat achiziţiile de gaz rusesc şi a renunţat la utilizarea gazului stocat în depozitele sale subterane, după cum a anunţat, la finele săptămânii trecute, preşedintele executiv al concernului rus "Gazprom", Alexei Miller, citat de Associated Press, informează Agerpres.
Majoritatea livrărilor de gaze ale "Gazprom" către Europa Occidentală folosesc ruta de tranzit prin Ucraina. Kievul datorează concernului rus circa 1,3 miliarde de dolari. Anunţul lui Miller a survenit după o convorbire telefonică avută vineri de premierul rus, Dmitri Medvedev, cu omologul său ucrainean, Mikola Azarov.
În primele şase luni din acest an, exporturile "Gazprom" către statele europene şi alte ţări din fosta URSS au urcat la 85,5 miliarde de metri cubi, de la 77,9 miliarde de metri cubi în urmă cu un an, în timp ce preţul mediu brut a urcat la 385,10 dolari pe mia de metri cubi, de la 381,20 dolari pe mia de metri cubi.
Anul trecut, "Gazprom" a realizat un profit net de 1.182 miliarde de ruble (29 de miliarde de euro sau 38 de miliarde de dolari), comparativ cu 1.307 miliarde de ruble în 2011. Aceste rezultate plasează Gazprom pe locul al treilea în topul celor mai profitabile companii din lume, după ExxonMobil (45,2 miliarde de dolari) şi Apple (41,7 miliarde de dolari).
"Gazprom" asigură un sfert din necesarul de gaze naturale al Europei.
Săptămâna trecută, presa internaţională anunţa, citând surse apropiate situaţiei, că Ucraina a sistat, la data de 8 noiembrie, importurile de gaze din Rusia, în contextul "războiului preţurilor", fiind foarte puţin probabil să le reia mai devreme de finele anului. Sistarea acestor importuri punea în pericol tranzitul gazelor ruseşti spre Europa, pe timpul iernii, conform avertismentului unor experţi ruşi.