Ucraina a renunţat la statutul de ţară nealiniată

V.B.
Internaţional / 23 decembrie 2014

Actualizare 14:42 Lavrov: "Planurile Ucrainei de renunţare la nealiniere sunt contraproductive"

Planurile Ucrainei de renunţare a statutului de ţară nealiniată sunt contraproductive şi nu fac altceva decât să "toarne gaz pe foc", a declarat astăzi ministrul de Externe din Rusia, Serghei Lavrov, citat de Itar-Tass.

Implementarea legii privind abandonarea statutului de ţară nealiniată creează pentru Ucraina iluzia că, astfel, poate fi rezolvată criza separatistă, a arătat Lavrov. Totuşi, ar fi mult mai productiv pentru fosta republică sovietică să demareze discuţii cu insurgenţii din estul său, a punctat ministrul rus.

---

Parlamentul Ucrainei a votat astăzi pentru renunţarea la statutul de ţară nealiniată şi pentru începerea demersurilor de aderare la NATO, transmite Reuters.

Amendamentul a primit 303 voturi, cu 77 mai multe decât minimul necesar.

AFP scrie că nealinierea a fost adoptată sub presiunea Rusiei, în 2010. Proiectul de lege de astăzi a întâmpinat doar 8 voturi "împotrivă" în Verhovna Rada. Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat că va susţine demersurile de aderare la NATO, din cauza pericolului pe care Rusia îl reprezintă la adresa integrităţii teritoriale a Ucrainei.

Ieri seară, premierul rus Dmitri Medvedev a avertizat pe Facebook că ţara sa va reacţiona dacă Ucraina va renunţa la nealiniere.

"Preşedintele SUA a semnat o lege antirusească, care îi permite oricărui şef de stat american să folosească în orice moment sancţiunile împotriva ţării noastre. La fel ca în cazul amendamentului Jackson-Vanik, relaţiile noastre cu SUA vor fi otrăvite pentru decenii", a scris Medvedev, amintind că Poroşenko a trimis în Rada Supremă proiectul vizând renunţarea la nealiniere, "de fapt, o cerere de aderare la NATO, transformând Ucraina într-un potenţial inamic militar al Rusiei".

"Ambele aceste decizii vor avea consecinţe extrem de negative. Ţara noastră va trebui să reacţioneze la ele", a avertizat Dmitri Medvedev.

Pe 18 decembrie, Petro Poroşenko a înaintat Radei Supreme un proiect de lege "vizând implementarea de amendamente ce se referă la renunţarea de către Ucraina la politica sa de ţară nealiniată".

Amendamentul Jackson-Vanik (parţial, încă în vigoare) a fost adoptat de Statele Unite ale Americii în 1974, ca să afecteze relaţiile comerciale cu ţări fără economii de piaţă. Actul normativ prevedea refuzarea statutului de "cea mai favorizată naţiune" în cazul unor ţări care restricţionează libertatea de emigrare şi alte drepturi ale omului.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb