Ucraina, în incapacitate de plată?

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 decembrie 2015

Ucraina, în incapacitate de plată?

Kievul amână rambursarea unei datorii de 3 miliarde dolari către Rusia

Ucraina a decis, vineri, să introducă un moratoriu pentru rambursarea unor bonduri în valoare de trei miliarde de dolari către Rusia, potrivit anunţului făcut de premierul Arseni Iaţeniuk, după ce Moscova a refuzat să accepte restructurarea acestei datorii.

Obligaţiunile au avut maturitatea în 20 decembrie, însă Ucraina are o perioadă de graţie de zece zile, după care va fi considerată în incapacitate de plată. Iaţeniuk a declarat că guvernul îngheaţă răscumpărarea obligaţiunilor care au fost cumpărate de Rusia în urmă cu doi ani, pentru susţinerea fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici.

Rusia, însă, a anunţat luna aceasta că va da în judecată Ucraina, dacă plata nu va fi făcută.

Premierul ucrainean a subliniat că este gata să-şi prezinte argumentele în faţa instanţei, în timp ce Ministerul de Finanţe a informat că este dispus să negocieze în continuare un acord de restructurare cu Rusia.

Ucraina intenţiona să includă aceste bonduri în datoria sa externă pe care a restructurat-o. Dar, Rusia a refuzat să accepte termenii oferiţi creditorilor privaţi ai Ucrainei, considerând că aceste obligaţiuni au fost oferite pe baza unui acord de împrumut bilateral.

Astfel, autorităţile din Rusia au refuzat să participe la restructurarea datoriilor Ucrainei, în valoare de 18 miliarde de dolari.

"Având în vedere că Moscova a refuzat (...) propunerile noastre, Cabinetul a decis să introducă un moratoriu pentru rambursarea bondurilor ruseşti", a declarat Iaţeniuk, adăugând: "Moratoriul va fi în vigoare până la acceptarea propunerilor noastre de restructurare sau adoptarea unei decizii din partea curţii. Suntem pregătiţi pentru o acţiune în justiţie din partea Rusiei".

Pe de altă parte, Kievul trebuie să demonstreze că aplică politici adecvate ca să poată beneficia de sprijinul oferit de Fondul Monetar Internaţional (FMI) în cadrul programului de asistenţă în valoare de 17,5 miliarde de dolari.

Vineri, FMI a avertizat că programul cu Ucraina este în pericol, ca urmare a respingerii de către Parlamentul de la Kiev a unor amendamente critice la proiectul de buget pe 2016.

"Aprobarea unui buget consistent, cu obiectivul din program ce priveşte reducerea deficitului general la 3,7% din PIB, este o condiţie cheie pentru finalizarea programului de sprijin convenit cu FMI", a declarat directorul general adjunct al FMI, David Lipton, atrăgând atenţia că aprobarea unui buget care deviază de la obiectivele programului pentru 2016 va duce la întreruperea finanţării.

Disputele pe tema bugetului au întârziat deja eliberarea către Ucraina a ultimei tranşe, de 1,7 miliarde de dolari, din programul convenit cu FMI.

Datoria Ucrainei, de 3 miliarde de dolari către Rusia, a fost contractată înainte de înlăturarea din funcţie a fostului preşedinte Viktor Ianukovici.

Moratoriul declarat vineri de Ucraina se aplică şi unor datorii de circa 507 milioane de dolari către bănci ruseşti, contractate de două companii de stat.

Ucraina acuză Rusia că a furat două instalaţii de foraj din Marea Neagră

Autorităţile de la Kiev au lansat acuzaţii grave la adresa Moscovei, după ce instalaţiile de foraj aparţinând companiei Chornomornaftogaz au fost mutate în apele teritoriale ale Rusiei, conform Reuters. La începutul săptămânii trecute, echipamentele - în valoare de 357 de milioane de dolari - au fost mutate pe fondul "situaţiei internaţionale complicate şi al riscului de a pierde respectivele bunuri", a precizat sursa citată.

Prin anexarea de anul trecut a peninsulei Crimeea, Ucraina a pierdut importante resurse energetice. Ministerul Afacerilor Externe de la Kiev afirmă că Rusia încalcă flagrant legislaţia internaţională şi că acţiunile reprezintă "un nou exemplu al jafurilor masive de proprietate şi resurse naturale efectuate de Statul agresor de la ocuparea unei părţi a teritoriului Ucrainei - Republica Autonomă Crimeea şi oraşul Sevastopol". Potrivit comunicatului, autorităţile de la Kiev cer Rusiei să prezinte garanţii că astfel de evenimente nu vor mai avea loc în viitor şi să restituie bunurile în cauză.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb