Ucraina va trebui să aştepte un nou angajament de asistenţă militară din partea Uniunii Europene, întrucât deocamdată nu au fost soluţionate detalii esenţiale, a afirmat luni şefa diplomaţiei europene Kaja Kallas, la reuniunea miniştrilor de externe din UE desfăşurată la Bruxelles, informează DPA, care afrimă următoarele.
Deşi există sprijin politic extins, a subliniat Kallas, în discuţii trebuie să fie implicaţi şi miniştrii apărării din statele membre ale Uniunii Europene.
Potrivit unor diplomaţi europeni, o decizie asupra ajutorului pentru Kiev este improbabilă înaintea Consiliului European din 20-21 martie.
Kaja Kallas a propus furnizarea unei asistenţe cuprinse între 20 şi 40 de miliarde de euro în acest an pentru Ucraina, cu contribuţii bazate pe puterea economică a fiecărui stat membru.
Pentru a evite potenţiale veto-uri, participarea ar urma să fie voluntară, potrivit unui proiect consultat de DPA.
Ungaria, condusă de premierul Viktor Orban, se opune acestui nou ajutor european pentru Kiev, susţinând că o astfel de asistenţă nu face altceva decât să prelungească războiul.
Recent, Budapesta a forţat UE să ridice sancţiunilor impuse asupra mai multor demnitari ruşi.
Pe de altă parte, Consiliul Uniunii Europene a dat undă verde luni celei de-a treia plăţi către Kiev, în valoare de aproape 3,5 miliarde de euro, din fondurile Mecanismului pentru Ucraina, constând în granturi şi împrumuturi nerambursabile, conform sursei menţionate.
Cu această plată, Ucraina a primit în total până acum aproape 20 de miliarde de euro prin acest mecanism intrat în vigoare în urmă cu un an.
De la intrarea sa în vigoare la 1 martie anul trecut, Mecanismul pentru Ucraina a plătit deja şase miliarde de euro sub formă de finanţare punte, 1,89 miliarde de euro sub formă de prefinanţare şi două tranşe de aproximativ 4,2 miliarde de euro, respectiv 4,1 miliarde de euro.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.03.2025, 15:22)
Pai Zelensky a furat destul niste sume enorme, precis ca poate sa mai astepte 2 - 3 zilişoare pana isi umfla buzuunarele din nou
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.03.2025, 15:50)
Este normal sa astepte acum cind oprirea focului este deja acceptata .Banii vor fi oferiti spre a se dezvolta noi brigazi de lupta europene ce vor merge in marile orase din Ucraina , cele aflate in apropierea frontului , spre a forma un sistem bine pus la punct de aparare .
2.1. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 17.03.2025, 17:46)
...
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.03.2025, 18:02)
Dar de unde ai toate informatiile astea extraordinare, zi ne, sa ne entuziasmam si noi
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.03.2025, 07:37)
Tarile implicate, din UE trebuie sa inceteze razboiul cu Rusia. SUA se vede ca a inteles inutilitatea acestui razboi perfid.
Daca anumite tari din UE, au interese in Rusia sa-si foloseqasca armatele lor viteze si sa atace direct Rusia, apoi sa suporte consecintele.
Actiunile lor de sub protectia UE si NATO, razboiul lor infam si perfid dus cu Rusia, pe teritoriul Ucrainei si folosind ceateni recrutati cu forta de tradatorul care a acaparat puterea acolo, cetateni din poporul ucrainean, trebuie sa inceteze. Tari si armate lase au inventat si determinat in acelasi mod perfid si las acest acest razboi.
Romania si romanii trebuie sa respinga orice implicare in acest conflict de tip nemaintalnit, trebuie sa respecte Tratatul de Pace de la Paris din 1947 si sa inceteze sprijinirea acestei crime. Romania nu trebuie sa ajunga zona de razboi iar tinerii romani nu trebuie sa moara iarasi impinsi la razboi de tari lase si perfide.
Este o rusine, pentru tarile si armatele care sprijina asemenea actiuni, de o lasitate si perfidie abjecte.