UE adoptă o poziţie dură faţă de criptomonede

A.I.G
Internaţional / 5 decembrie 2019

UE adoptă o poziţie dură faţă de criptomonede

Monedele digitale private, cum ar fi Libra de la Facebook, nu ar trebui permise în Uniunea Europeană până când riscurile pe care le prezintă nu sunt clar remediate, au anunţat joi miniştrii de Finanţe din UE, transmite Reuters.

Anunţul confirmă linia dură a blocului comunitar faţă de Libra, în condiţiile în care autorităţile globale de reglementare au criticat moneda din cauza posibilului impact asupra sistemului financiar, informează Agerpres.

Miniştri de Finanţe din UE declară: "Niciun aranjament global privind o monedă stabilă nu ar trebui să înceapă să opereze în Uniunea Europeană până când dificultăţile legale, de supervizare şi cele legate de reglementare nu sunt identificate adecvat şi rezolvate".

În luna iunie a acestui an, reţeaua socială Facebook a anunţat că intenţionează să introducă o nouă criptomonedă, denumită Libra, în cadrul strategiei sale de a se extinde pe segmentul plăţilor digitale. Facebook preciza că Libra va fi susţinută de active reale, cum sunt depozitele bancare şi obligaţiunile guvernamentale, în ideea de a fi mai stabilă decât alte criptomonede precum bitcoin. Anunţul celor de la Facebook a fost întâmpinat cu scepticism de autorităţile de reglementare şi politicieni, Franţa şi Germania avertizând că intenţionează să blocheze Libra în Europa.

Luna trecută, procesatorii de plăţi Mastercard şi Visa s-au retras din proiectul Libra, din cauza incertitudinilor legate de reglementarea monedei digitale. Alte companii care s-au retras sunt Stripe, eBay şi Paypal.

Miniştrii de Finanţe din UE au anunţat că ar putea lua în considerare regulile blocului comunitar pentru a reglementa cripto-activele şi monedele stabile ca parte a unui plan global. Comisia Europeană lucrează deja la aceste noi reglementări, a anunţat Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte responsabil pentru moneda euro şi dialogul social, precum şi pentru stabilitatea financiară, serviciile financiare şi uniunea pieţelor de capital.

De asemenea, miniştrii de Finanţe din UE au lăudat activitatea Băncii Centrale Europene în privinţa monedelor digitale publice, care ar putea reprezenta o alternativă la iniţiativele private.

Posibila sa adoptare ar fi accelerată de indiciile privind o folosire mai scăzută a numerarului, apreciază BCE, care avertizează că impactul unei astfel de iniţiative asupra sistemului financiar ar putea fi foarte mare şi, prin urmare, trebuie evaluată cu atenţie.

Fostul preşedinte al BCE, Mario Draghi, declara în septembrie că instituţia nu intenţionează să emită o monedă digitală deoarece tehnologia pentru aceasta este încă nesigură, iar folosirea numerarului se află la un nivel ridicat în zona euro.

BCE este responsabilă de emiterea de monede şi bancnote pentru cele 19 state membre ale zonei euro. Producerea de monede şi bancnote revine băncilor centrale naţionale, conform Agerpres.ro.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Ceva de genul... Uite moneda, nu-i moneda. E bine, nu e bine sa investim în moneda virtuala.....cine va risca poate va câștiga, sau poate nu????????

    E o pistă falsa

    Oamenilor nu li se spune că alternativa la haos există deja si se cheama aur.

    1. Poate poate mai vinzi si tu ceva pana nu cade vreo pepita din cer :)) lasa vrajeala cu metale rare ca nu tine decat la aia colorati

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb