Consiliul de Afaceri Externe a UE a decis impunerea restricţiilor de călătorie şi îngheţarea bunurilor, activelor şi conturilor deţinute de responsabilii în cazul ameninţării integrităţii şi suveranităţii Ucrainei, potrivit unui comunicat emis de Consiliu.
Consiliul condamnă referendumul ţinut pentru alipirea Crimeii la Rusia şi rezultatele acestuia deorece încalcă legislaţia şi integritatea Ucrainei. De asemenea, Uniunea nu recunoaşte rezultatele referendumului, considerându-l ilegal şi nu recunoaşte ruperea Crimeii de statul ucrainean.
Concluziile Consiliului arată dezacordul oficialilor europeni faţă de ocuparea Crimeii de către forţe armate ruse şi respectiv izolarea Peninsulei de restul teritoriului ucrainean. Motivele invocate de Consiliu au în vedere interzicerea intrării reprezentanţilor ONU şi OSCE în teritoriul Crimeii.
În urma ignorării prevederilor UE din 6 martie, care aveau în vedere negocierea dintre Rusia şi Ucraina, UE impune restricţii de călătorie şi îngheţarea bunurilor pentru o listă de 21 de persoane responsabile de acţiunile care au subminat sau ameninţat integritatea teritorială a Ucrainei, inclusiv a viitorului statut a oricărei parte a teritoriului ucrainean. De asemenea, decizia impunerii restricţiilor se aplică şi celor care au colaborat cu persoanele responsabili de evenimentele violente.
UE este pregătită să faciliteze dialogul dintre cele două părţi implicate iar în cazul neschimbării situaţiei, aceasta va impune sancţiuni drastice şi va întrerupe relaţiile bilaterale cu Federaţia Rusă. De asemenea, Consiliul de Afaceri Externe îndeamnă Moscova să nu anexeze Peninsula Crimeea, în caz contrariu, sancţiunile impuse vor afecta relaţiile economice dintre statele membre UE şi Rusia.
Consiliul consideră că este necesară prezenţa în teritoriul ucrainean, inclusiv a Crimeii, a reprezentanţilor şi observatorilor internaţionali.
Concluziile Consiliului reiterează reducerea costurilor exporturilor ucrainene către spaţiul european şi semnarea Acordului de Asociere, vineri, 21 martie. Hotărârile exprimate de Uniunea Europeană în întrunirile privind criza din Ucraina rămân valabile iar Fondul Monetar Internaţional şi băncile europene sunt pregătite pentru a sprijini finaciar statul ucrainean.
UE reiterează sprijinul său pentru Ucraina şi pentru alegeri democrate în statul acesta, precum şi respectarea şi protejarea drepturilor umane şi ale minorităţilor.
Consiliul a reiterat angajamentul Uniunii de a spori contactele între cetăţenii europeni şi cei ucraineni prin procesul de liberalizare a vizelor, în concordanţă cu Planul de Acţiune al Liberalizării Vizelor.
Uniunea Europeană subliniază foarte clar că încă mai este timp pentru inversarea evenimentelor cu caracter ilegal şi de asemenea, de a evita adâncirea conflictului.