Miniştrii de finanţe din Europa au luat în dis-cuţie, pentru prima oară, o posibilă negociere cu investitorii în obligaţiuni elene, în vederea extinderii perioadei de rambursare a datoriilor de către Grecia.
Potrivit oficialilor statelor europene, programul de 110 miliarde euro, prin care Grecia a fost salvată anul trecut de la colaps, nu a reuşit să stabilizeze sănătatea financiară a ţării.
Premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker a afirmat, citat de Bloomberg, că Europa ar putea analiza o "reprogramare" a scadenţei obligaţiunilor elene, ca parte a unui pachet de măsuri ce ar include vânzarea rapidă a unor active ale statului şi reduceri mai drastice de cheltuieli. Juncker a precizat: "Dacă toa-te aceste condiţii sunt îndeplinite, atunci putem discuta posibilitatea unei extinderi a perioadei de rambursare. Trebuie adoptate foarte multe măsuri şi abia după aceea ar putea avea loc o extindere a scadenţelor".
Totuşi, o restructurare majoră a sprijinului pentru Grecia nu poate fi luată în discuţie, potrivit spuselor lui Juncker.
"Trebuie să vedem dacă vom putea stabili o restructurare minimă a datoriilor Greciei", a declarat Juncker, adăugând: "Mă opun cu fermitate unei restructurări de amploare a datoriei elene".
În opinia analiştilor, amânarea plăţilor Greciei nu va fi atractivă pentru investitori, însă este, probabil, mai bună decât alte soluţii.
Agenţia de evaluare financiară "Moody"s Investors Service" a plasat, luni, sub revizuire pentru o posibilă retrogradare ratingul "A2" atribuit obligaţiunilor în valută şi monedă locală emise de guvernul cipriot, pe fondul temerilor privind expunerea mare a acestora pe Grecia.
1. bancile grecesti
(mesaj trimis de gelu în data de 18.05.2011, 12:22)
Ce le puteţi spune oamenilor care au constituit depozite la băncile greceşti din România? Să-şi retragă banii sau să aibă încredere, în continuare, în băncile greceşti".