UE aprobă extinderea ajutorului acordat de Grecia instituţiilor de credit

A.G.
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 ianuarie 2010

Autorităţile de reglementare ale Uniunii Europene au aprobat, ieri, extinderea sprijinului acordat de Grecia instituţiilor de credit până în 30 iunie, deoarece măsurile respectă reglementările privind ajutoarele de stat pentru firmele afectate de criza financiară. Măsurile de sprijin constau într-o schemă de recapitalizare, o schemă de garantare şi sprijin prin emiterea unor obligaţiuni speciale ale statului grec pentru instituţiile de credit, se arată în declaraţia Comisiei Europene.

"Extinderea măsurilor este limitată în timp şi ca anvergură. Din acest motiv Comisia a concluzionat că ele reprezintă mijloace adecvate pentru remedierea problemelor serioase cu care se confruntă economia Greciei", apreciază autorităţile de reglementare ale UE.

Ministrul elen de Finanţe, George Papaconstantinou a afirmat săptămâ-na trecută că Grecia nu va avea nevoie de un pachet de salvare pentru reducerea datoriei sale. Ar fi mult mai puţin costisitor pentru Grecia dacă ar eradica problemele sale fiind în zona euro, iar ţara nu va fi tentată de opţiuni pe termen scurt, a explicat George Papaconstantinou.

Problemele cu care se confruntă Grecia au provocat deprecierea euro faţă de dolar. Euro s-a tranzacţionat la 1,4124 dolari în Sidney, aproape de cel mai scăzut nivel înregistrat în ultimele şase luni.

Autorităţile de la Atena au declarat că iau în considerare toate opţiunile pentru a strânge fonduri, inclusiv vânzarea de bonduri în mod direct către public. Pieţele, însă, au reacţionat negativ la acest anunţ, iar costul asigurării contra încetării plăţii la creditele pe zece ani (Credit Default Swaps - CDS) pentru Grecia a crescut, joi, până la valoarea record de 311 puncte de bază, cel mai ridicat nivel de la aderarea Greciei la zona euro, în anul 2001.

"Chiar dacă planul de stabilitate a fost bine primit de Uniunea Europea-nă, încă nu am reuşit să convingem pieţele. Până când nu vom putea prezenta rezultate tangibile, nu vom putea să normalizăm climatul internaţional", a declarat ministrul grec de Finanţe, George Papaconstantinou, citat de Agerpres.

În încercarea de a linişti pieţele, oficialul elen a estimat că economia Greciei va înregistra o revenire uşoară din recesiune în a doua jumătate a acestui an, în condiţiile în care vor fi consolidate finanţele publice şi vor fi puse bazele pentru creşterea viitoare.

"Grecia va fi în recesiune uşoară în 2010, cu o revenire ce va deveni evidentă în a doua jumătate a anului şi un ritm de creştere pozitiv în 2011", a estimat George Papaconstantinou, potrivit căruia acest scenariu macroeconomic este unul realist.

Ratingul suveran al Greciei a fost retrogradat de două ori într-o singură lună pe fondul creşterii deficitului public şi al datoriei naţionale.

În prezent, datoria Greciei este estimată la aproape 300 de miliarde de euro, de trei ori mai mare decât cea a Germaniei, care este cea mai mare din zona euro.

Cererea pentru obligaţiuni a depăşit de trei ori oferta iniţială

Grecia a recâştigat, ieri, încrederea pieţelor financiare, deoarece cererea pentru prima emisiune de obligaţiuni greceşti din acest an a fost puternică. Cererea pentru obligaţiuni a depăşit de peste trei ori oferta iniţială, o veste bună de când cea mai gravă criză economică cu care s-a confruntat Grecia în ultimele decenii a pus sub semnul întrebării abilitatea ţării de a obţine finanţare şi rămânerea ei în zona euro. "Nu este nicio îndoială, această nouă emisiune de obligaţiuni este extrem de ieftină şi oamenii se vor înghesui să cumpere", a declarat Peter Chatwell, analist la Calyon, în Londra. El susţine că, dacă Grecia va fi capabilă să vândă mai multe obligaţiuni decât se aştepta iniţial, "va fi limitată presiunea asupra guvernului elen în legătură cu finanţarea". Problemele Greciei au mărit incertitudinile privind moneda euro în ultimele săptămâni, din cauza problemelor fiscale cu care se confruntă şi Portugalia, Spania şi Irlanda. Încrederea pe pieţele financiare elene a crescut, după ce cererea pentru obligaţiunile greceşti a ajuns la 16 miliarde de euro (22,62 miliarde de dolari) peste oferta iniţială, de până la cinci miliarde de euro. O sursă bancară spune că preţul obligaţiunilor va creşte probabil, datorită cererii puternice. Şi euro s-a apreciat după ştirile privind cererea sporită pentru obligaţiunile greceşti. Euro a crescut cu 0,4 la sută, la 1,4191 dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb