UE aprobă propunerile de sancţiuni pentru Rusia

V.B.
Internaţional / 12 martie 2014

Statele membre ale Uniunii Europene (UE) au aprobat formularea sancţiunilor împotriva Rusiei, inclusiv restricţii de călătorie şi îngheţarea activelor celor responsabili de violarea suveranităţii Ucrainei, potrivit unui proiect de şapte pagini obţinut de Reuters.

Documentul de şapte pagini descrie în detaliu măsurile restrictive ce vor fi întreprinse împotriva Moscovei, dacă nu îşi schimbă politica faţă de Crimeea şi nu începe negocieri cu mediatori internaţionali, pentru rezolvarea crizei din Ucraina.

Dacă aceste sancţiuni vor fi aprobate de miniştrii de Externe din UE, ce se vor întruni luni, vor deveni primele astfel de măsuri punitive impuse de UE împotriva Rusiei de la încheierea Războiului Rece şi va marca o deteriorare gravă în relaţiile dintre Est şi Vest.

Articolul 1 din iniţiativa legislativă prevede: "Statele membre vor lua toate măsurile necesare pentru a preveni intrarea în sau tranzitul prin teritoriile lor de către persoanele fizice responsabile de acţiuni ce subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei".

Al doilea articol are în vedere îngheţarea tuturor fondurilor şi resurselor economice deţinute sau controlate în UE de către cei responsabili de acţiuni ce au subminat integritatea Ucrainei.

Documentul a fost aprobat prin procedură tacită, după ce nici un stat membru al Uniunii Europene nu a ridicat obiecţii privind formularea lui până astăzi, la ora 1 (ora României).

Luni, miniştrii de Externe din UE se întrunesc în Bruxelles, pentru a hotărî dacă semnează, oficial, restricţiile antemenţionate, în afară de cazul în care Rusia îşi va schimba drastic politica faţă de Ucraina. Reuters apreciază că o astfel de turnură este improbabilă, având în vedere că, până acum, nu există semne de deescaladare a crizei din Peninsula Crimeea. Un referendum este programat în peninsulă pentru ziua de duminică, locuitorii fiind aşteptaţi să îşi exprime votul pro sau contra secesiunii de Ucraina şi alipirii de Rusia, pe fondul presiunilor internaţionale pentru clarificarea situaţiei.

Deşi UE a aprobat sancţiunile, încă nu a stabilit definitiv numele celor care vor suferi sancţiuni. Discuţiile au avut loc ieri în Londra între oficiali din Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Italia, Franţa, Germania Elveţia, Japonia ş.a. Oficialii europeni au arătat că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi ministrul de Externe al ţării, Serghei Lavrov nu vor fi pe lista neagră, pentru ca Uniunea Europeană să păstreze canalele oficiale de comunicare cu Federaţia Rusă. În schimb, posibile ţinte ale sancţiunilor sunt apropiaţi de-ai lui Putin din serviciile secrete şi din armată, precum şi membri importanţi ai parlamentului moscovit.

Proiectul prevede ca, în cazul persoanelor juridice, să fie disponibile informaţii despre nume, locul, data şi numărul înregistrării, precum şi zona geografică de activitate.

UE şi SUA îşi coordonează activităţile în acest sens şi încurajează şi alte ţări, printre care Canada, Japonia, Turcia şi Elveţia.

Uniunea Europeană a transmis că, dacă Rusia nu va răspunde la presiunile internaţionale, este pregătită să ia în continuare măsuri, care, probabil, vor include embargo pe comerţul cu arme şi alte măsuri comerciale. Sancţiunile l-ar putea viza chiar şi pe Putin, personal, mai transmite Reuters.

Criza din Crimeea a început la sfârşitul lunii trecute, după ce Rusia a trimis trupe în Crimeea şi a pus stăpânire pe peninsulă, după răsturnarea de la putere a preşedintelui ucrainean pro-moscovit Viktor Ianukovici, care, în prezent, se află în exil în Rusia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb