UE blochează fuziunea Deutsche Börse - NYSE Euronext

VLAD F. DUMEA
Ziarul BURSA #Internaţional / 2 februarie 2012

UE a blocat fuziunea pe fondul temerilor că entitatea care ar fi luat astfel naştere - ce s-ar transpune pe mai mult de 90% din piaţa derivatelor bursiere din Europa - ar face mult prea dificilă competiţia unor noi jucători, potrivit Chicago Tribune.

UE a blocat fuziunea pe fondul temerilor că entitatea care ar fi luat astfel naştere - ce s-ar transpune pe mai mult de 90% din piaţa derivatelor bursiere din Europa - ar face mult prea dificilă competiţia unor noi jucători, potrivit Chicago Tribune.

Autoritatea de reglementare a Uniunii Europene a votat împotriva planului Deutsche Börse şi al NYSE Euronext de a crea cea mai mare bursă de valori la nivel mondial, după ce a concluzionat că fuziunea ar dăuna competiţiei, relatează Bloomberg.

Afacerea ar fi dus la un "cvasi-monopol" al derivatelor tranzacţionate pe piaţa europeană, a anunţat Comisia Europeană (CE) ieri, adăugând: "Orice randament al acestei tranzacţii nu ar fi destul de substanţial încât să contrabalanseze prejudiciul cauzat consumatorilor în urma fuziunii".

UE a blocat fuziunea pe fondul temerilor că entitatea care ar fi luat astfel naştere - ce s-ar transpune pe mai mult de 90% din piaţa derivatelor bursiere din Europa, ar face mult prea dificilă competiţia unor noi jucători, potrivit Chicago Tribune.

În februarie anul trecut, Deutsche Börse a anunţat că vrea să preia rivalul său din New York în cadrul unei tranzacţii evaluată la 9,5 miliarde de dolari. De atunci, va-loarea afacerii a scăzut la 7,3 miliarde de dolari pe fondul deprecierii acţiunilor Deutsche Börse. Companiile au făcut apel direct la preşedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, luna trecută, în încercarea de a-şi salva tranzacţia, argumentând că o respingere ar dăuna tranzacţiilor de pe pieţele europene şi ar alunga investitorii în alte părţi ale lumii.

"Este o zi neagră pentru Europa şi pentru competitivitatea ei viitoare pe pieţele financiare globale", au declarat, ieri, oficialii Deutsche Börse, adăugând: "Decizia CE este fondată pe o definiţie nerealist de îngustă a pieţei, ce nu reflectă natura globală a competiţiei pe segmentul derivatelor. Prin urmare, noi considerăm că decizia este gre-şită".

Achiziţia NYSE Euronext de către Deutsche Börse ar fi pus în mâinile unei singure companii nu doar cota de 90% din piaţa derivatelor din Europa, ci şi 30% din tranzacţiile cu acţiuni.

"Deşi am văzut fuziunea ca o modalitate de a ne accelera planurile, modelul nostru existent de afacere a fost mereu centrul strategiei noastre", a declarat preşedintele executiv al NYSE Euronext, Duncan Niederauer, precizând: "Vom căuta să folosim avantajul puterii noastre financiare de a găsi noi oportunităţi pentru creştere a derivatelor, şi, prin noi iniţiative, inclusiv servicii tehnologice, a NYSE Liffe şi a serviciilor post-tranzacţionare".

Ambele companii au încercat să îşi vândă afacerile comune şi să ofere rivalilor acces la serviciile post-tranzacţionare, în lupta lor de a convinge autorităţile de reglementare că fuziunea nu va afecta competiţia în domeniul instrumentelor derivate şi al compensării. Însă, Comisia le-a transmis companiilor, în decembrie, că respectivele concesii nu sunt îndeajuns, potrivit unor surse apropiate situaţiei.

"Am încercat să găsim o soluţie, însă concesiile oferite nu au fost suficiente pentru eliminarea îngrijorărilor", a declarat, ieri, comisarul european pentru competiţie, Joaquin Almunia, explicând: "Aces-te pieţe sunt centrul sistemului financiar şi este crucial pentru întrea-ga economie europeană ca acestea să rămână competitive".

Autorităţile de reglementare americane au aprobat fuziunea în decembrie, cu condiţia ca firmele să vândă un activ minor.

În urma deciziei de ieri, ambele companii au declarat că se concentrează, de acum înainte, pe strategii singulare şi negociază încetarea tranzacţiei.

NYSE a afirmat că îşi va relua programul de răscumpărare a acţiunilor în valoare de 550 milioane de dolari, după ce îşi raportează veniturile pe 10 februarie şi după ce acordul de fuziune este anulat în mod oficial. Deutsche Börse îşi va face publice rezultatele financiare la data de 13 februarie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb