UE cere Rusiei să menţină livrările de gaze naturale spre Europa

E.D.
Ziarul BURSA #Internaţional #Energie / 22 mai 2014

Uniunea Europeană i-a cerut, ieri, Rusiei să-şi respecte angajamentul vizând continuarea livrărilor de gaze naturale spre Europa, atât timp cât negocierile privind datoriile Ucrainei către Gazprom continuă, transmite AFP.

La mijlocul acestei luni, Vladimir Putin a trimis o scrisoare liderilor europeni în care precizează că Rusia nu a primit nicio propunere concretă din partea UE vizând plata datoriilor acumulate de Ucraina pentru gazele naturale livrate de Rusia. Atunci, Putin a ameninţat că va opri livrările către Ucraina începând cu data de 1 iunie, ceea ce ar avea drept consecinţe întreruperea livrărilor de gaze destinate ţărilor europene, şi care trec prin Ucraina.

Gazprom a avertizat, de asemenea, Kievul că va suspenda aprovizionarea cu gaze naturale în data de 3 iunie dacă Ucraina nu achită o factură restantă de 1,66 miliarde dolari. Această ameninţare a dat naştere unor îngrijorări cu privire la riscul ca întreruperea să nu afecteze şi livrările spre Uniunea Europeană.

În aceste condiţii, Jose Manuel Barroso, şeful Comisiei Europene, i-a transmis preşedintelui rus Vladimir Putin că este "imperativ" ca negocierile să continue.

"Atât timp cât continuă discuţiile în trei, între Rusia, Ucraina şi UE, livrările de gaze naturale nu trebuie întrerupte. Contez pe Rusia să-şi menţină angajamentul", se arată într-o scrisoare trimisă lui Vladimir Putin de preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso. "Este imperativ ca toate părţile implicate să se angajeze în mod constructiv în acest proces şi să ajungă la un acord cu privire la un preţ care reflectă condiţiile de pe piaţă", adaugă Barroso, citat de AFP.

În scrisoarea sa, preşedintele Comisiei Europene pledează, de asemenea, pentru o "soluţie structurală". Această soluţie ar urma să se bazeze în special pe transparenţă în domeniul stocării şi tranzitului gazelor naturale prin Ucraina, datorită unei mai bune cooperări între operatori, precum şi pe construirea de staţii de măsurare la frontiera dintre Rusia şi Ucraina.

"Uniunea Europeană este gata să furnizeze datele cu privire la fluxurile de gaze care provin din Ucraina", a spus Barroso, care a făcut un apel către autorităţile de la Moscova şi Kiev să facă acelaşi lucru cu privire la tranzitul gazelor naturale. UE se aşteaptă ca toate părţile să rămână "parteneri fiabili şi responsabili", lucru care este în interesul lor, a mai spus Barroso.

O reuniune la nivel ministerial între Ucraina, Rusia şi Uniunea Europeană pentru a rezolva conflictul dintre Kiev şi Moscova, pe tema gazelor naturale a avut loc în data de 2 mai la Varşovia, fără ca părţile să ajungă însă la un acord. O nouă reuniune ar urma să aibă loc în data de 26 mai, la Berlin, potrivit Comisarului european pentru Energie, Gunther Oettinger.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb