UE dispune de puţine mijloace ca să calmeze piaţa cerealelor

Ancuţa Stanciu
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 septembrie 2007

UE dispune de puţine mijloace ca să calmeze piaţa cerealelor

Preţul grâului european aproape s-a dublat în ultimele cinci luni

Bruxelles-ul are la dispoziţie puţine mijloace ca să frâneze creşterea preţurilor la cereale, doar deciziile politice de relansare a producţiei şi a importurilor vor putea contribui la calmarea preţurilor. "Mijloa­cele aflate la dispoziţia Comisiei sunt foarte slabe. La capitolul instrumentelor nu există un sistem pentru a împiedica creşterea preţurilor peste un anumit nivel", a declarat pentru Reuters o sursă din interiorul Comisiei Europene. Spre deosebire de anii precedenţi, recursul la rezervele publice pentru a contrabalansa deficitul conjunctural nu mai este posibil, dat fiind că aceste rezerve s-au consumat. În plus, taxarea exporturilor de cereale, cum s-a întâmplat în 1996/1997, nu este de actualitate. "Nu este în intenţia noastră să introducem o taxă pentru exporturi. Aceasta nu este o soluţie. Noi dorim să acţionăm mai degrabă asupra volumului producţiei", a declarat purtătorul de cuvânt al Comi­siei Europene, Michael Mann.

Uniunea Europeană intenţionează să elimine, începând cu recolta din 2008, obligaţia de a menţine 10% din terenuri în pârloagă, ceea ce ar urma să permită repunerea în cultură a aproximativ patru milioane de hectare de cereale şi creşterea producţiei cu 10 până la 17 milioane de tone, potrivit estimărilor Comisiei. Miniştrii europeni ai Agriculturii ar urma să adopte măsura la sfârşitul lunii octombrie, fiind posibil să devină o măsură permanentă care să fie înscrisă în programul de revizuire a Politicii Agricole Comune, prevăzut pentru anul 2008.

Însă pentru companiile europene din sectorul agro-alimentar, dependente de preţul materiilor prime, în special în cazul producătorilor de alimente de origine animală, UE trebuie să ia în consideraţie şi alte măsuri precum deschiderea frontierelor în faţa produselor din import. În opinia lor ar trebui să fie analizată posibilitatea eliminării taxei de 12 euro pe tonă pentru importul în UE al unui contingent de aproximativ trei milioane tone de grâu. "O astfel de măsură este posibilă. Însă va fi foarte greu să se revină la situaţia anterioară dacă va fi din nou cazul", a declarat o sursă din apropierea Comisiei.

Introdus în anul 2003, pentru a limita afluxul de grâu ieftin provenit din ţările din zona Mării Negre, contingentul de import de grâu în UE a fost acceptat şi de Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) în anul 2004 ca urmare a aderării la UE a celor 10 noi state membre. O altă posibilitate promovată de crescătorii de animale ar fi liberalizarea importurilor de porumb modificat genetic, disponibil la nivel mondial dar care nu are autorizaţie de a intra în UE din cauza reticenţelor unora din statele membre.

Ca urmare a condiţiilor meteo nefavorabile din sudul şi estul UE, dar şi în ţările mari producătoare de cereale din bazinul Mării Negre, preţul grâului european aproape s-a dublat în ultimele cinci luni pentru a ajunge, săptămâna aceasta, la valoarea record de 300 de euro pe tonă. În paralel, grâul american a depăşit precedenta valoare record, care data din 1996, ajungând la bursa de la Chicago la o cotaţie de peste opt dolari pentru un bushel (aproximativ 27 de kilograme), pe fondul cererii puternice venite de pe piaţa internaţională.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb