UE: Economia cipriotă ar putea reveni pe creştere în 2015

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 februarie 2014

UE: Economia cipriotă ar putea reveni pe creştere în 2015

Recesiunea profundă din Cipru pare că va fi depăşită, iar anul viitor ţara va înregistra din nou creştere economică, potrivit estimărilor Uniunii Europene, care avertizează însă în privinţa riscului decelerării.

Produsul Intern Brut (PIB) al Ciprului a scăzut cu 6% în 2013, iar Comisia Europeană anticipează că în acest an declinul va fi de 4,8%.

Conform autorităţilor de la Bruxelles, cererea internă din Cipru se va redresa şi va sprijini o oarecare creştere economică în 2015, când gospodăriile şi întreprinderile îşi vor uşura treptat povara datoriilor. UE estimează un avans economic de 0,9% în Cipru, în anul 2015, însă ritmul ar putea fi mai redus dacă micşorarea datoriei se dovedeşte a fi mai greoaie, iar rata şomajului nu va începe să scadă conform previziunilor.

Şomajul din Cipru este aşteptat să atingă un vârf de 19,2% în acest an, de la o medie de 16% în 2013, iar în 2015 este anticipat un nivel de 18,4%.

Ciprul aplică reforme economice severe, conform pachetului de salvare pe trei ani obţinut în 2013 de la Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. În schimbul celor 10 miliarde de euro de la creditorii externi, statul insular trebuie să privatizeze întreprinderile de stat, să diminueze cheltuielile publice şi să reducă mărimea sectorul bancar local.

Amintim că, potrivit datelor anunţate luna aceasta de banca centrală de la Nicosia, volumul creditelor neperformante din băncile cipriote se ridica, la finele lunii septembrie 2013, la 23 de miliarde euro, reprezentând 42,3% din totalul împrumuturilor din sistem. Cifra depăşeşte cu mult Produsul Intern Brut al Ciprului, de 17 miliarde euro.

"Gestionarea arieratelor şi restructurarea creditelor reprezintă cea mai mare provocare cu care se confruntă sectorul bancar din Cipru", a declarat guvernatorul Băncii Ciprului, Panicos Demetriades.

Conform băncii centrale, instituţiile de credit din Cipru au suficiente lichidităţi ca să absoarbă până la un anumit punct creditele neperformante, dar instituţia avertizează că se impun acţiuni rapide, întrucât nivelul acestor împrumuturi cu probleme va continua să crească.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb