UE: Infringement împotriva României pentru disfuncţionalităţi referitoare la apelul 112

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 29 noiembrie 2007

UE: Infringement împotriva României pentru disfuncţionalităţi referitoare la apelul 112

Comisia Europeană a decis ieri să trimită Polonia şi Letonia în faţa Curţii Europene de Justiţie şi a demarat procedura de infringement (încălcarea Tratatului de aderare) împotriva României, pentru întârzierile apărute în aceste ţări cu privire la introducerea numărului unic de apel 112, informează un comunicat al executivului comunitar. "Cetăţenii europeni care călătoresc fie în scopuri turistice fie din motive profesionale în ţările UE, trebuie să se poată baza pe capacitatea serviciilor de urgenţă de a-i localiza atunci când apelează la aceste servicii. În majoritatea statelor membre acest lucru este posibil şi de acea trebuie să ne asigurăm că sistemul funcţionează în mod corespunzător în toate statele membre", a declarat Comisarul European pentru Telecomunicaţii, Viviane Reding. În cazul României, Comisia a demarat procedura de infrigement prin trimiterea unei scrisori de notificare oficială. Luna trecută Comisia a demarat o procedură similară în cazul Bulgariei pentru că serviciul 112 nu este disponibil în această ţară.

În cazul Poloniei şi Letoniei, Comisia a decis să trimită aceste două state în faţa Curţii Europene de Justiţie deoarece nu au reuşit să asigure localizarea celui care utilizează telefonul mobil pentru a efectua un apel la serviciul 112. Ambele state au luat măsuri pentru a remedia această deficienţă însă implementare sistemelor necesare nu este încă în faza completă. Conform legislaţiei UE din domeniul telecomunicaţiilor, toate statele membre trebuie să ofere posibilitatea apelării gratuite a serviciilor de urgenţă prin utilizarea numărului unic de apel 112. În plus, trebuie să se asigure că operatorii de telecomunicaţii furnizează serviciilor de urgenţă informaţii legate de localizarea celui care efectuează un apel la 112 fie de pe telefonul fix de pe telefonul mobil.

MCTI se va implica în medierea relaţiei dintre operatori, ANRCTI şi operatorul sistemului pentru rezolvarea problemelor

Conform Legii 398/2002, Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei (MCTI) a fost responsabil cu implementarea Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă - 112 - obligaţie pe care a îndeplinit-o. Potrivit actului normativ, MCTI mai are obligaţia de a supraveghea că toţi operatorii publici de telefonie fixă să asigure primirea şi retransmiterea apelului de urgenţă de la orice post telefonic fix pe care îl operează şi să vegheze ca operatorii publici de telefonie mobilă să respecte obligaţia de primire şi retransmitere a apelului de urgenţă de la orice aparat telefonic pentru comunicaţii mobile, indiferent de tipul de serviciu folosit de utilizatorul respectiv.

Conform aceleaşi legi, operatorul Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă - 112 - este Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. Prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 70/2006 au fost aduse modificări Legii 304/2003 referitoare la Serviciul universal şi drepturile utilizatorilor cu privire la reţelele şi serviciile de comunicaţii electronice în vederea compatibilizării Serviciului 112 cu Directiva 2002/22/EC. Astfel, potrivit modificărilor, furnizorii de reţele publice de telefonie au obligaţia de a pune la dispoziţia Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă - 112 - informaţii privind localizarea apelantului, în măsura în care este tehnic posibil pentru toate apelurile către numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112.

Conform Legii 304/2003 modificate, instituţia responsabilă pentru a asigura informarea publicului despre existenţa şi modul de utilizare a numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112 în reţelele publice de telefonie este Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (ANRCTI). Tot ANRCTI este instituţia care, prin aceeaşi lege, sesizează nerespectarea prevederilor legale şi aplică sancţiuni contravenţionale. MCTI se va implica în medierea relaţiei dintre operatori, Autoritatea de Reglementare şi operatorul sistemului în scopul rezolvării cât mai urgente a problemelor ridicate în scrisoarea Comisiei Europene. n

NRCTI va investiga modul de îndeplinire de către operatori a obligaţiilor

"ANRCTI va controla modul în care operatorii de telefonie mobilă şi-au respectat obligaţia de a asigura accesul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), operatorul sistemului 112, la informaţiile privind localizarea apelantului şi va lua măsurile legale care se impun," a declarat Dan Georgescu, Preşedintele ANRCTI.

Prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.70/2006 privind modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul comunicaţiilor electronice şi serviciilor poştale, care a intrat în vigoare în octombrie 2006, furnizorilor de reţele publice de telefonie li s-a impus obligaţia de a pune la dispoziţia Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă (SNUAU) informaţii privind localizarea apelantului pentru toate apelurile de urgenţă către numărul unic 112, în măsura în care acest lucru este tehnic posibil. Neîndeplinirea acestei obligaţii constituie contravenţie şi se pedepseşte cu amendă contravenţională.

ANRCTI nu a fost sesizată până în prezent cu privire la eventuale probleme întâmpinate în ceea ce priveşte furnizarea informaţiilor de localizare a apelantului. Ca urmare a sesizării Comisiei Europene, ANRCTI va investiga în perioada următoare modul de îndeplinire de către operatori a obligaţiilor stabilite prin OUG nr.70/2006.

Prevederile legate de localizarea apelantului au fost introduse în actul normativ menţionat mai sus pentru a asigura alinierea completă a legislaţiei naţionale cu prevederile acquis-ului comunitar referitoare la acest subiect şi Comisia Europeană monitorizează atent respectarea acestora. Încă de la începutul acestui an, Comisia a declanşat procedura de infringement împotriva a cinci state membre - Italia, Lituania, Olanda, Portugalia si Slovacia, pentru că aceste state nu aveau încă sisteme pentru localizarea apelurilor la numărul unic pentru apeluri de urgenta 112.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb