UE mizează totul pe salvarea acordului nuclear cu Iranul

V.D.
Internaţional / 15 iulie 2019

Sursa foto: Twitter

Sursa foto: Twitter

Europenii sunt hotărâţi să mizeze totul pentru a salva Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, însă imposibilitatea de a ocoli sancţiunile americane le lasă puţine şanse să răspundă aşteptărilor Teheranului, au avertizat miniştrii de Externe ai stateleor membre UE reuniţi luni la Bruxelles, relatează AFP.

"Acordul nu este încă mort", iar UE vrea să dea Iranului "o posibilitate de a reveni asupra măsurilor care contravin angajamentelor pe care şi le-a asumat", a declarat şeful diplomaţiei britanice Jeremy Hunt la sosirea la o reuniune cu omologii săi din Uniune.

"Iranul a luat decizii rele ca reacţie la decizia rea a Statelor Unite de a se retrage din acord şi de a impune sancţiuni extrateritoriale ce afectează frontal avantajele economice pe care ţara le putea obţine de pe urma acordului", a deplâns francezul Jean-Yves Le Drian.

"Noi dorim ca Iranul să revină în acord" şi să-şi respecte angajamentele. a insistat el.

Europenii deplâng decizia Teheranului de a produce de-acum uraniu îmbogăţit la cel puţin 4,5%, un nivel interzis de acord. Ei vor să creadă că această decizie este reversibilă. Însă teheranul aşteată de la europeni "măsuri practice, eficiente şi responsabile" în vederea salvării acordului.

Este "irealist" să se aştepte ca Iranul "să revină la condiţiile de dinainte de 8 mai 2019", fără ca europenii să facă "dovada voinţei lor politice şi a capacităţii lor" de a permite ca Iranul "să beneficieze în practică" de acord, a avertizat la rândul său un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe Abbas Moussavi, citat ntr-un comunicat.

"Dacă europenii şi americanii nu vor să acţioneze conform angajamentelor lor, noi, la rândul nostru, reducându-ne angajamentele, contrabalansăm acest lucru şi vom reveni la situaţia de acum patru ani", a avertizat purtătorul de cuvânt al Organizaţiei Iraniene a Energiei Atomice (OIEA) Behrouz Kamalvandi, citat de agenţia oficială iraniană de presă Irna.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb