UE nu va amâna acordul de liber-schimb cu Ucraina, la presiunile Rusiei

Elena Deacu
Internaţional / 7 mai 2015

Rusia cere amânarea acordului de liber schimb cu Ucraina, însă Uniunea Europeană nu va ceda acestor presiuni, a declarat comisarul european pentru Comerţ , Cecilia Malmstrom, transmite AFP.

UE intenţionează să implementeze din 2016 Acordul de liber-schimb cu Ucraina, în pofida presiunilor Rusiei, potrivit unui proiect de comunicat pregătit pentru summitul Parteneriatului Estic, documentul oferind perspective neclare pentru Republica Moldova. Declaraţia comună prevede intrarea în vigoare a Acordului de liber-schimb cu Ucraina începând de la 1 ianuarie 2016, un termen amânat deja cu un an din cauza presiunilor Rusiei.

"Nu Rusia decide, Uniunea Europeană, statele membre, ucrainenii, Juncker, toţi au spus că data este 1 ianuarie 2016", a declarat Malmstrom, astăzi, la sosirea în Bruxelles, unde participă la o reuniune a miniştrilor europeni ai Comerţului.

"Suntem de acord să discutăm cu ruşii despre dificultăţile de ordin practic. O vom face. Dar data este 1 ianuarie 2016", a subliniat ea.

După o întâlnire cu şase ţări membre al Parteneriatului estic al UE, Malmstrom a precizat că l-a invitat pe ministrul rus al Economiei, Alexei Uliukaiev, şi pe şeful diplomaţiei ucrainene, Pavlo Klimkin, la o întâlnire în dată de 18 mai la Bruxelles, "pentru a vedea dacă se pot folosi anumite flexibilităţi ale acordului pentru a răspunde îngrijorărilor Rusiei".

Acordul de liber-schimb reprezintă componenta comercială a acordului de asociere între UE şi Ucraina, semnat în iunie 2014. Iniţial trebuia să intre în vigoare încă din noiembrie anul trecut dar europenii au decis să amâne data după încheierea unui prim armistiţiu în estul Ucrainei, în septembrie.

Acordul de liber-schimb este principalul subiect de dispută între Rusia şi Occident, semnarea documentului fiind unul dintre factorii care au generat anexarea Crimeei şi conflictul separatist din estul Ucrainei, soldat cu 6.200 de morţi în ultimul an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb