UE promite înăsprirea reglementărilor privind derivatele financiare

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 iulie 2010

UE vrea transparenţă, control şi standardizare în tranzacţiie cu derivate financiare.

UE vrea transparenţă, control şi standardizare în tranzacţiie cu derivate financiare.

Comisarul european pentru servicii financiare, Michel Barnier, a promis înăsprirea reglementărilor privind derivatele financiare, printre care CDS-urile (credit default swaps) şi vânzarea fără prevalidare (naked short selling).

Prezent la o întâlnire pe teme economice, desfăşurată în Franţa, la Aix-en-Provence, Michel Barnier a declarat: "Nu am menţionat niciodată o interdicţie, chiar dacă aceasta este o opţiune la care lucrăm. Ne vom consulta, în special în problema naked short-selling-ului. Este o opţiune pe care o studiem cu seriozitate. Vreau transparenţă, control şi standardizare".

Comisarul european a menţionat că UE este "pe ultima sută de metri" în privinţa reglementărilor, astfel că urmează votul normativelor referitoare la activitatea fondurilor speculative şi a fondurilor cu capital de risc. Ţările UE ar trebui să ajungă la un acord privind aceste reglementări în septembrie.

Barnier a precizat că guvernele europene încă dezbat reglementările pentru părţile din afara Europei. "Suntem aproape de un acord", a conchis oficialul european.

Amintim că, în luna mai, autoritatea de supraveghere a sistemului financiar german, BaFin, a anunţat interzicerea short selling-ului de obligaţiuni guvernamentale ale statelor din zona euro şi a acţiunilor primelor zece mari societăţi financiare germane.

Totuşi, guvernul german a renunţat la o parte din planurile sale iniţiale. Interzicerea derivatelor este, acum, o opţiune pe care Guvernul "o poate implementa prin decret, dacă situaţia o va impune".

Anterior, executivul german intenţiona să interzică toate derivatele în euro.

Vânzarea în lipsă (short selling) este un instrument financiar care permite unui investitor să vândă, prin intermediul bursei, acţiuni fără să le deţină în mod propriu, însă trebuie să le "împrumute" de la cineva, de exemplu de la o bancă sau casă de brokeraj. O altă metodă este cea denumită "naked short selling", prin care acţiunile sunt vândute fără ca traderul sa pregătească întâi "împrumutul". Unii investitori folosesc aceste instrumente ca să parieze pe falimente de ţară.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb