UE s-a dus în China cu vrerea ce-a voit şi a văzut ce înseamnă aroganţa neputincioasă

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 decembrie 2023

De la stânga la dreapta: Charles MICHEL (Preşedintele Consiliului European), Xi JINPING (Preşedintele Chinei), Ursula VON DER LEYEN (Preşedintele Comisiei Europene), prezenţi la summitul EU-China din această lună, care a avut loc la Beijing. (Sursa foto: newsroom.consilium.europa.eu)

De la stânga la dreapta: Charles MICHEL (Preşedintele Consiliului European), Xi JINPING (Preşedintele Chinei), Ursula VON DER LEYEN (Preşedintele Comisiei Europene), prezenţi la summitul EU-China din această lună, care a avut loc la Beijing. (Sursa foto: newsroom.consilium.europa.eu)

Călin Rechea

Dacă mai era nevoie şi de alte dovezi ale ruperii complete de realitate a liderilor europeni, acestea au fost oferite de ultima vizită la nivel înalt în China.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, şi-au pregătit, probabil, din timp cererile imperative pe care urma să le prezinte preşedintelui Xi Jinping.

Trebuie să fie fascinant, nu doar pentru psihologi, studiul unei astfel de iluzii a grandorii, mai ales când este supusă testului realităţii.

În cadrul discuţiilor caracterizate drept "deschise" de oficialii de la Beijing, "cele două părţi au discutat probleme precum diferendele comerciale, cooperarea în domeniul schimbărilor climatice şi războaiele din Ucraina şi Gaza, dar nu au obţinut progrese majore", după cum scrie Financial Times.

Oare chiar a aşteptat cineva progrese majore? Iar dacă răspunsul este negativ, de ce au mai consumat Charles şi Ursula o cantitate aşa de mare de combustibil şi au lăsat atâtea emisii de CO2 şi alte gaze toxice în urmă?

Preşedintele Xi Jinping ştia că negocierile cu UE nu au sens, deoarece orice rezultat important are nevoie de aprobarea suzeranului pentru a fi pus în aplicare, iar o minimă logică arată că negocierile se fac doar autorităţile de la Washington.

În ceea ce priveşte relaţiile economice dintre UE şi China, acestea s-au dezechilibrat substanţial în ultimii ani, pe fondul creşterii explozive a deficitului comercial.

Datele de la Eurostat arată că deficitul din relaţiile bilaterale UE - China a crescut până la 396,5 miliarde de euro în 2022, de la 250,4 miliarde în anul precedent, în condiţiile în care importurile din China au crescut cu 32,3%, până la 627 de miliarde de euro, iar exporturile UE în China au crescut cu 3,2%, până la 230,5 miliarde de euro (vezi graficul).

UE s-a dus în China cu vrerea ce-a voit şi a văzut ce înseamnă aroganţa neputincioasă

Limitarea accesului companiilor europene pe piaţa Chinei, tratamentul preferenţial aplicat companiilor chineze de autorităţile de la Beijing şi supracapacitatea de producţie din China au fost prezentate de preşedintele CE drept cauze principale ale creşterii explozive a deficitului comercial, după cum scrie FT.

"China nu poate fi considerată responsabilă pentru această evoluţie a schimburilor comerciale", a replicat Wang Lutong, director general pentru afaceri europene în cadrul Ministerului de Externe de la Beijing, iar apoi a prezentat ultimele datele, pentru 11 luni din 2023, care arată o scădere a deficitului comercial bilateral cu circa 17% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Oficialul chinez a subliniat că "multe industrii din China s-au dezvoltat pe baza inovaţiilor", iar apoi a amintit că în domeniul automobilelor electrice şi UE cheltuieşte miliarde pentru subvenţionarea producătorilor de baterii.

"Dacă doriţi ca noi să sprijinim UE în cadrul tranziţiei verzi, atunci nu adoptaţi măsuri protecţioniste - este alegerea voastră", a mai precizat Wang Lutong.

Inconsistenţa acuzaţiilor lansate de oficialii UE a fost evidenţiată de un alt oficial chinez. "Dacă UE impune restricţii aspre asupra exporturilor de înaltă tehnologie pe de o parte, iar pe de altă parte speră să crească drastic exporturile către China, asta mă tem că nu are sens", a subliniat Wang Wenbin, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, conform unui articol al publicaţiei online Politico.

China este interesată de maşinile de litografiere produse de compania olandeză ASML, dar cele mai noi, bazate pe tehnologia EUV (Extreme ultraviolet lithography), nu pot fi exportate în China din cauza sancţiunilor impuse la presiunile guvernului american.

Wang Wenbin a mai precizat că o parte a profiturilor generate de excedentul comercial al Chinei aparţine companiilor europene cu operaţiuni în China, în condiţiile în care o treime din producţia companiilor europene din China a fost exportată în UE.

"Creşterea accelerată a deficitului comercial bilateral a fost determinată mai ales de preţurile energiei şi de factorii geopolitici", a mai accentuat oficialul chinez, care a mai amintit că "UE se confruntă cu o creştere explozivă a preţurilor energiei după ce a decis să impună un embargo asupra importurilor de petrol şi gaze din Rusia".

În aceste condiţii, autorităţile şi companiile din UE trebuie să găsească ceva considerat de valoare în China pentru a creşte exporturile şi să ceară permisiunea Washingtonului pentru eliminarea sancţiunilor, astfel încât să poată fi reduse dezechilibrele comerciale.

Mai mult ca sigur că autorităţile de la Beijing nu sunt interesate de "exportul" lecţiilor sforăitoare despre democraţie şi drepturile omului, mai ales când au văzut, din perspectiva unui regim acuzat de toate încălcările drepturilor omului, că măsurile totalitare sunt adoptate tot mai mult şi în "grădina" despre care vorbea nu demult comisarul pentru relaţii externe al Comisiei Europene, Josep Borrell.

Dincolo de măsurile adoptate în vremea pandemiei, care au fost aproape să transforme UE într-un lagăr digital, în care "cetăţenii" sunt supravegheaţi permanent şi a căror aplicare încă se urmăreşte, este incalificabilă şi inacceptabilă limitarea libertăţii de exprimare, justificată prin lupta contra dezinformării.

Pe fondul politicilor economice şi energetice actuale, care determină scăderea accelerată a competitivităţii Uniunii Europene, menţinerea tendinţei de creştere a deficitului bilateral este inevitabilă.

De parcă cererile imperative privind schimburile comerciale nu ar fi fost de ajuns, liderii UE i-au cerut preşedintelui Xi Jinping să nu îl mai susţină pe Putin în războiul din Ucraina şi au ameninţat că vor impune sancţiuni imediate împotriva a 13 companii care exportă în Rusia bunuri care pot fi utilizate şi în scopuri militare.

În faţa acestui "ordin", Wang Lutong a precizat că "politicienii europeni ne spun că trebuie să vorbim cu Rusia, trebuie să vorbim cu preşedintele Putin despre retragerea soldaţilor", dar par să uite că "Rusia este o naţiune suverană foarte independentă", iar "preşedintele Putin ia decizia pe baza propriului interes şi a considerentelor de securitate naţională".

Oare au "prins" liderii europeni nuanţa cu "naţiune suverană foarte independentă"? Este greu de crezut. În fond, astfel de "ameninţări" au fost lansate şi la adresa liderilor unor ţări mult mai mici, chiar şi foste colonii ale puterilor europene, iar răspunsurile au fost devastatoare pentru încrederea de sine a europenilor "mistuiţi" de pasiunea misiunii lor civilizatoare.

Pe marginea ameninţărilor lansate la adresa companiilor chineze, Zheng Zeguang, ambasadorul Chinei în Marea Britanie, a precizat că "guvernul chinez va lua măsuri ferme şi puternice pentru a apăra drepturile şi interesele legitime ale întreprinderilor chineze", iar "orice acţiune care dăunează intereselor Chinei va primi un răspuns ferm", după cum scrie Asia Times.

"China se opune încălcării principiilor de bază ale economiei de piaţă, politizării şi transformării problemelor economice şi comerciale în probleme de securitate", a subliniat şi premierul chinez Li Qiang după întâlnirea cu Ursula von der Leyen şi Charles Michel.

În timp ce liderii UE îşi expuneau aroganţa neputincioasă la Beijing, preşedintele Putin declara, în cadrul forumului "Russia Calling!" organizat de VTB Bank, că "nu avem limite în ceea ce priveşte cooperarea cu China, inclusiv în sfera militară".

"Cu gândul la perspective, la viitoarea ordine mondială, la asigurarea necondiţionată a securităţii noastre, ne îndepărtăm de relaţiile tradiţionale în acest domeniu, de cumpărare - vânzare. Ne gândim la viitor, ne gândim la tehnologie", a mai precizat preşedintele Rusiei, conform transcrierii prezentate pe site-ul Kremlinului.

Este greu de crezut că actualii lideri europeni şi actuala clasă politică din Europa pot înţelege implicaţiile unei astfel de cooperări. Punctul de vedere comun pare să fie că Rusia este condamnată la o relaţie de vasalitate faţă de China.

Dar dacă este vorba, de fapt, de un marş inexorabil către construirea "insulei lumii" despre care a scris Halford John Mackinder la începutul secolului trecut, un proces care a fost amânat până acum de două războaie mondiale şi de un război rece?

Opinia Cititorului ( 50 )

  1. ...

    1. ...

      Europa se transforma pe zi ce trece intr-o tară de mâna a treia. După ce secole in șir a dominat globul, a jefuit unde și ce a vrut, a făcut sclavi, a vândut oamenii din africa după bunul plac, a cărat tone de aur, i-a invadat pe chinezo cu opiu, Europa a fost degradată și așezată la remorca americii. China doar constată că nu are sens să discute cu cei doi saltimbanci. Dacă măscăricii ne ceartă și cu China, europa moare de foame.

      si momgoli au jefuit mai grav...

      s c c r e t 

      Deocamdata, China are nevoie mai mare de UE decat invers. Asa ca nu este cazul sa faca prea multe arogante cu ”batranul” continent.

      Veteranul Kyle Bass spune ca sistemul bancar chinez este in cadere libera iar pierderile din imobiliare vor ajunge la peste 4000 mld dolari. Investitiile straine scad si capitalul strain paraseste China. 

      Peste 12 milioane de familii de chinezi tineri au platit avansul si inca nu si-au primit locuintele. Daca ii punem si pe parintii copiilor unici, asta inseamna ca peste 70 milioane de persoane si-au pierdut economiile de-o viata si platesc chiar si credite la banca si nu se stie daca vor intra vreodata in posesia locuitelor aflate in constructie.

      Somajul la tineri a ajuns la 25%, iar pesimismul domina economia militarista a Chinei.  

      Ma bucur sa vad ca sunt si oameni care gandesc cu propriul creier.

      "ma bucur" ca exista oameni rautaciosi care se bucura la ideea falsa de altfel, ca tara lor si uniunea din care fac parte, a "decazut"

      da, nu e perfect in vest, dar nu va vad emigrand in ruzzia, china. doar vesnicii nemultumiti de orice. 

      “Europa moare de foame”:-)? Chinezii importa 40% din necesarul de hrana…cand o sa “moara Europa de foame” nu va mai fi nici un chinez la verticala:-)

      Ai zis 40% din burtă cum zic copii un catralion. Nu există țară care să producă cât să dea Chinei atât. Mai mult, China exportă mâncare în toată lumea, inclusiv în Romania.

      si ce buna e... o evit total

      nu mai suntem in 1989, sa-l credem pe george; poate cei sub 45 de ani.

      stim ce invatamant am avut si ce avem acum.

      inovatiile, inventiile si disciplina sunt diferenta. 

    Nu cred ca putem vorbi de aroganta UE. E important sa existe contacte la nivel inalt chiar daca progresele sunt lente, poate chiar nesemnificative. E evident insa ca UE are de suferit la capito;ul diplomatie.

    ...

    1. Puțică răbdare. Timpul le arată pe toate.

      Si dupa ce s-au certat, Israel incepe sa dea drumul la apa in conductele din Gaza.

    Ce ți-e și cu istoria asta, cum se întoarce.

    Acum China "comunistă" reproșează coanei Europa întruchipata de buimaca Ursula că încalcă principiile de bază ale economiei de piață. 

    Încolo, de visul de aur al omenirii, drepturile omului LGBTQXYZ nu au discutat nimic? 

    Sau chinezii au adoptat și ei o poziție modernă în această chestiune? :) 

    Măcar în această problemă gravă să fi căzut de acord. 

    1. :):)

    Parca se adeverește zicala asta: "Vremurile grele creează conducători puternici, Conducătorii puternici creează vremuri bune. Vremurile bune creează conducători slabi. Și conducătorii slabi creează vremuri grele."

    1. Exact așa pare

    Pana una alta, lucruri care inainte scria pe ele "made in china", acum scrie "made in eu". problema care o vad eu la chinezi, si aia ramane, daca americanul, sau europeanul , japonezul , coreanul, se straduieste sa faca cel mai bun produs posibil pt client, adica de-aia are succes, mercedes, apple, nike, tesla, samsung, john deere etc, pt ca totul e facut pt consumatorul final, pt ca tu sa te indragostesti pur si simplu de acel produs. si banii vin dup-aia.

    ati vazut vreun produs made in china care sa fie facut asa? in afara de pret mai mic, ce calitati au chinezariile?  

    1. Am vazut produsele enumerate mai sus ,produse cu subansamluri sau in intregime in China

      Da, sunt fabrici care produc acolo, cum e la noi ford, sau toate fabricile ce produc componente masini in RO, dar produsul e conceput de europeni, americani etc, si doar fabricat in china, ca e forta de munca ieftina.

      Nu mai e mult si vin robotii pe scara larga si s-a dus si acest avantaj cu forta de munca.

      Cumpar made in romania, sau made in eu. sau us, japan, correa de sud. nu mai cumpar made in china de cand suntem in razboi economic cu ei. pt ca acolo suntem. 

      Un up date al informațiilor despre ce produce China și calitatea chinezariilor nu ar strica.

      Ne-au depășit. 

      ia tu chinezarii, ca-s bune. las ca noi ne multumim cu mercedes , tesla sau apple, adidas, si astea.

      China investește mult în cercetare , Huawei este la fel de bun ca ,, supralicitatul " iPhone. În America Hollywoodul și marketingul produce cel mai mult.

      da, stiu ai prefera sa primesti de craciun un huawei nu un iphone :))

    De dragul banilor, Vestul a școlarizat pe oricine a avut bani sa plătească. Din lăcomie, Vestul a mutat imense capacități de producție in țările cu forța de muncă ieftină. Acum discipolii și-au depășit profesorii. Vesticii ar trebui să fie mândri pentru reușita lor. ...și să se concentreze în continuare pe teme importante: mediu, lgbd, Eurovision, canabis, greieri, fotbal, lifestyle...

    1. cum e sa vezi numai lucrurile negative si nimic din ce e pozitiv?

      cred ca e naspa 

    Universitari ,cercetatori ,economisti ,inclusiv publicul larg au reactionat cu spaima la politicile impuse lumii de grupul G7 timp de 2 ani ,pentru ca era foarte clar ca lovea si distrugea practic competitivitatea europenilor . Plus ca se exportau catre Europa niste dezechilibre si consecinte monetare ale unor excese politizante din SUA. Toata lumea (desi cu informatii partiale si tarzii) intuia unde se va ajunge ,liderii EU s au aruncat cu capul inainte in seriile de sanctiuni si ruperi de relatii comerciale care nu mai pot fi refacute . In felul acesta au renuntat la pozitia lor la masa globala unde se negociaza puterea economica ,comerciala si militara . Au renuntat la drepturile si buna starea a 500 mil de oameni din EU fara nici o pozitie de negociere ,si cu incalcarea de jure si de facto a tratatelor EU a caror menire si esenta e preventia razboiului si descurajarea beligerantei intre natiunile continentului . Situatia trista de acum e rezultatul aplicarii fara pic de rezistenta si razgandire,a politicilor pe care le au decis altii ca sa i favorizeze pe ei . Citez din articol ' UE trebuie să găsească ceva considerat de valoare în China pentru a creşte exporturile şi să ceară permisiunea Washingtonului pentru eliminarea sancţiunilor, astfel încât să poată fi reduse dezechilibrele comercial' Pai parca erau in relatie egala ,la paritate cu SUA ,au ajuns sa fie patronati ,tutelati ,vanduti si cumparati de altii (ca sunt alte puteri regionale care abia asteptau momentul asta ) ?! Nu asta e esenta EU ,nu asta au votat europenii si nu asta vor accepta europenii indiferent de explicatii.

    1. asta e propagand rusa: dezbina si cucereste.

      nu tine. 

    Deficitele comerciale enorme înregistrate de SUA și UE în relația cu China i-au alarmat pe liderii lor incapabili să le reducă! Chinezăriile și alte produse de înaltă calitate nu mai ajung în România ci în Vest. Cei care râd de chinezării ar trebui spună mâna pe DEX și să afle definiția oficială a cuvântului respectiv!

    1. propanganda rusa sa se mai informeze si sa vada ca importurile americane din china au scazut cu 15% numai anul asta, si e abia inceputul.

      productia se muta inapoi acasa, sau in alte tari , gen India.

      bye bye china 

    Si chinezii fac protectionism, doar se dau loviti in aripa. De exemplu, e interzis sa intri cu tesla in parcarea oricarei institutii publice, si se cam subintelege, dc esti functionar public iti iei geely. L fel, functionarii publici nu mai au voie sa mai cumpere Iphone. sa ia huawei, ca e local.

    Economia Chinei este in scadere .Capitalul pleaca din China iar accesul la tehnologia occidentala este limitat .China nu reprezinta politic ,militar sau cultural o alternativa pentru noi europenii .China este blocata .Nu poate ataca militar pe nimeni nu poate iesi din perimetrul ei existentialist decit daca este lasata de Occident .Priviti harta .

    1. China,o civilizație de mii de ani nu mai are nevoie de tehnologie occidentale . Du-te să vezi unde au ajuns în 30 de ani,eu am văzut.La început au copiat da sint mai harnici decât vestul și acum au invenții mai multe decât cei din occident.Au făcut trenuri rapide de care America nici nu visează.

      Mai stiu eu o tara din estul europei unde toate erau la superlativ pana s-au rupt relatiile si vreo cateva decenii au avut de suferit. Parcere subiectis et debellare superbos

    Fratilor,

    problema este ca China este pe un trend evident ascendent, 

    din toate punctele de vedere (economic,stiintific,militar.. .), 

    pe cand Europa a luat la vale rau de tot,in ultimii 20 de ani a pierdut

    34% din forta economica si comerciala pe care l-a detinut !! 

    1. Asa se vede Europa din hungaristan:-)?

      Asta doar tu vezi si crezi!

      noi, romanii ne tragem din daci si romani. de-aia ne numim, Roman ia, de-aia limba noastra se numeste roman a. de-aia pricepem si invatam usor limbile latine, italiana, franceza, spaniola, etc. locul nostru e in Europa, la bine si la rau, nu la mancatorii de pisici cu ochi alungiti. capisci?

      China nu mai fură înaltă tehnologie, o produce deja de mulți ani. Anual aproape 100 000 de studenți chinezi termină studiile la cele mai bune universități din SUA și mai mult de jumătate revin in China. Bugetul Chinei în domeniul spațial este deja de două ori mai mare decât cel al NASA și este numai un exemplu. Toate marile companii chinezești au bugete uriașe , mult mai mari decât cele europene în cercetare -dezvoltare și rezultatele se vad. Concluzia: Asia va domina lumea în viitorul apropiat.

      fara nici un dubiu,de stapanesc americanii si europenii mai nou,tiparirea de bani cu inversunare,in cativa ani,atractivitatea $ si eur vor scadea si atunci,ne suim pe trotineta electrica si la vale,tot la vale!

      cu oameni ca voi, tot ce-i posibil

      Ziarul Financiar ; "Alarmele au început să sune în sistemul bancar german

      şi în cel austriac. BCE avertizează că stabilitatea băncilor europene este 

      ameninţată de anemia economică, de suprataxare şi de griparea pieţei 

      imobiliare" si "politic corect" de inarmare si razboi nici nu aminteste. 

      Recesiune în UE în 2023. Mario Draghi, fostul şef al BCE: Este sigur !!! 

      Eurostat : PIB UE/2009 = 11 808 717 milioane euro

      PIB UE/ 2023 = 3 876 810 milioane euro 

      fratilor, cifrele oficiale nu mint,propaganda da

      corectare = PIB UE 2022 =13.424.177,

      pret 1 L benzina 2005 = 3,37 lei

      pret 1 L benzina 2023 = 6,94 lei  

      15,9 triliarde euro pib ue 2022

    ... daca-i votezi e democratie ... daca nu-i votezi esti extremist sau populist sau extraterestru ... ma intreb cine i-a votat pe cei doi ce reprezinta europa?! ... problema e mult mai simpla ... banul la ban trage ...

    1. ... opina pe aci cineva acu v-un an ca mareatea strategie consta in a atrege rusia de partea europei (vestului) ... daca nu ma insteala memoria cred ca am rapuns politicos (indirect) ca le urez succes ... acu se pare ca vor sa curteze china ... dupa gafa de la san francisco au trimis polit-bureau-ul, de parca china nu ar avea experienta mai vasta ...

      mai simplu spus ... orice forma de contestare a puterii/discursului oficiale sunt apreciate a fi "atac la adresa democratiei" (in occident) ... ma intreb daca tocmai in asta consta democratia?! (demos=popor, crates=putere) ... si dupa ce-i acuzi pe altii de autocratie (totalitarism, dictatura, iliberalism etc.) ... te duci sa-i inveti despre democratie?! ... pentru ca daca-i vorba de bani, problemele se rezolva mai simplu pe whatsapp ... la urma urmei deplasarile produc gaze cu efect de sera ..

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb