Uniunea Europeană (UE) şi-a asigurat o cantitate suficientă de gaze pentru această iarnă, dar s-ar putea confrunta cu un deficit anul viitor, dacă Rusia reduce şi mai mult livrările, a anunţat astăzi Fatih Birol, şeful Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), cerând guvernelor să acţioneze mai rapid pentru a economisi energie şi a extinde regenerabilele, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
Chiar dacă Rusia a redus livrările de gaze anul acesta, Europa a evitat un deficit sever şi a început iarna cu cantităţi importante în facilităţile de stocare a gazelor, datorită în mare parte măsurilor de urgenţă adoptate de UE pentru umplerea depozitelor, dar şi a vremii blânde. În plus, preţul ridicat al gazelor a redus cererea. Dar anul viitor Europa s-ar putea confrunta cu riscuri semnificativ mai ridicate.
Dacă Rusia nu va mai livra nici cantităţile reduse de gaze pe care le livrează acum Europei, iar cererea de gaze în China se redresează după restricţii, UE s-ar putea confrunta cu un deficit de 27 miliarde metri cubi (bcm) de gaze în 2023, avertizează Agenţia Internaţională a Energiei. Conform datelor UE, consumul total de gaze al blocului comunitar s-a situat anul trecut la 412 bcm.
"Aceasta este o dificultate semnificativă", a afirmat Fatih Birol la o conferinţă de presă cu Comisia Europeană, la Bruxelles. Acesta a adăugat că fără măsurile de urgenţă adoptate de UE, deficitul ar fi fost de aproximativ 60 miliarde metri cubi de gaze. El a cerut UE campanii mai bune pentru a încuraja consumatorii să folosească mai puţină energie.
Potenţialul deficit poate fi evitat prin extinderea subvenţiilor şi a politicilor menite să economisească energia, prin renovarea locuinţelor prost izolate şi înlocuirea centralelor care folosesc combustibili fosili cu pompe de căldură, în timp ce continuă planurile UE de majorarea semnificativă a regenerabilelor, apreciază IEA.
Aprovizionare cu gaze a blocului comunitar "este sigură pentru această iarnă", iar UE se pregăteşte pentru următoarea, a afirmat preşedintele CE, Ursula von der Leyen.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.12.2022, 19:58)
Ca va fi probleme am inteles,
dar despre preturi de ce nu vorbeste nimeni,
ca si omul de rand sa inteleaga ce se intampla
si mai ales ce va vi in viitor
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.12.2022, 20:47)
Are, in schimb, un mare excedent de "gaze ideologice" de factura marxista!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.12.2022, 00:29)
Exista mai multe modalitati de a incalzii apartamentele:
1. un om genereaza aproximativ aproximativ 150W caldura, in fiecare camera se poate baga cate 2 migranti langa cel bastinas, deci 3x 150W = 450W
2. sa se reduca populatia europei la un sfert prin diferite "vaccine"
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.12.2022, 05:58)
se reduce natural, vezi Romania, nevaccinati si cu numar de decese care depaseste numarul de nasteri