UE şi Asia de Sud-Est ar putea încheia un acord de liber schimb în 2009

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 mai 2006

Uniunea Europeană ar putea încheia un acord de comerţ liber cu Asociaţia Ţărilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) la începutul anului 2009, anunţă comisarul european pentru comerţ, Peter Mandelson. "Dacă totul va decurge bine, ar trebui să avem capacitatea de a derula negocierile în materie şi să ajungem la o înţelegere UE-ASEAN pînă la finele lui 2008, începutul lui 2009", a afirmat Mandelson săptămîna trecută, la Kuala Lumpur.

Comisarul a precizat că va recomanda Uniunii Europene să înceapă negocierile pentru reducerea taxelor vamale, res-pectiv relaxarea regulilor în relaţiile comerciale şi investiţionale cu ASEAN. Un acord comercial cu UE, a doua piaţă de des-facere pentru ASEAN, după SUA, va ajuta statele din regiune, dar şi ţările europene să-şi intensifice relaţiile comerciale şi investiţionale.

ASEAN, care cuprinde zece state membre, a stabilit, în 2004, să accelereze reducerea taxelor vamale în vederea înfiinţării unei pieţe comune pînă în 2012. Deja, ASEAN are acorduri de liber schimb cu Japonia, China, India şi Australia.

În 2005, ASEAN a importat din UE bunuri în valoare de 44,9 miliarde de euro (57,2 miliarde de dolari), exportînd în regiune produse de 70,5 miliarde de euro, conform cifrelor UE. Majoritatea produselor cumpărate, respectiv vîndute de cele două părţi, au fost echipamente de telefonie şi birotică.

Peter Mandelson consideră că ţările asiatice trebuie să înlăture numeroase obstacole normative, bariere non-tarifare, care le afectează relaţiile comerciale.

Formată în 1967, ASEAN are un Produs Intern Brut de 800 de miliarde de dolari şi cuprinde o populaţie de 558 milioane de persoane. Comerţul total al regiunii depăşeşte 1.000 de miliarde de dolari. Ţările membre ASEAN sînt: Indonezia, Thailanda, Malaiezia, Singapore, Brunei, Filipine, Cambogia, Laos, Myanmar şi Vietnam.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb