UE şi SUA cer în Consiliul de Securitate o anchetă privind avionul deturnat în Belarus

J.P.
Internaţional / 27 mai 2021

UE şi SUA cer în Consiliul de Securitate o anchetă privind avionul deturnat în Belarus

Şase membri ai Consiliului de Securitate al ONU - Estonia, Franţa, Irlanda, Norvegia, Marea Britanie şi Statele Unite - au condamnat miercuri deturnarea de către Belarus a avionului civil în care se afla jurnalistul Roman Protasevici, spunând că este "un atac flagrant împotriva siguranţei aviaţiei civile internaţionale şi a securităţii europene", relatează Reuters, citat de Digi24.

Pe de altă parte, Minskul a acuzat Franţa de "piraterie aeriană" pentru că nu a permis accesul unui avion în spaţiul său aerian.

Declaraţia comună a celor 6 a fost emisă după ce Estonia, Franţa şi Irlanda au pus subiectul pe agenda unei sesiuni private a Consiliului de securitate al ONU, format din 15 membri.

Cele şase ţări au solicitat, de asemenea, o anchetă a Organizaţiei Aviaţiei Civile Internaţionale asupra incidentului şi eliberarea jurnalistului disident, care a fost arestat după deturnarea avionului.

Totuşi, o acţiune din partea Consiliului de Securitate este puţin probabilă, spun diplomaţii, deoarece Rusia poate proteja Belarusul, o ţară aliată, folosindu-şi dreptul de veto.

Pe de altă parte, Belarusul a acuzat Franţa de "piraterie aeriană" pentru că a refuzat accesul în spaţiul său aerian pentru un avion care zbura pe ruta Minsk-Barcelona, forţând aeronava să se întoarcă din drum.

"Este un fapt absolut scandalos şi un act imoral. Sincer, este piraterie aeriană", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Belarus, Anatoli Glaz.

Acest incident vine la trei zile după devierea la Minsk a unui avion care zbura de la Atena la Vilnius, la bordul căruia erau Roman Protasevici şi partenera sa, care au fost arestaţi, provocând noi sancţiuni din partea UE.

Avioanele companiilor din Belarus nu vor mai avea voie să zboare în spaţiul aerian al Uniunii Europene şi nici nu vor avea acces pe aeroporturile din UE, potrivit propunerii adoptate de în Consiliul European.

Polonia a anunţat că a adoptat decizia de a interzice zborurile din Belarus în spaţiul său aerian.

"Consiliul de Miniştri a adoptat o interdicţie privind intrarea în spaţiul aerian polonez a aeronavelor utilizate de companiile din Belarus", a scris purtătorul de cuvânt al guvernului, Piotr Muller, pe Twitter.

Polonia are o frontieră întinsă cu Belarusul, iar această interdicţie ar urma să aibă un efect major asupra zborurilor din Belarus către vestul Europei.

Şi companiile aeriene europene au reacţionat la deturnarea avionului de către regimul Lukaşenko. Companii precum Air France şi Lufthansa au anunţat că avioanele lor nu vor mai trece prin spaţiul aerian al Belarusului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb