UE solicită companiei AstraZeneca să livreze vaccinurile produse inclusiv în fabricile din Marea Britanie

J.P.
Internaţional / 28 ianuarie 2021

UE solicită companiei AstraZeneca să livreze vaccinurile produse inclusiv în fabricile din Marea Britanie

Reprezentanţii Uniunii Europene cer companiei AstraZeneca să livreze inclusiv doze de vaccin împotriva Covid-19 produse în cele două fabrici din Marea Britanie. Comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, susţine că fabricile britanice sunt incluse în contractul de precomenzi încheiat între UE şi compania farmaceutică şi trebuie să furnizeze serurile stabilite.

AstraZeneca nu ar intenţiona să livreze în primul trimestru din 2021 decât un sfert din numărul de doze promis iniţial Uniunii Europene, notează AFP, citată de Agerpres.

Conform contractului cu UE de până la 400 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca/Oxford, firma britanică trebuie să producă în patru fabrici pentru a asigura cantităţile necesare. Dintre acestea, două se află pe teritoriul Uniunii, dintre care una în Belgia, şi două în Regatul Unit, mai scrie sursa citată.

"Daţi-mi voie să fiu clară: nu există o ierarhie a acestor fabrici în contract, nicio diferenţiere între siturile din Regatul Unit şi cele din UE", a subliniat comisarul european pentru sănătate. "Fabricile britanice sunt incluse în contractul de precomenzi şi de aceea trebuie să furnizeze dozele aşteptate", a mai spus Stella Kyriakides.

AstraZeneca: producţia fabricilor din Regatul Unit este rezervată pentru britanici

Oficialii de la Bruxelles contestă explicaţiile directorului general al AstraZeneca, Pascal Soriot, care a susţinut că producţia fabricilor din Regatul Unit este rezervată pentru britanici, conform contractului încheiat cu Londra cu trei luni înaintea celui cu UE. O responsabilă europeană a confirmat: "Să reamintim cum stau lucrurile, ca să risipim orice îndoială: nu s-a pus niciodată problema ca aceste două fabrici fie pe planul al doilea sau de rezervă" pentru producţia vaccinurilor destinate UE.

Aceeaşi sursă a apreciat că "este inacceptabil să vedem cum calendarul livrărilor se reduce la o fracţiune", la "un sfert din ce trebuia să ni se livreze" în primul trimestru, deoarece UE a contribuit la "finanţarea riscului de producţie" pentru dezvoltarea vaccinului şi extinderea mijloacelor de producţie.

Comisia Europeană a alocat companiei AstraZeneca circa 336 de milioane de euro în acest scop, dar plata nu s-a făcut încă integral, a indicat sursa respectivă.

Comisia Europeana a cerut explicaţii companiei AstraZeneca

Aprobarea de către UE a vaccinului AstraZeneca este prevăzută vineri, dar compania a anunţat săptămâna trecută că vor fi livrate cantităţi mai mici decât se planificase, deoarece la o unitate de producţie europeană s-a înregistrat o "scădere a randamentului".

Reprezentanţii AstraZeneca au fost convocaţi de două ori luni să dea explicaţii statelor membre ale UE şi Comisiei Europene, care negociază în numele celor 27 de ţări. Justificările lor au fost considerate "nesatisfăcătoare", iar miercuri seara este programată o nouă reuniune.

"Nu am fost informaţi despre adevărata problemă", iar cum celelalte fabrici ale grupului, care trebuie de asemenea să poată produce pentru UE, nu sunt afectate, "explicaţiile lor sunt inconsistente", a afirmat responsabila europeană citată de AFP.

UE cere AstraZeneca să accepte publicarea contractului, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. Un oficial european susţine că dezvăluirea condiţiilor agreate de părţi este justificată, cu atât mai mult cu cât "unele clauze au fost deja discutate în spaţiul public", fiind prezentate chiar de directorul companiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb